ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τεχνητή νοημοσύνη εκτός σύνδεσης ( AI offline )


Είναι σαφές και δεδομένο ότι όλο και περισσότεροι/ες αρχίζεται να μπαίνετε στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ, η οποία πλέον σήμερα εξυπηρετεί πλειάδα από τομείς στα λεγόμενα  έξυπνα συστήματα , ''έξυπνα σπίτια'', συσκευές, αυτοκίνητα ,  κ.α.

Smart Home - System

Γράφει ο Γιάννης Κουρδομένος

Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται πάντα στο μυαλό όταν ακούς τον όρο οικιακός αυτοματισμός είναι το διαδίκτυο.

Αν θέλετε να κάνετε αυτή την απαραίτητη μετάβαση στον κόσμο των έξυπνων κατοικιών και συσκευών, το διαδίκτυο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που θα δώσετε προτεραιότητα. 

Η ομορφιά της σύνδεσης των έξυπνων οικιακών συσκευών και συσκευών σας μέσω Διαδικτύου είναι ότι σας δίνει τον πλήρη έλεγχο και μπορείτε να παρακολουθείτε και να ρυθμίζετε όλες τις αυτοματοποιημένες συσκευές σας από οπουδήποτε στον κόσμο.

Ένας άλλος λόγος που ίσως κάνει το Διαδίκτυο απαραίτητο είναι ότι οι έξυπνες οικιακές συσκευές χρειάζονται τακτικές ενημερώσεις για να λειτουργούν βέλτιστα. Και αυτό είναι δυνατό μόνο με τη διαθεσιμότητα του Διαδικτύου.

Ωστόσο, το να έχετε όλες τις οικιακές σας συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο σημαίνει ότι θα έχουν κακή ασφάλεια και αυτό τις καθιστά εξαιρετικά ευάλωτες σε περιστατικά hacking.

Χωρίς τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, οι πληροφορίες και τα προσωπικά σας δεδομένα βρίσκονται πάντα σε μεγάλο κίνδυνο. Επιπλέον, οι έξυπνες συσκευές είναι συνήθως σχετικά πιο ευαίσθητες και πιο επιρρεπείς σε αστοχίες και βλάβες από τις παραδοσιακές ή αναλογικές αντίστοιχές τους.

Λόγω αυτών των ανησυχιών, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού εξερευνούν εναλλακτικές επιλογές και μία από αυτές είναι η δημιουργία ενός έξυπνου σπιτιού χωρίς το διαδίκτυο.

Πρακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε το έξυπνο σπίτι σας χωρίς να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ζητήσετε από τρίτο μέρος να ρυθμίσει τον θερμοστάτη ή να σβήσει τα φώτα για εσάς. Χρειάζεται μόνο να εκτελέσετε αυτές τις εντολές μόνοι σας.

Επίσης, σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Επιπλέον, θα απολαύσετε περισσότερη ηρεμία που προκαλείται από πολύ λίγες ανησυχίες για το απόρρητο.

Ωστόσο, το να χτίσεις το έξυπνο σπίτι , η συστημά σου χωρίς το διαδίκτυο είναι τρομακτική και χρονοβόρα διαδικασία την οποία δεν πρέπει να ξεκινήσεις αν πρώτα δεν έχεις κάνει έρευνα, ώστε να καταλάβεις σωστά τι λειτουργεί καλύτερα, να προσδιορίσεις τι είναι συμβατό με τι και να βρείς τις κατάλληλες συσκευές, καθώς επίσης, το βέλτιστο πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ τους.

Εκτός σύνδεσης  ( AI offline )  VS  Με σύνδεση ( ΑΙ online )

Οι βοηθοί φωνής είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλετε να αποκτήσετε εάν θέλετε να φτιάξετε ένα έξυπνο σπίτι.

Κάθε έξυπνο σπίτι, είτε κάποια συσκευή , είτε είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο είτε όχι, χρειάζονται έναν εγκέφαλο για να τα ελέγξει. Δυστυχώς, ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς τους εγκεφάλους απαιτεί το Διαδίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρουμε Alexa Echo, Google Assistant, Apple Siri, κ.α τα οποία όπως γνωρίζεται όσοι/ες τα χρησιμοποιείται δεν υποστηρίζουν την Ελληνική γλώσσα.

Το Google Assistant και το Siri είναι προεγκατεστημένα σε τηλέφωνα Android και iPhone αντίστοιχα. Και μπορείτε να μεταφέρετε την Alexa στο τηλέφωνό σας κατεβάζοντας την εφαρμογή Alexa. Το να έχετε έναν φωνητικό βοηθό στο τηλέφωνό σας είναι υπέροχο, αλλά αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να αποκτήσετε ένα έξυπνο ηχείο. Τα έξυπνα ηχεία λειτουργούν ως πύλη για τις έξυπνες συσκευές σας και παρέχουν μια πολύ καλύτερη εμπειρία ελέγχου στο σπίτι, όμως όλα αυτά προυποθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο.

Έξυπνοι κόμβοι ( Smart Hubs)

Οι έξυπνοι κόμβοι είναι πύλες που σας επιτρέπουν να συνδεθείτε με διάφορους τύπους έξυπνων οικιακών συσκευών. Συνήθως υποστηρίζουν πολλά πρωτόκολλα  όπως Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee, Z-Wave κ.λπ. Όλες οι συσκευές Echo και Google μπορούν να συνδέσουν μόνο συσκευές Wi-Fi και Bluetooth. Για να προσφέρετε στους βοηθούς σας πιο συμβατές συσκευές, πρέπει να αποκτήσετε έναν έξυπνο διανομέα και να τον συνδέσετε στο ηχείο σας.

AI offline )

Στον αντίποδα υπάρχουν ''εγκέφαλοι'' εκτός σύνδεσης  ( AI offline ) οι οποίοι σου παρέχουν την δυνατότητα να χειρίζεσαι όλες τις συκευές σου χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και χωρίς προαπαιτούμενο Smart Hubs.

Ενα τέτοιο ''εγκέφαλο'' έχω αναπτύξει προσωπικά, ο οποίος λειτουργεί στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, και σε πλήρη αντιδιαστολή με τα προϊόντα των προαναφερόμενων πολυεθνικών που απαιτούν σύνδεση στο διαδίκτυο, προγραμματίζεται να κάνει όλες τις λειτουργίες που χρειάζεσαι χωρίς να τον αγγίξεις, απλά με φωνητικές εντολές.

Πολύ απλά θέτεις σε λειτουργία τον εγκέφαλο και στη συνέχεια με φωνητικές εντολές στην Ελληνική γλώσσα του λές να αποθηκεύσει μια σειρά από λειτουργίες που χρειάζεσαι να γίνονται.

Ενδεικτικά: ( Άνοιξε την τηλεόραση, Κλείσε την τηλεόραση, Άλλαξε κανάλι, Άνοιξε την φωνή, Άνοιξε τα φώτα στο σαλόνι, Κλείσε τα φώτα στην κουζίνα, κ.α. )

Οι εντολές που έχεις δώσει αποθηκεύονται άμεσα στον εγκέφαλο και στην συνέχεια λέγοντας ''Άνοιξε την τηλεόραση'' η μονάδα σου επιβεβαιώνει ηχητικά στα Ελληνικά ότι άνοιξε την τηλεόραση, ενεργοποιώντας το κανάλι εξόδου Gpio το οποίο ανοίγει την τηλεόραση , η οποιαδήποτε άλλη λειτουργία έχεις αποθηκεύσει στην μονάδα.

Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορούμε να επισημάνουμε ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, με τον μεγάλο προϋπολογισμό , τους χιλιάδες εργαζόμενους, και τις φερόμενες έξυπνες συσκευές τους, βρίσκονται πιο πίσω από υλοποιήσεις που μπορεί να κατασκευάσει ένας γνώστης της ψηφιακής τεχνολογίας , ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν είναι ένα από τα καλοπληρωμένα golden boys της κυβέρνησης Μητσοτάκη , και ασφαλώς ούτε ένας από τις χιλιάδες εργαζομένων των προαναφερόμενων εταιριών.

Λύσεις οι οποίες κοστίζουν λίγα ευρώ είναι πιο ασφαλείς από τις υλοποιήσεις των πολυεθνικών , οι οποίες είναι γνωστό ότι συνεργάζονται με τις απανταχού κυβερνήσεις, και αποτελεί προαπαιτούμενο να βρίσκεσαι σε σύνδεση στο διαδίκτυο με τους δικούς τους server ώστε να λειτουργούν οι συσκευές σου.

Σημείωση:Τις επόμενες ημέρες θα αναρτήσω και ένα βίντεο παρουσιάζοντας την μονάδα εγκεφάλου  ( AI offline ) ώστε να δείτε όσοι/ες ενδιαφέρεστε πως λειτουργεί. 

Το θέμα είναι ότι κάποιοι επιτήδειοι μας έκλεισαν το κανάλι του Γλυφάδα web στο youtube, ενώ προμοτάρουν την Google η οποία δεν παρέχει υποστήριξη στην Ελληνική γλώσσα , καθώς επίσης , τις δυνατότητες που σας προανέφερα, και προσωπικά μου προκαλεί τεράστια εντύπωση πως γίνετε ένας τεχνολογικός ''κολλοσός'' να βρίσκετε πιο πίσω από έναν ιδιώτη. Εσάς ;




  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τεχνητή νοημοσύνη εκτός σύνδεσης ( AI offline ) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">