ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Debate: Δεσμεύσεις, ανοίγματα και κόντρες στο δρόμο προς τις εκλογές – Η αποτίμηση των κομμάτων


[361320] DEBATE ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ης ΜΑΪΟΥ 2023 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τις θέσεις τους για την Οικονομία, την Εξωτερική Πολιτική, τους Θεσμούς, την Υγεία και την Παιδεία, το Περιβάλλον και τη Νέα Γενιά, εξέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, στην τηλεμαχία που πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Στην κεντρική του δέσμευση για αύξηση των μισθών, την επόμενη τετραετία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε, ακόμη, την κατάθεση των οικονομικών προγραμμάτων όλων των κομμάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να κοστολογηθούν. Υπεραμύνθηκε, ακόμη, του αμυντικού προγράμματος της χώρας, ενώ αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών, ξεκαθάρισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, επανέλαβε την ανάγκη μιας προοδευτικής κυβέρνησης, επιχειρώντας νέο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση. Σημείωσε, ακόμη, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κοστολογημένο και ρεαλιστικό και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάργηση της 13ης σύνταξης. Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι θα στηρίξει τις συμβάσεις της χώρας για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά ότι θα διεκδικήσει μέρος του έργου να πάει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Στην ανάγκη να περάσει η χώρα σε μια νέα εποχή αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διευκρινίζοντας ότι το βέτο που βάζει αναφορικά με το πρόσωπο που θα είναι πρωθυπουργός, δεν είναι προσωπικό. «Μιλάμε για πρόσωπα που έχουν κριθεί και τα ίδια και οι πολιτικές τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση. Σε ερώτηση για το αν θα έβλεπε θετικά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για την υγεία είπε μεταξύ άλλων ότι καμιά κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ.

Δεν θα συνεργαστώ με τη ΝΔ” υποστήριξε εκ νέου ο Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να συμβαδίζει με ένα κόμμα που συζητά για θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία.

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι «το σύστημα Δήμητρα δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών», και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας.

Πώς αποτιμούν τα κομματικά επιτελεία το debate

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης. Απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Α. Τσίπρα“, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη μετά την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκινούσε με επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη με τα γνωστά στερεότυπα, ότι υπηρετεί τα συμφέροντα κι ο ίδιος τον λαό. Απαντούσε γενικόλογα, στις ερωτήσεις για το που θα βρει τα χρήματα, μιλώντας για αισχροκέρδεια. Απάντησε με γενικολογίες για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που λέει. Μίλησε για αύξηση φόρων. Ο κ. Ανδρουλάκης χωρίς κάποια σαφή θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά με κάποιες γενικόλογες προτάσεις επίσης όχι κοστολογημένες. Μίλησε επίσης για φορολόγηση στις γονικές παροχές ρίχνοντας το όριο στο μισό. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να απευθυνθεί ο καθένας στο κοινό του” κατέληξαν τα κυβερνητικά στελέχη.

Η συζήτηση αποκάλυψε γιατί ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται όλο αυτό το διάστημα“, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του με αφορμή την τηλεμαχία. “Ήξερε, αυτό που ήξεραν όλοι οι πολίτες, πως η απάντησή του σε ένα ερώτημα για τις παρακολουθήσεις θα τον εξέθετε ανεπανόρθωτα. Επειδή τα ψέματα τελείωσαν ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε για πρώτη φορά να αποκαλέσει σκάνδαλο την υπόθεση των υποκλοπών“, αναφέρει ειδικότερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι “τώρα τα ερωτήματα μετά την απάντηση του κ.  Μητσοτάκη είναι: Αφού δεν παρακολουθούταν για εθνικούς λόγους ο κ. Ανδρουλάκης, ποιος και γιατί τον παρακολουθούσε;  Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, με δεδομένο ότι έχουν απομακρυνθεί οι δυο ως υπεύθυνοι γιατί ο ίδιος δεν παραιτήθηκε ως πολιτικός προϊστάμενός τους;“. “Και κάτι ακόμα”, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, “ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη. ‘Αραγε ποιος ήταν εκείνος που του τους είπε;“.’

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/FTqg4ud
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Debate: Δεσμεύσεις, ανοίγματα και κόντρες στο δρόμο προς τις εκλογές – Η αποτίμηση των κομμάτων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">