ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία έχει επιλέξει τον ρόλο του “ταραξία”


«Διανύουμε μία περίοδο ριζικών ανακατατάξεων σε ένα όλο και πιο σύνθετο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», όπου περιγράφει τις προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική για το 2023.

Όπως επισημαίνει, ο «πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -μία πραγματικότητα την οποία θεωρούσαμε αδιανόητη μόλις πριν από μερικούς μήνες – φέρνει στο προσκήνιο με ιδιαίτερη ένταση την έννοια του αναθεωρητισμού και προκαλεί μία σειρά κρίσεων – ενεργειακή και επισιτιστική – με προεκτάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τονίζει δε πως και «σε περιφερειακό επίπεδο, στην περιοχή μας, η έννοια του αναθεωρητισμού αποτυπώνεται, κυρίως, στην εκ μέρους της Τουρκίας συστηματική πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη ως προς τη διάρκεια και την έντασή της κλιμάκωση προκλήσεων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς», υπογραμμίζει. «Η Τουρκία έχει επιλέξει τον ρόλο του “ταραξία” στην περιοχή, και σε αυτήν την αποσταθεροποιητική επιλογή της βρίσκει πρόθυμο συνοδοιπόρο και τη Λιβύη». Ακόμη, αναφέρει, «οι αυξημένες προσφυγικές ροές, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούν μία ακόμη πτυχή των υφιστάμενων κρίσεων».

«Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των προοπτικών, που απορρέουν από αυτό το σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον, κύριο μέλημά μας είναι η άσκηση εποικοδομητικής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική διέπεται από αρχές και αξίες, μεταξύ των οποίων η επιδίωξη συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας, η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, η προσήλωση στην ειρηνική επίλυση διαφορών».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει οι κύριοι πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής μας μπορούν να περιγραφούν ως εξής:

  • Η παρουσία μας στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία είμαστε ένα από τα παλαιότερα και πλέον δραστήρια μέλη, με συστηματική συμβολή στην εμβάθυνση και ολοκλήρωσή της, καθώς και σε διμερές επίπεδο, στην αγαστή συνεργασία μας με χώρες της ηπείρου, με τις οποίες μας συνδέουν δεσμοί εγκάρδιας φιλίας.
  • Η στρατηγική σχέση συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ, με κύρια χαρακτηριστικά την από κοινού προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τη συμμετοχή μας σε αμυντικούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, την αξιοποίηση της γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδας για την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
  • Η συνεργασία μας με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, μέσω της αλληλεπίδρασης και της αλληλοκατανόησης που έχουμε με τους λαούς αυτών των περιοχών από αρχαιοτάτων χρόνων.
  • Τα Δυτικά Βαλκάνια, με κύριο στόχο την ευόδωση της ευρωπαϊκής προοπτικής τους προκειμένου να επιτευχθούν συνθήκες σταθερότητας, ανάπτυξης, και ασφάλειας.
  • Η συνεργασία μας με χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές θέσεις στη θεώρηση των διεθνών εξελίξεων, καθώς και η Αυστραλία, η ήπειρος που φιλοξενεί μία ακμαία και δυναμική ελληνική κοινότητα.
  • Η αφρικανική ήπειρος, όχι μόνο η περιοχή της Βόρειας Αφρικής με την οποία μας συνδέουν μακραίωνοι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί αλλά και η υποσαχάρια Αφρική, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση προκλήσεων σχετικών με τις προερχόμενες από την περιοχή μεταναστευτικές ροές και με την πιθανότητα ανάδυσης εστιών τρομοκρατίας.
  • Η ενεργός παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς, για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και για την εμπέδωση της διεθνούς συνεργασίας.

Αναφερόμενος στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας ως τη «μείζονα πρόκληση για την ελληνική εξωτερική πολιτική», υπογραμμίζει ότι «η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση και δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, αντικείμενο συζήτησης».

«Σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, η Ελλάδα αρθρώνει, δια της εξωτερικής πολιτικής της, συγκροτημένο και πειστικό λόγο, και εκπέμπει μήνυμα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων», καταλήγει.

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/15o3XfE
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ν. Δένδιας: Η Τουρκία έχει επιλέξει τον ρόλο του “ταραξία” Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">