ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Καλύτερη προς το παρόν η εικόνα σε Αχαΐα, Ηλεία – Αντιπεριφερειάρχης: «Ύποπτα τα αίτια της φωτιάς»


Βελτιωμένη η εικόνα αυτήν την ώρα στα πύρινα μέτωπα της Αχαΐας, ωστόσο δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Ανησυχία υπάρχει για το πώς θα κυλήσει η μέρα, καθώς μετά τις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται ισχυροποίηση των ανέμων.

«Η κατάσταση αυτήν την ώρα είναι πολύ καλύτερη δεν απειλούνται χωριά και οι κάτοικοι έχουν γυρίσει στα σπίτια τους. Τα χθεσινά δυνατά μέτωπα έχουν ελεγχθεί κάπως και τώρα φλόγες υπάρχουν σε δύσβατο μέρος από Χαραυγή προς Πόρτες. Επιχειρούν ήδη εναέρια μέσα και ενεργούν και πεζοπόρα τμήματα. Κοιτάμε να ελέγξουμε τις αναζωπυρώσεις για να τελειώνουμε με τη φωτιά» είπε στην ΕΡΤ ο Χαράλαμπος Μπονάνος αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και πρόσθεσε πως οι ισχυρότατοι άνεμοι έχουν κοπάσει σε κάποιο βαθμό. Ερωτηθείς για τα πιθανά αίτια τα χαρακτήρισε «ύποπτα». Είπε πως σήμερα αναμένεται να ερευνήσει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής για να διακριβωθεί τι έχει συμβεί.

Δήμαρχος Ήλιδας: Η φωτιά δεν πρέπει να φτάσει στον οικισμό Λάττα

«Κινδύνευσαν χθες σπίτια αλλά καταφέραμε με τα επίγεια μέσα να μην υπάρξουν καταστροφές. Οι άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από νωρίς από τους οικισμούς κυρίως από τη Βάλμη. Στόχος μας είναι να μείνει η φωτιά μακριά από τους οικισμούς και κυρίως τον μεγαλύτερο τον οικισμό Λάττα για να αποφύγουμε τα χειρότερα αλλιώς θα έχουμε πολύ σοβαρότερες καταστάσεις» είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάσννης Λυμπέρης.

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο πραγματοποιούν, από νωρίς σήμερα το πρωί, ρίψεις νερού. Παράλληλα, επιχειρούν και ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που έχουν ενισχυθεί και αποτελούνται από 195 πυροσβέστες, με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος». Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν κοντά στις κοινότητες, Βάλμη, Κότρωνα, Καραγιαννέικα, Λάττα και άλλες γειτονικές περιοχές σε Αχαΐα και Ηλεία ώστε να μην απειληθούν σπίτια.

Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όλους, όσοι βρίσκονται στην Κότρωνα ή Καραγιαννέικα και στα Δαλαμπουρέϊκα Ηλείας, να εκκενώσουν άμεσα, προς το Αγραπιδοχώρι, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

Και στη Λευκάδα, καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά σε δασική έκταση, πάνω από το Πόρτο Κατσίκι. Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή 92 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 2 πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν και εναέρια μέσα.

Στη Χαλκίδα, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε αποθήκη του ΟΣΕ, μετά την Παλιά Γέφυρα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου

– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/PlxSDcV
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Καλύτερη προς το παρόν η εικόνα σε Αχαΐα, Ηλεία – Αντιπεριφερειάρχης: «Ύποπτα τα αίτια της φωτιάς» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">