ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εγκάρδια συνομιλία του Κ. Μητσοτάκη με Μπάιντεν – Δεν συναντήθηκε με τον Ερντογάν στη δεξίωση ηγετών


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόβσκι – Μητσοτάκη παραβρέθηκε σε δεξίωση που παρέθεσε ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμή των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στη Νέα Υόρκη Γεωργία Σκιτζή, ο κ. Μητσοτάκης δεν συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θυμήθηκε λεπτομέρειες της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ενεργειακή κρίση, καθώς οι δυο ηγέτες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Αναφέρθηκαν επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μισέλ στη Σαουδική Αραβία τη 13η Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη και κατά τη διάρκεια γεύματος προς τιμήν του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι “η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί μπούλινγκ από τον επιθετικό γείτονά της”, και χαρακτήρισε “εντελώς απαράδεκτες” τις προκλήσεις της Άγκυρας απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας, προσθέτοντας πως η Αθήνα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσει τις συμμαχίες της.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού την Παρασκευή (23/9) στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου αναμένεται να δώσει μια σκληρή και εμπεριστατωμένη απάντηση στις χτεσινές, πέρα από κάθε λογική, δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ν’ αναδείξει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης την Τουρκία ως κράτος-ταραξία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στις επαφές του τόσο με τον Iσραηλινό πρωθυπουργό, όσο και με τα ανώτερα στελέχη αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, ενημέρωσε για την κλιμακούμενη τουρκική ρητορική, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και την επιχείρηση παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινότητας σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ και τον ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για την τουρκική προκλητικότητα.

Συνέντευξη στο Bloomberg

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των επαφών του στη Νέα Υόρκη, έδωσε συνέντευξη στο Bloomberg, όπου αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, στις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την Παρασκευή. Επεσήμανε δε ότι «το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο διάγγελμα Πούτιν, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τη Ρωσία και πως είναι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν δεν θα τα καταφέρει. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι και υποστηρίζουμε την Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι σε μία ανοιχτή ενέργεια επιθετικότητας».

 

Συνέντευξη στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςστο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τόσο στις απειλές του Βλ. Πούτιν, όσο και στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, στην οποία έστειλε μήνυμα ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Θα έχω την ευκαιρία να απαντήσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όταν εκφωνήσω την ομιλία μου την Παρασκευή. Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη” τόνισε ο πρωθυπουργός

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

 

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει πολλές και σημαντικές συναντήσεις σήμερα Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των συναντήσεων είναι αυτή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού (ώρα Ελλάδας):

  • 15:30 Μετάβαση στο Ground Zero
  • 21:00 Συνέντευξη στο CNN (“Isa Soares Tonight’”show)
  • 22:00 Συνάντηση με πρόεδρο Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης Mohamed Younus al-Menfi
  • 22:45 Συνάντηση με με τον επικεφαλής της ανερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee, David Harris, και τον υπεύθυνο για θέματα πολιτικής Jason Isaacson
  • 00:25 Συνάντηση με ΓΓ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/16EgNOD
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εγκάρδια συνομιλία του Κ. Μητσοτάκη με Μπάιντεν – Δεν συναντήθηκε με τον Ερντογάν στη δεξίωση ηγετών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">