ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ταινία: Ελένη (του 1985 )


Δεδομένου ότι παντού και πάντα υπάρχει ένας δασκαλάκος που κάνει μια προβοκάτσια , ( βλέπε Σύριζα Γλυφάδας και Σ.Σ & Τ.Τ ) , το στόρυ κοινότυπο, σήμερα σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε την ταινία του 1985 Ελένη.

Βλέποντας την ταινία θα διαπιστώσεται πολλές ομοιότητες με όσα ισχύουν ακόμα και σήμερα, ασφαλώς εντελώς διαφορετικά από την εποχή του εμφυλίου.

Κι εσύ Ελένη και κάθε Ελένη
της επαρχίας, της Αθήνας κοιμωμένη
Η ζωή σου, να το ξέρεις, είναι επικηρυγμένη
Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο
κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει

Δείτε την ταινία:

Υπόθεση: Ύστερα από αναμονή 30 χρόνων, ο Νικ (John Malkovich), δημοσιογράφος - συγγραφέας από την Αμερική, επιστρέφει στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους. Όμως, ο πραγματικός σκοπός της επιστροφής του είναι βαθιά προσωπικός, να ερευνήσει τα γεγονότα γύρω από την εκτέλεση της μητέρας του, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1944 -1949), και να πάρει εκδίκηση για τον χαμό της.

Έτσι ξεδιπλώνεται η τραγική ιστορία της Ελένης Γκατζογιάννη (Kate Nelligan), που στις ματωμένες τις σελίδες σκιαγραφείται ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Μια μεγάλη αμερικάνικη παραγωγή που ζωντανεύει με ευαισθησία, σεβασμό στην αναπαράσταση της εποχής και μοντέρνο ύφος (η "αστυνομική" έρευνα του πρωταγωνιστή δίνει τη θέση της σε αναδρομές στην ιστορία της Ελένης) ζωντανεύει τη τραγικότερη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Γι' αυτό το λόγο επιστρατεύει και ένα πολύ καλό καστ ηθοποιών, με προεξάρχοντες δύο από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς τους, τους Kate Nelligan και John Malkovich. Βασισμένη στο εξαιρετικό αυτοβιογραφικό βιβλίο του Νίκου Γκατζογιάννη (Nicholas Gage), η "Ελένη" έχει χαρακτηριστεί λανθασμένα ως "ταινία της μιας πλευράς", κάτι που δεν ισχύει.

Επικεντρώνεται, φυσικά, στη Τρομοκρατία που βίωσαν οι άμαχοι της επαρχίας από τον Δημοκρατικό Στρατό, αλλά περιλαμβάνει στην αφήγησή της και τις διώξεις των Κομμουνιστών, τη λεγόμενη "Λευκή Τρομοκρατία". Στόχος, της άλλωστε είναι να αποδώσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα της ταραγμένης εποχής του Εμφυλίου.

Έτσι απορρίπτει τους εύκολους συναισθηματισμούς και τις απλουστεύσεις που οδηγούν στη νοοτροπία του "καλοί εναντίον κακών" που κυριάρχησε μετά τα 80s. Τέλος, πέρα του ότι αναπαριστά θέματα "ταμπού" για τις εγχώριες ταινίες με τον Εμφύλιο, όπως το παιδομάζωμα και τις βιαιοπραγίες των ανταρτών, η ταινία καταλήγει σε ένα τολμηρό συμπέρασμα-πρόταση για την επούλωση των πληγών που άφησε και στο κοινωνικό κορμό (και στις δύο πλευρές) η λαίλαπα του Εμφυλίου.

Όμως, περισσότερο από αυτό, η "Ελένη" είναι μια σύγχρονη "Αντιγόνη", η φαινομενικά αδύναμη γυναίκα που αντλεί δύναμη από τη φύση της και τον Ιερό Νόμο (εδώ, η ανάγκη της να προστατεύσει τα παιδιά της) ώστε να εναντιωθεί στον τυφλό αυταρχισμό και τη καταπίεση.

Η ταινία επικρίθηκε σκληρά από το Κ.Κ.Ε την δεκαετία του 80, όταν προβλήθηκε στη χώρα μας , ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε απαγορεύσει τα γυρίσματα της ταινίας ενώ υπήρξαν και έντονοι προπηλακισμοί αιθουσαρχών και θεατών έξω από τους κινηματογράφους από μέλη αριστερών κομμάτων με αποτέλεσμα να μην προβληθεί στους κινηματογράφους της επαρχίας.

Πρωτότυπος Τίτλος: Eleni

Βαθμολογία IMDb: 7,0/10

Σκηνοθεσία: Peter Yates

Πρωταγωνιστούν: Kate Nelligan, John Malkovich, Linda Hunt, Oliver Cotton, Steve Plytas, Glenne Headly, Dimitra Arliss, Ronald Pickup, Leon Lissek

Επισήμανση του Γ.Κ: Προσωπικά αδιαφορώ για την προπαγάνδα που κάνουν φιλοβασιλικοί, χουντικοί, και λοιποί αναρτώντας την εν λόγω ταινία. Την αναρτώ ώστε να κρίνουν ορισμένοι εκ των συμπολιτών μας τις ομοιότητες αναπαραγωγής ορισμένων φαινομένων και τακτικών οι οποίες πολώνουν, διχάζουν, κατακερματίζουν,  φανατίζουν και διαμορφώνουν ανισότητα και αδικία.

Επίσης, αν δείτε την ταινία σταθείτε στο σημείο της αναπαραγωγής εγκλήματος. Χρειάζεται όλοι να κάνουν το ίδιο ? Να ακολουθήσουν τις ίδιες εγκληματικές πρακτικές ορισμένων ατόμων - ομάδων - τα οποία συμμετείχαν και από τις δυο πλευρές σε εγκλήματα ;

Ο ''δασκαλάκος'' θεωρεί ότι όλοι είναι ''βασιλιάδες'', όμως , στην τοπική μας πραγματικότητα κατέστησε εαυτόν ''βασιλικότερον του βασιλέως'' και αποκλειστικά για το προσωπικό του όφελος. Ο έτερος, Τ.Τ , θεωρεί ότι ο ίδιος είναι αυτοκράτορας και όλοι οι υπόλοιποι είναι οι υπήκοοι ! Από που το αντλεί δεδομένου ότι και οι δυο δηλώνουν ''ριζοσπαστική αριστερά'' ;

Δείτε τις δυο πλευρές του ''δασκαλάκου'' και των αυτοκρατορικών τάσεων κάθε ''τάσου'' που έπειτα απο εγκλήματα κατά της τοπικής δημοκρατίας, της διαφάνειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παριστάνουν τον ανήξερο !

Όπως θα δείτε στην ταινία ο ''δασκαλάκος'' λειτουργεί επιλεκτικά δεσμεύοντας την οικία της Ελένης , ενώ η Ελένη είχε συμβάλει τον δασκαλάκο όταν κινδύνευε η ζωή του. Την οδήγησε , παράλληλα των έτερων, ακόμα και στον θάνατο - δολοφονία - με ψευδείς κατηγορίες. Μήπως ισχύουν αντίστοιχα φαινόμενα από ''δασκαλάκους'' μέχρι και σήμερα ?

Κανονικά στους διαλόγους ο ''αριστερός Τάσος'' που απο αντάρτης έγινε νταβατζής έπρεπε να λέει: Άργησες πολύ, όλοι σαπίσαμε. Όλα πέθαναν και χάθηκαν, όλοι σάπισαν όλα είναι σάπια.

- Ποιος ''αριστερός'' , ''αριστεροί'' , δεν χρησιμοποιούν σήμερα το αμερικανικό ίντερνετ ?

- Γιατί αφού είναι αντιιμπεριαλιστές δεν στήριξαν και ενίσχυσαν την αμιγώς ΕΛΛΗΝΙΚΗ Δημιουργία και Υλοποιήσεις ;

- Ποιοι απο δαύτους στήριξαν τα δικά μας, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ - Κοινωνικά Μέσα, όταν δεχόντουσαν σειρά από ΔΙΩΞΕΙΣ - ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ για την εδραίωση της Διαπλοκής ολιγαρχών και ολιγοπωλίων στο Ν.Αττικής ; 

- Ποιοι απο δαύτους που κάνουν διαχρονικά προβοκάτσια στον Δήμο Γλυφάδας υποστήριξαν την Εντολή της Τοπικής μας Κοινωνίας για Ελληνικό Δημοτικό Μέσο ;Οι Σκαμπαρδωνοσυριζαίοι είναι αγκαλιά με τα Αμερικανά και τα σόσιαλ των αμερικανών ! 

- Προσκύνησαν άπαντες τον ιμπεριαλισμό και ''νεοφιλελέ καπιτάλε'' λες και το καλώδιο ίντερνετ των αμερικανών αποτελεί καινοτομία που θα διαρκέσει χιλιετίες ! 

- Σε 100 χρόνια θα είναι απόλυτα ξεπερασμένη τεχνολογία αν επιδιώκουν κάποιοι σήμερα να συμβάλουν προς άλλη κατεύθυνση. Εμείς γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τεχνολογία η οποία θα διαρκέσει χιλιετίες. Όπως ήταν η κασέτα που την διαδέχτηκε το USB και το SDcard θα διαδεχθεί νεώτερη τεχνολογία το διαδίκτυο. Ποιοι χρησιμοποιούν σήμερα την κασέτα ? 

- Που είναι σήμερα τα κανάλια YouTube που είχαμε αρκετοί από εμάς τα οποία με παραβίαση των κωδικών μας εξαφανίστηκαν μαζί με τους συνδρομητές ;Αν όμως είχαμε ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ Ελληνικά Τηλεοπτικά Κανάλια , είτε είχε καλυφθεί η πρότασή μου για ΔΗΜΟΣΙΟ κανάλι (θυγατρική) της ΕΡΤ στα Νότια προάστια, είτε το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ που έγινε προβοκάτσια και δεν ίσχυσε στον Δ. Γλυφάδας θα είχαν εξαφανιστεί ? Ασφαλώς θα υπήρχαν σήμερα.

Ο κομματικός ιδεολογικός φανατισμός τυφλώνει ! Ο δήμος Γλυφάδας επί δεκαετίες διοικείται από τα κόμματα για τα στενά προσωπικά συμφέροντα ορισμένων ατόμων, καθώς επίσης, η πλειονότητα αυτών είναι τσιράκια του ιμπεριαλισμού και των αμερικανών. Ο Δήμος δεν διοικείται από τους δημότες. 

Σημείωση:Ακόμα και για ενέργειες τις οποίες έχουν κάνει οι ίδιοι δημιουργούν αποπροσανατολισμό και δεν υπάρχει ενδεχόμενο να βρεις το δίκιο σου. Αναφέρουν ''Γίνονται και λάθη''. Εμείς γνωρίζουμε ότι κάποιοι κινούν τα νήματα, όπως και με σειρά διώξεων - κατασχέσεων του ΓΛΥΦΑΔΑ FM. Να τους κάνουμε μήνυση ;Να στραφούμε σε βάρος τους δικαστικά ? Είναι ξεκάθαρο ότι θα επικαλεστούν οτιδήποτε και κυρίως έχουν ένα ολόκληρο στρατό εγκάθετους και ψευδομάρτυρες ! 

Είχαμε Ραδιοφωνικό Σταθμό σήμερα δεν έχουμε. Είχαμε κανάλι στο YouTube σήμερα δεν έχουμε. Πήραμε εντολή από την τοπική κοινωνία πέραν των 4.500 χιλιάδων δημοτών για Δημοτικό Κανάλι, έτεροι από ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ έκαναν την προβοκάτσια και δημοτικό κανάλι δεν υπάρχει. Οι κουκουλοφόροι δεξιοί αιρετοί του Δ/Γλυφάδας καταθέτουν ψευδείς μηνύσεις και υπάρχει εισαγγελέας αρωγός των ψευδών μηνύσεων, ενώ στον αντίποδα θα κατέβουν υποψήφιοι στον Νότιο τομέα οι ''Μιθριδάτες'' ! Καταλαβαίνει απόλυτα η κοινωνία. Θα σας ''σώσουν'' οι ''Μιθριδάτες'' όσο ''μας δικαίωσαν'' πέντε χρόνια οι ''Τσιπροπαπάδες'' με τα σάπια για την ελπίδα η οποία έρχεται. 

Ψηφιακή τηλεόραση, , πολυπλεξία , χιλιάδες  συχνότητες, πέντε εθνικά τα κανάλια !

Τελικά η ελπίδα χάθηκε στη διαδρομή , ενώ οι ίδιοι καυχώνται για το νόμο που έφτιαξαν ώστε να δώσουν ΑΔΕΙΕΣ στους πέντε ολιγάρχες και στα διαπλεκόμενα κάτι που δεν είχαν κάνει επί 30 χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ! Λένε ότι δεν χωράνε στη χώρα μας πέραν των πέντε καναλιών ! , ενώ είναι σαφές ότι στο διαδίκτυο υφίστανται χιλιάδες κανάλια. Θα μπορούσαν αυτοί οι χιλιάδες, ( κάθε ένας για την πάρτη του - σαν τον Καραγκιόζη ), συνεργαζόμενοι να υλοποιήσουν μερικά εθνικά τηλεοπτικά κανάλια, αντί των διαδικτυακών, όμως το κόλπο είναι στημένο απο τα αστικά κόμματα της χώρας μας για τα στενά καπιταλιστικά συμφέροντα του κεφαλαίου και των κομμάτων. Εννοώ χιλιάδες απ' όσους βλέπετε στο youtube κ.α απο κοινού να γίνουν συνιδιοκτήτες ενός τηλεοπτικού μέσου και να μεταδίδουν το πρόγραμμα. Γίνετε ? Δεδομένου ότι έχουν αποδοχή, έχουν συνδρομητές, δεν θα ήταν βιώσιμες oι επιχειρήσεις ;Γιατί από κοινού προσκυνούν τα ολιγαρχικά εγχώρια και παγκόσμια πρότυπα καθώς και τα αστικά πολιτικά κόμματα εξουσίας της χώρας μας ? Μήπως είναι λαθεμένες οι νοοτροπίες του συνόλου των νεοελλήνων ;Φτιάχνουν καναλάκια στο youtube κ.α, ( καναλάκια βιτρίνες ), αναμένουν την αποδοχή του κόσμου , και στη συνέχεια περιμένουν μια πρόσληψη στα αθηναϊκά κανάλια του κεφαλαίου. Στο Αμέρικα γιατί οι κυβερνήσεις παρείχαν χιλιάδες άδειες όλων των τύπων, ακόμα και γειτονιάς λαμόγια νεοέλληνες ;(lower power) Στις Η.Π.Α αλλάζει ο καπιταλισμός ?

Βάλτε σκάνδαλα από Θεοδωρικάκους, Μητσοτάκηδες,  και οτιδήποτε έτερο επιθυμείται. Αριστερά δεν είστε, ούτε την πρεσβεύεται. Από τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ περιμέναμε δικαίωση? Στη Γλυφάδα οι κατά τόπους ''κομματάρχες'' του ΣΥΡΙΖΑ επί εννιά χρόνια αντί για παρανομίες, σκάνδαλα, κακώς κείμενα,κ.α., γιατί προωθούν τα συμφέροντα της ΝΔ και του ''γαλάζιου'' δημάρχου ; ( Δεν γνωρίζεται ότι έχουν οικογενειακές τοπικές σελίδες γεμάτες με δελτία τύπου - γλύψιμο - στον νεοδημοκράτη δήμαρχο, η μήπως δεν γνωρίζεται ότι μου ανέφεραν επανειλημμένα ότι αυτό που κάνουν οι ''Βαξεβάνηδες'' της δημοσιογραφίας για τους ιδίους είναι απορριπτέο  ? ) Έφτασαν στο σημείο αυτοί που κρατούσαν πανό κατά των παραλάσεων να συμμετέχουν στις παρελάσεις και να καταθέτουν στεφάνια !

Ορισμένοι πρεσβεύουν το μοντέλο ''το τερπνόν μετά του ωφελίμου'' έχοντας άμεσο όφελος και χωρίς να διακυβεύεται το ελάχιστο σε βάρος των προσωπικών τους συμφερόντων ! Για το ξεκάρφωμα αναρτούν μια στο τόσο και ένα γενικόλογο παραταξιακό δελτίο τύπου. Αριστερά των δελτίων τύπου και της προβοκάτσιας κατά του δικαίου και της διαφάνειας ? Και τελικά αν δεν υπάρχουν οι ''Βαξεβάνηδες'' της δημοσιογραφίας δεν διαπιστώσαμε στις δημοτικές του 2019 τι ψηφοφόρους και ψήφους λαμβάνουν ;Έχασαν τα 3/4 των ψήφων και ορισμένα στελέχη μου ανέφεραν ότι οδηγήθηκαν στην ντροπή και την ξεφτίλα. Γιατί, ποιοι ευθύνονται ?Ποιοι και γιατί έκαναν την τοπική προβοκάτσια ;Άξιζε το τελικό αποτέλεσμα ;Κάνουμε μια αναδρομή στο 2014 ;Ενώ δεν είχαν τις οικογενειακές και τις προσωπικές σελίδες με όσα κάνουν τα τελευταία χρόνια πως προέκυψε το αποτέλεσμα ;Πολλοί οι κερδισμένοι/ες ένας ο χαμένος. Η τοπική μας κοινωνία, η πόλη μας.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ταινία: Ελένη (του 1985 ) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">