ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο αγώνας για καινοτόμο και νέο υλικό πρέπει να γίνει και ζητούμενο της Ευρώπης ( Μέρος πρώτο )


Η τεχνολογία δεν μένει ποτέ ακίνητη. Τα τελευταία χρόνια για άλλη μια φορά παρατηρούνται γρήγορες, βαθιές αλλαγές σε όλο τον κόσμο, τόσο από τεχνολογική άποψη – με εντυπωσιακές προόδους στη τεχνητή νοημοσύνη – και από γεωπολιτική άποψη, όπου η τεχνολογία θεωρείται όλο και περισσότερο ως στρατηγικό πλεονέκτημα.

Διαφορετικές περιοχές του κόσμου ανταγωνίζονται για την ηγεσία σε πολλούς τομείς. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι ιδιαίτερα σκληρός και γίνεται όλο και πιο έντονος. Αυτό δημιουργεί μια απειλή στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για νέες πολιτικές. 

Πολλές από τις βασικές υπηρεσίες της ευρωπαϊκής κοινωνίας εξαρτώνται από τη λειτουργία σε πλατφόρμες οι οποίες δεν ελέγχονται από την Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί ευπάθεια σε περίπτωση σύγκρουσης ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές , και κυρίως όταν στην Ευρώπη δεν διαθέτουμε συγκρίσιμες δομές σε τεχνητή νοημοσύνη ,  καινοτόμες λύσεις υλικού , στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στην ψηφιακή κυριαρχία.

Η αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο επιταχύνεται, και όχι απαραίτητα προς την σωστή κατεύθυνση. Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι κλιματικές αλλαγές είναι όλο και πιο εμφανείς, παράλληλα υφίσταται ο Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, το πρόβλημα προμήθειας ημιαγωγών, κ.α , και ασφαλώς υπάρχει αντίκτυπος και στη χώρα μας όπως και ευρύτερα σε σειρά χωρών. 

Η ανισότητα διευρύνεται και πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα τον ατάλαντο γόνο, ο οποίος κάνει πως δεν γνωρίζει για τις υποκλοπές. Στον τεχνικό τομέα η ταχύτητα της αλλαγής αυξάνεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) σχεδόν κάθε εβδομάδα, ενώ ο κβαντικός υπολογισμός ελκύει σημαντικά ποσά χρηματοδότησης σε πολλές χώρες. 

Σχεδόν κάθε μέρα, ακούμε για νέες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και κυβερνοπόλεμο. Η βιωσιμότητα πολλών εταιρειών γίνεται προβληματική , ενώ η βελτιστοποίηση των διαδικασιών για τη χρήση λιγότερων πρώτων υλών και ενέργειας αποτελεί πλέον μείζονα στόχο.

Ο αγώνας για την τεχνητή νοημοσύνη

Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι παντού. Θα αλλάξει δραστικά τον ψηφιακό κόσμο και θα διαφοροποιήσει πολλούς τομείς εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υλικού και λογισμικού. 

Η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP) είναι το σημερινό «επίτευγμα»
οδηγώντας την έρευνα και τους διαγωνισμούς και ορισμένα από τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά, κυρίως με γιγάντια νευρωνικά δίκτυα (γνωστά ως «μέγα μοντέλα»). 

Ωστόσο, ενώ μερικά από τα αποτελέσματά τους είναι καλά, άλλα δεν έχουν νόημα, επομένως όλα τα αποτελέσματα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή και με κριτική νοοτροπία. Είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να μπορεί να αναπτύξει τέτοια μεγαμοντέλα χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, τις δικές μας γλώσσες , καθώς και τον πολιτισμό και την τήρηση της ευρωπαϊκής ηθικής. 

Ασφαλώς παρακάμπτοντας όσους επί δεκαετίες στην Ελλάδα , καθώς και σήμερα , επενδύουν στο προσωπικό τους συμφέρον υπονομεύοντας κύριους τομείς τεχνολογίας για το μέλλον της χώρας μας ενώ στηρίζουν φανατικά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. 

Αλλαγή ισορροπιών 

Ενώ πληθώρα νεοελλήνων, από τα media , δίνουν τεράστια έμφαση στην αλλαγή ισορροπιών, ανάμεσα στους εισαγόμενους εξοπλισμούς από τις Η.Π.Α  που αγοράζονται από τη χώρα μας και την Τουρκία, παρακάμπτουν σκόπιμα ότι δεν υπάρχει ίχνος ισορροπιών ανάμεσα σε σειρά έτερων χωρών και την Ευρώπη που ανήκει και η χώρα μας στον τομέα της Ψηφιακής Τεχνολογίας.

Ο αγώνας για καινοτόμο και νέο υλικό πρέπει να γίνει και ζητούμενο της Ευρώπης

Στον αγώνα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω υπολογιστών, ερευνώνται αρκετά νέα μοντέλα και συστήματα όπως ο κβαντικός υπολογισμός, οι νευρομορφικοί υπολογιστές, τα σπιντρονικά  και τα φωτονικά συστήματα, ώστε να αναφέρουμε τα περισσότερα, και φαίνεται να προσφέρουν ταχύτερα συστήματα για την επίλυση συγκεκριμένων προβληματικών περιοχών με πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από την τρέχουσα.

Οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης  σε αυτές τις νέες τεχνολογίες κατανέμονται σε πολλά από τα ίδια πεδία με τα σύγχρονα κυκλώματα (IC), αλλά με αξιοσημείωτη διαφορά . Από αυτά τα νέα παραδείγματα, ο κβαντικός υπολογισμός προσελκύει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής σήμερα. Ο κβαντικός υπολογισμός απαιτεί την ανάπτυξη νέων συσκευών, καθώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι υλοποίησης κατάλληλοι για κβαντικούς υπολογιστές

Στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών βρίσκεται η έρευνα υλικών. Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε, ή ακόμα και αν θα γίνουν οι κβαντικές συσκευές μια επιχειρησιακή τεχνολογία, η συνεχής έρευνα σε νέα υλικά θα έχει βαθύ αντίκτυπο στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας υπολογιστών στο εγγύς μέλλον. 

Επιπλέον, νέες τεχνολογίες όπως η σπιντρονική και η φωτονική θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την έρευνα υλικών για κβαντικούς υπολογιστές και αντίστροφα.

Το νέο ψηφιακό χάσμα

Η διάδοση της ψηφιοποίησης σε όλο τον κόσμο έχει δημιουργήσει νέες δομές εξουσίας οι οποίες κυβερνώνται από μονοπώλια τεχνολογίας. Η Ευρώπη οφείλει να ανακτήσει την κυριαρχία για την ισότιμη συμμετοχή της στην ψηφιακή σφαίρα.

Χιλιάδες είναι οι πολίτες στη δική μας χώρα, οι οποίοι/ες θεωρούν σημαντικού χαρακτήρα την επένδυση που γίνεται σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όμως , μάλλον η κρίση τους είναι κατευθυνόμενη από συγκεκριμένα μιντιακά και πολιτικά κέντρα τα οποία δεν δίνουν την απαραίτητη έμφαση στο ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στην Ευρώπη και έτερες χώρες.

Συνεχίζεται . . .

Επισήμανση του Γιάννη Κουρδομένου: Από το δικό μου μετερίζι θα φωτίζω συγκεκριμένες πτυχές που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας και έτεροι ας κάνουν προπαγάνδα υπέρ της ΝΔ. 

Τι να τους κάνεις τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς όταν θα βρίσκεσαι πρωτόγονος σε τεχνολογικό επίπεδο σε σχέση με έτερους ;Αρκούν ?

Παράδειγμα: Όταν στην Ευρώπη δεν διαθέτουμε συγκρίσιμες δομές,  και όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν ελέγχονται από την Ευρώπη, αρκεί μια μαζική ενέργεια FAKE NEWS ώστε να καταλύσει όλα τα στρατιωτικά όπλα !

Εννοώ:Τι θα κάνουμε σε ένα αυριανό - μελλοντικό ενδεχόμενο , θα κόψουμε τα καλώδια ίντερνετ και θα μείνουμε στον μεσαίωνα σε μια εποχή που πλέον η επένδυση γίνεται στις ψηφιακές δομές , υποδομές , επικοινωνίες ;

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο αγώνας για καινοτόμο και νέο υλικό πρέπει να γίνει και ζητούμενο της Ευρώπης ( Μέρος πρώτο ) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">