ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δ. Μηχαηλίδου στην ΕΡΤ για την υπόθεση της 12χρονης: Το θέμα δεν είναι πώς αντιμετωπίζουμε μια τέτοια περίπτωση, αλλά πώς την προλαμβάνουμε


Το θέμα δεν είναι πώς αντιμετωπίζουμε μια τέτοια περίπτωση, αλλά πώς την προλαμβάνουμε, τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μηχαηλίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κουβαρά σχετικά με την υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Όπως ανέφερε «όλα όσα μας λένε οι ειδικοί της παιδικής προστασίας είναι ότι όσο πιο πολύ μιλάει ο κόσμος, τόσο πιο πολύ μπορούμε σαν πολιτεία και σαν κοινωνία να προλαμβάνουμε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Το όσο πιο πολύ μιλάει ο κόσμος στο δικό μου μυαλό σημαίνει τρία πράγματα. Το πρώτο είναι ότι μιλάει ο κόσμος γιατί η πολιτεία έχει σχεδιάσει έναν τέτοιο μηχανισμό ώστε να μπορεί να απορροφά την πληροφορία αυτή και να μην υπάρχει φόβος. Δεύτερον σημαίνει ότι όλοι όσοι δουλεύουμε στην πολιτεία κάνουμε τη δουλειά μας όχι μόνο διεκπεραιωτικά, αλλά και με αίσθηση ευθύνης γιατί το ζήτημα της παιδικής κακοποίησης είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Τρίτον και πολύ σημαντικό σημαίνει ότι υπάρχει το κοινωνικό συμβόλαιο στην πολιτεία το οποίο είναι ότι βλέπω, ότι έχω τα αυτιά μου ανοιχτά κι ότι έχω και το στόμα μου ανοιχτό».

«Έχουμε περιπτώσεις όπου οι κοινωνικοί λειτουργοί κάνουν πολύ ορθά τη δουλειά τους, όχι μόνο με περίπτωση καταγγελίας. Ένας κοινωνικός λειτουργός -και με βάση το καταστατικό του τι είναι να είσαι κοινωνικός λειτουργός- δεν σημαίνει μόνο ότι αν έχει μια καταγγελία θα πάει να τη διερευνήσει. Βεβαίως κι αν έχει μια καταγγελία θα πάει να τη διερευνήσει, αυτό που μας νοιάζει όμως όλους και για αυτό βάζουμε κοινωνικούς λειτουργούς στις κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων και κοινωνικών δομών είναι ότι θα μπορέσει να έχει τα σωστά αντανακλαστικά, παρά την υποστελέχωση που όλοι έχουμε, έτσι ώστε να μπορέσει να κοιτάξει κάποια περίπτωση. Αν θυμάστε στην περίπτωση του παιδιού στο μπαλκόνι όπου δεν υπήρχαν τα αντανακλαστικά εκείνη τη στιγμή που έπρεπε και το βρήκαμε τσιμεντωμένο». «Μια οικογένεια με οικονομική βοήθεια, με οκτώ παιδιά, έχει παροχές… αυτή τη γυναίκα δεν πρέπει κάποιος να πάει στο σπίτι της να δει – ανεξαρτήτως καταγγελίας- αν είναι όλα έτσι όπως πρέπει» επεσήμανε η κ. Μιχαηλίδου.

«1107 είναι μια οριζόντια γραμμή παιδικής προστασίας»

Σε ερώτηση για το κατά πόσο όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη του τετραψήφιου αριθμού 1107 της Κοινωνικής Αλληλεγγύης η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ευαλωτότητα αυτό ακριβώς σημαίνει ότι δεν έχεις πολλές φορές και τη γνώση για να λάβεις την υπηρεσία η οποία είναι εκεί. Βγαίνουμε και το ξαναλέμε: 1107 είναι μια οριζόντια γραμμή παιδικής προστασίας. Λειτουργεί παντού». Εξήγησε ότι μπορείς να καταγγείλεις επώνυμα ή ανώνυμα κι ότι έχει δυο σκέλη: αυτό της καταγγελίας όπου κάποιος αναφέρει μια περίεργη συμπεριφορά που έχει δει κάποιος μέσα στην οικογένεια του, μέσα στο σχολείο του παιδιού του, στην παιδική χαρά που πηγαίνει το παιδί του, αλλά επίσης μπορεί να λάβει και συμβουλευτική από τους ειδικούς παιδοψυχολόγους».

«Αυτό που είδαμε ήταν ότι μέσα στην πανδημία που ενισχύσαμε τη δομή και την κάναμε πάλι 24ωρη, 7 ημέρες την εβδομάδα, υπήρξε ένας τριπλασιασμός των περιστατικών» ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε ότι «ευτυχώς υπήρξε και αύξηση των καταγγελιών».

«Επίσης να πω το εξής ότι δεν είναι μόνο η γραμμή παιδικής προστασίας 1107. Σαν κυβερνητικό πλάνο ξεκινήσαμε εμείς στο Υπουργείο Εργασίας και τώρα συνεννοούμαστε με όλη την κυβέρνηση κεντρικά, ώστε να επεκταθεί και σε άλλες δομές και στα σχολεία και στους χώρους πολιτισμού, στους συλλόγους και στους συλλόγους αθλητισμού. Τι κάνουμε; σε κάθε δομή παιδικής προστασίας που έχουμε στους βρεφονηπιακούς, στις κατασκηνώσεις, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης πού πάνε τα παιδιά μετά το σχολείο, στα ορφανοτροφεία, στα κέντρα παιδιών με αναπηρία, σε όλους αυτούς τους χώρους και οσονούπω και σε περισσότερους, κάνουμε δυο πράγματα. Ένα όλοι όσοι δουλεύουν εκεί να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και δύο και πολύ σημαντικό, ένας κοινωνικός λειτουργός υπεύθυνος παιδικής προστασίας, έτσι ώστε το κράτος να δημιουργήσει παραπάνω μηχανισμούς για να μπορεί να μιλά ο κόσμος χωρίς φόβο».

«Το έχουμε ήδη ξεκινήσει στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στον βρεφονηπιακό σταθμό κάποιος μπορεί να πάει να καταγγείλει κάτι όταν φοβάται να πάει στην αστυνομία ή την εισαγγελία. Δηλαδή η πληροφορία αυτή θα την μαζέψει ο κοινωνικός λειτουργός του βρεφονηπιακού και ακόμα κι αν δεν έχει καμία σχέση με τον βρεφονηπιακό, είναι αν θέλετε ένα ένα σημείο εισόδου, έτσι ώστε ο πολίτης που φοβάται να σπάσει τον φόβο αυτό» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τη φιλοξενία των παιδιών της οικογένειας από τον Κολωνό και για το αν οι κρατικές δομές του υπουργείου βάσει νομοθεσίας δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τα έξι παιδιά όλα μαζί, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι αυτό είναι απολύτως αναληθές. «Τι κάναμε; Έχουμε βγάλει από τον Ιούνιο επιτέλους -και αυτό είναι ακριβώς για να προλάβουμε περιστατικά κακοποίησης- κανόνες για όλες τις δομές. Τι έχουμε πει και δεν τα φτιάξαμε από το κεφάλι μας. Ήρθε η Unicef, ήρθε ο Συνήγορος του Πολίτη, ήρθαν ειδικοί παιδικής προστασίας από όλο τον κόσμο και μας είπαν ότι το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών είναι οι δομές να μην έχουν όλες τις ηλικίες, να είναι 0 με 5, 5 με 12 και 12 και μετά. Όμως ρητά λέμε ότι σε περίπτωση που υπάρχουν αδέλφια δεν κοιτάμε τα ηλικιακά όρια».

«Δεν είναι σωστό να έχουμε κάμερες κάτω από το σπίτι των παιδιών»

«Εγώ θα ήθελα να παρακαλέσω προς το καλό των παιδιών πως δεν είναι σωστό να έχουμε κάμερες κάτω από το σπίτι τους. Δεν είναι σωστό να ξέρουμε και που βρίσκονται τα παιδιά για να προστατεύσουμε και αυτά το μέλλον τους, τους συμμαθητές τους και να μην συζητάμε που βρίσκονται. Να ξέρουμε ότι είναι κάπου με ασφάλεια[…]  Βεβαίως έχουμε ήδη ενημερώσει το Συνήγορο του Πολίτη. Βεβαίως ως υπουργείο έχουμε ήδη στείλει στην ΕΣΗΕΑ. Βεβαίως, ως Υπουργείο έχω μιλήσει με τον ομόλογό μου, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και του έχω ζητήσει να πει στον Διοικητή και αυτός της Ασφάλειας Αττικής να απομακρυνθούν από παντού οι κάμερες και από την ιδιωτική δομή. Είναι λάθος ότι ξέρουμε σε ποια δομή είναι τα παιδιά. Το ξαναλέω, δεν είναι σωστό να συζητάμε σε ποια δομή είναι γιατί δεν τα προστατεύουμε».

Η συνέντευξη της κ. Μιχαηλίδου έκλεισε με αναφορά στα σχολικά γεύματα. «Ξεκίνησαν σήμερα, πιο νωρίς από πότε, σε 117.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Σχολικά γεύματα, 268 σχολεία παραπάνω σε σχέση με πέρσι όπου έχουμε δημοσιονομική ικανότητα βάζουμε το χέρι στην τσέπη, στηρίζουμε όλο και περισσότερα παιδιά. Ζεστά σχολικά γεύματα για παιδιά του δημοτικού».

Σχετικό Άρθρο: Επίκεινται 5 νέες συλλήψεις – Σοκάρει η κατάθεση της 12χρονης «για οίκο ανοχής», στη φυλακή η μητέρα της

 

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/0yAZmw7
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δ. Μηχαηλίδου στην ΕΡΤ για την υπόθεση της 12χρονης: Το θέμα δεν είναι πώς αντιμετωπίζουμε μια τέτοια περίπτωση, αλλά πώς την προλαμβάνουμε Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">