ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

«Κλείνουν» τα ψηφοδέλτια σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα πρόσωπα


Προσωπικά δεν γνωρίζω αν το βασικό σενάριο που εξετάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο προβλέπει εκλογές μέσα στον Απρίλιο, πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο η αν πράγματι θα έχουμε εκλογές τον Απρίλη, όμως ενώ γίνετε αναφορά σε δημοσιεύματα για νέα πρόσωπα ειδικά στα Νότια προάστια Αττικής δεν τα βλέπουμε.

Πυρετός διεργασιών επικρατεί στα κομματικά επιτελεία, καθώς οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών έρχονται όλο και πιο κοντά και τα ψηφοδέλτια κλείνουν σταδιακά. Τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αναζητούν φρέσκα πρόσωπα και παράλληλα επιχειρείται να σταλεί ένα μήνυμα διεύρυνσης με πολιτικά «ανοίγματα».

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει εκλογές μέσα στον Απρίλιο, προκειμένου σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης να ακολουθήσει δεύτερος γύρος μέσα στο Μάιο. Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική, ενώ σε  περίπτωση που πραγματοποιηθεί δεύτερη αναμέτρηση αυτή θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Με βάση το συγκεκριμένο νόμο για την αυτοδυναμία απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37,5%, ποσοστό πάντως που είναι σε άμεση συνάρτηση με τη δυναμική των εκτός Βουλής κομμάτων  (όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό τόσο πιο εύκολη είναι η αυτοδυναμία και το αντίστροφο).

Σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο οι κομματικές μηχανές ανεβάζουν ταχύτητες και ένας μαραθώνιος συσκέψεων είναι σε εξέλιξη για να κλείσει ο βασικός πυρήνας  των ψηφοδελτίων μέσα στο μήνα. Στη Νέα Δημοκρατία με το θέμα ασχολούνται εντατικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης και ο Θανάσης Νέζης που είναι στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην αξιωματική αντιπολίτευση η βασική ομάδα που εξετάζει τις υποψηφιότητες αποτελείται από τον Μιχάλη Καλόγηρου, που είναι διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, την γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος Γιώργο Βασιλειάδη.

Οι νέες γαλάζιες ….αφίξεις στην Αττική

Ο βασικός πυρήνας των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας θα  κλείσει μέσα στον Ιανουάριο, ενώ δυνατά ονόματα θα ριχθούν στην εκλογική αναμέτρηση στην Αττική. Μια από τις δυσκολότερες μάχες για τους υποψηφίους θα δοθεί στην Α Αθηνών, όπου κατεβαίνουν γνωστά ονόματα του κόμματος. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια θα είναι υποψήφιος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Σύμφωνα  με πληροφορίες θεωρείται πιθανόν να κατέβει και ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΦΚΑ Ομήρος Τσάπαλος.

Στο Βόρειο τομέα ανακοινώθηκε πως θα είναι τελικά υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.  Παράλληλα έχει ακουστεί πως θα μπορούσε να είναι υποψήφια στη συγκεκριμένη περιφέρεια η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση.

Στο Νότιο τομέα νέα άφιξη είναι αυτή του  υπουργού Δημόσιας Τάξης Τάκη Θεοδωρικάκου ( στις εκλογές του 2019 ήταν στο Επικρατείας), ενώ πρόκειται να είναι επίσης υποψήφιος ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης. Στον δυτικό τομέα θα κατέβουν ο πρώην υπουργός  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα. Επίσης στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής θα είναι υποψήφιοι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αλλά και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Στόχος είναι τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος να έχουν εντονότερο άρωμα γυναίκας και ήδη έχει ανακοινωθεί  η υποψηφιότητα της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου στην Α Πειραιώς και της Σοφίας Νικολάου (πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής)  στην Εύβοια.

Αυτό που ακόμα αναζητείται είναι το πρόσωπο ή τα πρόσωπα για την εκπροσώπηση  του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο . Σύμφωνα με πληροφορίες  εξετάζεται το ενδεχόμενο κυβερνητικά στελέχη πρώτης γραμμής- που δεν θα θέσουν υποψηφιότητα – να  αναλάβουν αυτό το ρόλο όταν προκηρυχθούν οι εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ : Άρωμα διεύρυνσης στα ψηφοδέλτια

Αμφίπλευρη διεύρυνση επιδιώκει η Κουμουνδούρου, με νέες αφίξεις να υπάρχουν στα ψηφοδέλτια. Νέα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου, μια επιλογή που δείχνει και την απόφαση του κόμματος να «μιλήσει» σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Νάσος Ηλιόπουλος είναι η νέα δυνατή υποψηφιότητα  στην Α Αθηνών, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος θα κατέβει στην Ανατολική Αττική, ενώ την μονοεδρική έδρα της Κεφαλονιάς πρόκειται να διεκδικήσει ο Νικόλας Φαραντούρης. Στο Δυτικό τομέα της Αθήνας θα είναι υποψήφια η τομεάρχης Οικονομικών Εφη Αχτσιόγλου και η τέως περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Στο Βόρειο τομέα της Αθήνας αναμένεται να κατέβει ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κόμματος Τάνια Καραγιάννη.

Υπενθυμίζεται  εδώ πως πρόσφατα ανακοινώθηκε πως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκαν η Αγγελική Αδαμοπούλου (που θα κατέβει είτε στην Α Αθηνών είτε στο Λασίθι) και η  Φωτεινή Μπακαδήμα που αναμένεται να είναι υποψήφια στην Β Πειραιά.

Στο δρόμο προς τις κάλπες αναμένεται να υπάρξουν και εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Για παράδειγμα η πολύ γνωστή τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου θεωρείται πιθανόν να είναι υποψήφια, καθώς πρέπει να σημειωθεί πως ήταν και στο προεδρείο του  τελευταίου συνεδρίου του κόμματος. Επίσης ακούγεται πως μπορεί να κατέβει στις εκλογές  η  Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η πρώτη γυναίκα που έφτασε στις ανώτατες θέσεις της ηγεσίας της αστυνομίας.

Το τελευταίο που θα κλείσει θα είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ωστόσο ήδη μια σειρά ονομάτων είναι στο τραπέζι. Για παράδειγμα στις πρώτες τρεις θέσεις πρέπει να είναι ένας εκπρόσωπος των αποδήμων και με το ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει ο καθηγητής του Harvant Όθωνας Ηλιόπουλος. Επίσης στο Επικρατείας θεωρείται πιθανόν να είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Τέλος είθισται στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο να είναι σε εκλόγιμη θέση και ο εκάστοτε εκπρόσωπος του κόμματος, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση η Πόπη Τσαναπινίδου.

Επισήμανση του Γιάννη Κουρδομένου: Τσαναπινίδου δεν νομίζω ότι είναι το όνομα της εν λόγω τηλεοπτικής δημοσιογράφου σε ρόλο πλέον εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ (!!!) όπως γράφει η Ναυτεμπορική , Τσαπανίδου πρέπει να λέγεται, όμως με δεδομένη την επένδυση από την πλευρά του Τσίπρα στην ''τηλεοπτική παρουσία και δημοκρατία'' όπως την αποκαλώ οι κάλπες θα δείξουν αν η επιλογή ήταν ορθή.

Το θέμα είναι ότι τόσο από τη ΝΔ , όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουμε ποια είναι τα νέα πρόσωπα στα Νότια προάστια της Αττικής, ( Νότιο τομέα - B' Αθηνών ). Σύμφωνα με όσα βλέπουμε και διαβάζουμε δεν διαπιστώνουμε διεύρυνση με πολιτικά «ανοίγματα», αντιθέτως πολύ συντηρητικά κινούνται τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από την Πειραιώς.

Στα Νότια υπάρχει έμψυχο υλικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να κλείσει λίγο η  ψαλίδα των ανισοτήτων που διαμορφώθηκαν επί δεκαετίες ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια, και κυρίως λόγω της υποανάπτυξης πληθυσμιακά. 

Σήμερα ο πληθυσμός ολοένα και περισσότερο αυξάνεται στα Νότια προάστια , υπάρχει και το Ελληνικό το οποίο θα δείξει το μέλλον τι επίπτωση θα έχει στα νότια, όμως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε τα * νέα πρόσωπα με προτάσεις για το τόπο τα οποία έστω θα μας τονώσουν το ηθικό. 

* Λέτε να υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο , η μήπως το σκεπτικό είναι απόλυτα ουτοπιστικό ? Ποιοι θα μπορούσαν έστω να τονώσουν το δικό μας ηθικό ;

* Να σας υπενθυμίσω όσα ίσχυαν επί χρόνια στην τοπική ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επιχειρούσα να περάσω μια πρόταση και δεν μου το επέτρεπαν λόγω ειδικών συμφερόντων συγκεκριμένων ατόμων ;Τι άλλο χρειάζεται να αναφέρω, όταν αυταπόδεικτα στα Νότια του ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων δεν υπάρχει ούτε ένα ( 1 ) τοπικό Ραδιοτηλεοπτικό ΜΜΕ ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε εκπρόσωπο κόμματος από τηλεοπτικό κανάλι ; Ορισμένοι ηλικιωμένοι κύριοι υπονόμευαν το μέλλον του τόπου μας, την ισόρροπη ανάπτυξη και τις νέες γενιές που θα προέκυπταν στην πολιτική. 

ΥΓ: Προσωπικά έπειτα από όσα έχω βιώσει από τούτη την κοινωνία δεν εμπλέκομαι ξανά με οργανώσεις αστικών πολιτικών κόμματων. ( Ανοιχτή πληγή για το πολίτευμα για την ισόρροπη ανάπτυξη και τις νέες γενιές. ) Δείτε ενδεικτικά τον Δήμο Γλυφάδας. Μια Διοίκηση κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, καθώς επίσης και αντιπολίτευση στο μεγαλύτερο τμήμα της αντίστοιχη ! Ο Δήμος Γλυφάδας δεν απαρτίζεται τουλάχιστον αναλογικά από ένα ποσοστό νέων και ένα ποσοστό μεσήλικων ατόμων. 


 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: «Κλείνουν» τα ψηφοδέλτια σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα πρόσωπα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">