ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γιάννης Μαντζουράνης: Και μη χειρότερα, κύριε Ντογιάκο!


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ* ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΑ ΤΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Διάβασα με κατάπληξη στα όρια της αγανάκτησης όσα εκστόμισε στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος. Και θεωρώ υποχρέωσή μου, ως μαχόμενος δικηγόρος και ενεργός πολίτης, να σχολιάσω τα ακόλουθα:
 
Είπε: «Δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον κάποτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών».
 
Ποιοι είναι οι κάποιοι, κύριε Ντογιάκο; Γιατί δεν τολμάτε να τους κατονομάσετε; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι, εφόσον δεν τους κατονομάζετε, μετατρέπετε σε υπόπτους όλους τους εκδότες; Και εν πάση περιπτώσει, από που προκύπτει το δικαίωμά σας να κρίνετε ποιοι εκδότες και κατ’ επέκταση δημοσιογράφοι, είναι άξιοι και ποιοι όχι; Δεν καταλαβαίνετε πόσο ακραία υπέρβαση των αρμοδιοτήτων σας είναι αυτό;  

Είπε: «Ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους θα αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες».
 
Εδώ, κύριε Ντογιάκο, εκτοξεύετε ευθεία απειλή και απροκάλυπτη συκοφαντία. Αφήνετε να αιωρείται, χωρίς στοιχεία και ονόματα, μια βαρύτατη κατηγορία για εκδότες και δημοσιογράφους. Παρεμβαίνετε έτσι σε μια λειτουργία της δημοκρατίας, τη συνταγματικά προστατευόμενη ελευθερία της ενημέρωσης των πολιτών, με τρόπο που αρμόζει σε λογοκριτή και όχι σε εισαγγελικό λειτουργό.  

Είπε: «Δεν είναι δυνατόν να χλευάζουν και να απαξιώνουν δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς συγκρίνοντας αυτούς με δικαστές και εισαγγελείς χωρών του εξωτερικού με διαφορετικά δικονομικά συστήματα…».
Γιατί δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουν, επικρίνουν ακόμα και να χλευάζουν οποιονδήποτε φορέα κρατικής εξουσίας κύριε Ντογιάκο; Μήπως λησμονείτε ότι δεν ασκείτε ανεξέλεγκτη εξουσία, αλλά με τους όρους και περιορισμούς από το Σύνταγμα και τους νόμους;
 
Μήπως διαφεύγει της προσοχής σας ότι οφείλετε να λειτουργείτε εντός των πλαισίων του ισχύοντος Συντάγματος; Μήπως δεν κατανοείτε ότι στα δημοκρατικά πολιτεύματα ουδείς φορέας εξουσίας είναι υπεράνω των νόμων, υπεράνω του δημόσιου ελέγχου και κυρίως υπεράνω υποψίας, όταν αυτή γεννιέται – κατά την πλέον επιεική έκφραση – από αμφιλεγόμενες πράξεις και παραλείψεις του και μια τουλάχιστον περίεργη στάση, που αποκαλύπτει συγκεκριμένη ιδεολογική αφετηρία, η οποία έχει καταδικαστεί πλειστάκις από τον ελληνικό λαό σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά τη μεταπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα προδίδει απολύτως ασύμβατες με το δημοκρατικό φρόνημα πολιτικές απόψεις;

Γιατί ενοχλείστε και συμπεριφέρεστε ως θιγόμενος από συγκρίσεις με δικαστές και εισαγγελείς άλλων κρατών, όπως του Βελγίου πρόσφατα; Αισθάνεστε προσωπικά προσβεβλημένος από αυτή τη σύγκριση, η οποία αναφέρεται στον τρόπο, που αντιμετωπίζεται από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών;  

Από πού και ως πού αναγορεύεστε «αισυμνήτης και τιμητής» των εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ; Σε ποιες διατάξεις νόμων και Συντάγματος βρίσκεται η νομιμοποιητική βάση της εξουσίας, που σφετερίζεστε για να καθορίζετε τι είναι επιτρεπτό και τι ανεπίτρεπτο στη δημοσιογραφική κριτική, ή ακόμη και πολεμική των ΜΜΕ έναντι των φορέων κάθε εξουσίας στην Ελληνική Δημοκρατία; Συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των φορέων της δικαστικής εξουσίας χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση, δηλαδή και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μη εξαιρουμένου;
 
Είπε: «Χωρίς τις υποκλοπές δεν αντιμετωπίζεται το έγκλημα».
Αντιγράψατε έτσι, κύριε Ντογιάκο, μια δήλωση Βέλγου Εισαγγελέα με αφορμή την υπόθεση Καϊλή, για να συσκοτιστούν τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών.  Και αυτό γιατί:
 
α) Αποκρύπτετε ότι στο Βέλγιο οι παρακολουθήσεις έγιναν με σεβασμό στη νομιμότητα και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες στο νόμο τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις,
 
β)  Στην Ελλάδα σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ελέγχεται για υποκλοπές, που έχουν σχέση με το έγκλημα, αλλά για υποκλοπές, που η ίδια διαπράττει και είναι βαρύτατο έγκλημα. Και αφού πρώτα απαξιώσατε και απειλήσατε ακριβώς όσους εκδότες και δημοσιογράφους ερευνούν τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών και επικρίνουν τη στάση της εισαγγελικής αρχής, της οποίας προΐστασθε, εν τέλει προσπαθείτε να «ξεπλυθεί» και το ίδιο το έγκλημα των υποκλοπών.
 
Προφανώς ξεχνάτε ότι η σταθερή νομολογία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας μόνιμα επαναλαμβάνει ότι η ελευθερία του Τύπου είναι δημιουργικός και θεσμικός παράγοντας (konstitutiv) του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κι αυτό γιατί η πληροφόρηση και η γνώση αποτελούν την κύρια άμυνα του πολίτη κατά των αυθαιρεσιών των φορέων οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.
 
Εν τέλει ως απλός πολίτης έχετε δικαίωμα να λέτε ό,τι θέλετε και συνεπώς να κρίνεστε γι’ αυτά. Ωστόσο, ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεσμεύεστε από το Σύνταγμα που απαγορεύεται να υπερβαίνετε κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων σας και την εκφορά δημόσιου λόγου. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία σας για να κρίνετε και ενεργείτε στα πλαίσια του λειτουργήματός σας και των αυστηρά καθορισμένων αρμοδιοτήτων σας. Παρόλα αυτά, όμως, σε καμία περίπτωση, οι δικαστές και εισαγγελείς δεν δικαιούνται να καθορίζουν οι ίδιοι τις αρμοδιότητές τους, να αυτονομούνται και να αυτονομιμοποιούνται για παρεμβάσεις στην πολιτική διαμάχη.  

Εν ολίγοις, για το πώς λειτουργεί το Κράτος, η Κυβέρνηση, η Βουλή, τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ δεν πέφτει στους δικαστές και εισαγγελείς κανένας μα κανένας απολύτως λόγος, όσο φοράνε την τήβεννο. Αν θέλουν να μπουν στον πολιτικό αγώνα, είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, πλην όμως χωρίς την τήβεννο του Δικαστή και Εισαγγελέα (βλ. Δημήτρη Τσάτσου: Η μεγάλη παρακμή, σελ. 145-146, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2006).

Ο Γιάννης Μαντζουράνης είναι δικηγόρος, μέλος της ΚΕ και Επικεφαλής του Τμήματος Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. 

Επισήμανση του Γιάννη Κουρδομένου:Σύμφωνα με τον Μάγιερ, «η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Η συγκεκριμένη φράση κοσμεί τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Χωρίς την ελευθεροτυπία, δικαιοσύνη και δημοκρατία δεν μπορούν να υπάρξουν. Στον πυρήνα της δημοκρατίας βρίσκεται η ελευθερία της έκφρασης.

Ο δημοσιογράφος και εν γένει ο τύπος - πάσης φύσεως - πρέπει να είναι πάντα απέναντι στην κάθε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως της κομματικής του προτίμησης, και η κριτική του να βοηθάει την κυβέρνηση να είναι συνεπής προς τις δεσμεύσεις της και να μην παρεκτρέπεται. Αν όμως οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ φιμώνονται, ή γίνονται παρεμβάσεις στο έργο τους, τότε η δημoσιογραφία παύει να λειτούργει υπέρ του πολίτη και γίνεται ένα όργανο προπαγάνδας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα», η ελευθερία του τύπου στην χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση πανευρωπαϊκά και παγκόσμια και ειδικότερα στην 108η θέση. Θέση χαμηλή, στοιχείο που εγείρει προβληματισμούς. Σοβαρότερους ίσως προβληματισμούς εγείρει το γεγονός πως η Ελλάδα έπεσε μέσα σε τρια χρόνια από την 60η στην 108η θέση και πλέον συγκρίνουν τη χώρα μας με την Ουγγαρία !

Το Άρθρο 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προβλέπει: «Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων. Η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η πολυφωνία τους είναι σεβαστές».

Επίσης το Άρθρο 10 της ΕΣΔΑ προβλέπει: «Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνει την ελευθερία της γνώμης, καθώς και της λήψης και μετάδοσης πληροφοριών και ιδεών χωρίς παρέμβαση από δημόσια αρχή και ασχέτως συνόρων».

Ασφαλώς όλα τα προαναφερόμενα χάνουν την υπόστασή τους όταν υφίστανται αστικά πολιτικά κόμματα - κυβερνήσεις - διοικήσεις, τα οποία ευεργετούν υπέρμετρα υποστηρικτές και ημετέρους, ενώ στον αντίποδα πολεμούν με κάθε πρόσφορο μέσο τους ''επικριτές'' και ''αντιπάλους'' τους.

Τέλος να σας αναφέρω ενδεικτικά όσα τελούν σε ισχύ στον Δήμο Γλυφάδας. Από το 2014 έως και σήμερα παραμονές του 2023, ώστε να μην αναφερθώ σε προηγούμενες δημοτικές αρχές , κάθε υποστηρικτής με μια ιστοσελίδα , η ακόμα χωρίς εφημερίδα η ιστοσελίδα , άμεσα η έμεσα , εμφανώς η ακόμα και αδιαφανώς τυγχάνει της αρωγής δημάρχου και διοικούντων με συμβάσεις επι σειρά ετών, με εξυπηρετήσεις και ειδικές παροχές, ενώ στον αντίποδα εμείς το μοναδικό που έχουμε απολαύσει επί οκταετία είναι μηνύσεις , ύβρεις, συκοφαντίες, στημένες και ψευδείς κατηγορίες, καθώς επίσης, καθολική ανισότητα σε επίπεδο δικαιοσύνης.

Για την ιδία ακριβός ενέργεια, ''συκοφαντικής δυσφήμισης'', έγινε δεκτή η μήνυση των τσιρακίων δημάρχου και δημοτικής αρχής, ενώ οι εισαγγελείς έθεσαν στο αρχείο έπειτα από την παρέμβαση του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης όσα τους απέστειλλε ώστε να εξεταστούν και να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία ! ( Το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων υφίστανται αυτούσια για κάθε ενδιαφερόμενο ώστε να έχει καθαρή εικόνα του επιπέδου της ''ανεξάρτητης'' Ελληνικής ''Δικαιοσύνης''. )

Είναι ξεκάθαρο ότι ισχύουν δύο μέτρα και σταθμά, και όπου ισχύουν τα δυο μέτρα και σταθμά δεν υφίσταται ποιότητα πολιτεύματος, υφίσταται κάτι αχαρακτήριστο. Σε μια τέτοια κατάσταση σε οδηγούν σε ένα σημείο ώστε να μην μπορείς πλέον να λειτουργήσεις.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γιάννης Μαντζουράνης: Και μη χειρότερα, κύριε Ντογιάκο! Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">