Η Αθηνά, η Μανταλίνα, ο Γιώργος, η Ελένη, η Μελίνα και η Σοφία καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις 21 Μαΐου. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, ανήκουν σε μια γενιά τραυματισμένη από γεγονότα όπως η καραντίνα της Covid-19 ή τα Τέμπη. Πρόκειται για μια γενιά που διαφέρει από τις προηγούμενες. Ο εγκλεισμός, τα κλειστά παραθυρόφυλλα κι ο φόβος από τη μία, οι απογευματινές βόλτες με την παρέα, οι συζητήσεις στα παγκάκια από την άλλη. «Από τον εγκλεισμό ως τις ακρογιαλιές», όπως λέει κι ο στίχος ενός αγαπημένου τραγουδοποιού των νέων. Οι ζωές τους αλλάζουν ριζικά. Μπορούν όμως να κάνουν κάτι για αυτό; Θεωρούν τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία ως κάτι αντίστοιχο με τη φράση που κυριαρχεί στα τηλεοπτικά σποτ, «όρισε το μέλλον σου;»
Έχουν πια την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους – καλούνται να ψηφίσουν. Τι συμβαίνει, όμως, στ’ αλήθεια; Επιθυμούν να πάνε στην κάλπη; Πώς αισθάνονται για αυτό; Τι σκέφτονται; Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της οικογένειας, των φίλων και των social media στην τελική τους απόφαση;
Ρωτήσαμε την Αθηνά και τη Σοφία που φοιτούν στη Β΄ Λυκείου, τη Μανταλίνα, την Ελένη και τον Γιώργο, μαθητές της Γ΄ Λυκείου και τη Μελίνα, πρωτοετή φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ζητώντας τους να διατυπώσουν τις απόψεις τους για το θέμα.
Όλες και όλοι θέλουν να ψηφίσουν και είναι χαρούμενοι που τους δίνεται αυτή η ευκαιρία – πιστοποίηση ενηλικίωσης. Η Ελένη δηλώνει πολύ χαρούμενη και τυχερή που της δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσει. «Πάντα έβλεπα τη μαμά μου και την αδερφή μου να πηγαίνουν και ήθελα από πολύ μικρή να ψηφίζω κι εγώ». Η Μανταλίνα πιστεύει πως «το ότι καλούμαστε να ψηφίσουμε δείχνει ότι μεγαλώσαμε», ενώ η Μελίνα (φοιτήτρια) τονίζει ότι «θέλω, αν γίνει κάποια αλλαγή στην κυβέρνηση, να είμαι μέρος αυτής της αλλαγής, για αυτό και χαίρομαι πολύ που θα ψηφίσω». Η Σοφία δηλώνει ικανοποιημένη από το γεγονός ότι μπορεί να ψηφίσει, «διότι θέλω κι εγώ να εκφράσω μέσα από την κάλπη τα πολιτικά μου πιστεύω και να γίνω ενεργός πολίτης σε μία κοινωνία που μου το επιτρέπει».
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που νιώθουν άγχος, επειδή είτε δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως για τα προγράμματα των κομμάτων είτε γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν τα κριτήρια για να αποφασίσουν. Η Αθηνά είναι κατηγορηματική: «Θεωρώ ότι είναι ακατάλληλο να ψηφίζουν παιδιά της ηλικίας μου, γιατί δεν έχουμε την κατάλληλη γνώση, δεν μας έχει δώσει κανείς τα απαραίτητα εφόδια για να κρίνουμε ποιος είναι σωστός να κυβερνήσει τη χώρα μας. Αυτό μου προκαλεί μια αβεβαιότητα, ένα άγχος». Κατηγορηματική, αλλά διαμετρικά αντίθετη είναι η άποψη της Μελίνας: «Είναι πολύ σημαντικό που δίνεται η ευκαιρία στους 17χρονους να ψάξουν, να ενημερωθούν, ώστε να ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη». Ο Γιώργος από την άλλη λέει ότι αυτό το γεγονός «με αγχώνει γιατί είναι η πρώτη φορά που θα κάνω κάτι τέτοιο». Η Σοφία λέει πως το θεωρεί πολύ σημαντικό γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούν πολιτικά και να δώσουν το δικό τους στίγμα ως νέα γενιά. «Βέβαια, μπορεί να επιφέρει δραστικές αλλαγές στην πολιτική σκηνή, καθώς πολλά παιδιά είναι ανεπαρκώς πληροφορημένα».
Όλοι σχεδόν θεωρούν ότι με την ψήφο τους μπορούν να επηρεάσουν θετικά την πορεία της χώρας: «Μπορεί επιτέλους να σταματήσει το λάθος μοτίβο που λαμβάνει χώρα μέχρι στιγμής και να ξεκινήσει κάτι καλό που θα μας ωφελήσει πολύ περισσότερο. Η δική μου ψήφος και των άλλων παιδιών της ηλικίας μου μπορεί να καθορίσει πολλά», τονίζει χαρακτηριστικά η Αθηνά, όπως και η Ελένη «με την ψήφο μου μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα», ενώ ο Γιώργος ότι ανήκει στη «γενιά που παίρνει την κατάσταση στα χέρια» της.
Ωστόσο, από τα νέα παιδιά δεν απουσιάζει και μια πιο απαισιόδοξη οπτική, όπως αυτή της Μανταλίνας: «Δεν πιστεύω ότι με την ψήφο μου θα αλλάξει κάτι, το ίδιο πράγμα θα είναι. Όποιος και να βγει πάλι το ίδιο θα είναι».
Στο ερώτημα «πώς διαμορφώνουν άποψη για το κόμμα που θα ψηφίσουν, πώς ενημερώνονται για την πολιτική κ.λπ.» διαπιστώνεται ότι τόσο το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον όσο και τα social media έχουν μερίδιο στην άποψη του καθένα.
Όλες και όλοι δηλώνουν πως συζητούν με την οικογένειά τους για τις εκλογές: «Όταν δεν γνωρίζω κάτι ρωτάω τη μητέρα μου, γιατί θέλω να έχω αρκετά επιχειρήματα σε πολιτικές συζητήσεις», αναφέρει η Μελίνα. Βέβαια η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον ίδιο/την ίδια: Μιλώ με τους γονείς μου, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ακολουθούσα αυτό που θα κάνουν οι γονείς μου», δηλώνει η Αθηνά και ο Γιώργος «επειδή τώρα ενηλικιώνομαι, είναι αποκλειστικά δική μου απόφαση το τι θα ψηφίσω». Η Σοφία τονίζει ότι «σίγουρα οι πολιτικές πεποιθήσεις των γονιών μου θα καθορίσουν εν μέρει την ψήφο μου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα ψηφίσουν αυτοί για μένα».
Η επιρροή του φιλικού περιβάλλοντος φαίνεται να είναι πιο ισχνή. Μόνο η Μελίνα λέει ότι συζητά πολιτικά με τους φίλους της: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μας επηρεάζει άμεσα το τι κυβέρνηση έχουμε. Γι’ αυτό με τους φίλους έχουμε συνεχώς, ειδικά τώρα προεκλογικά, πολιτικές συζητήσεις».
Τα social media, αντίθετα, φαίνεται ότι επηρεάζουν τα νέα παιδιά: Η Αθηνά, Β ’Λυκείου τονίζει: «Είναι αναπόφευκτο για εμάς να λαμβάνουμε γνώση από τα social media και περιέργως από το TikTok», παραδέχεται, ενώ δεν συμφωνεί με την επιλογή των πολιτικών αρχηγών να προσπαθούν να προσεγγίσουν τη νέα γενιά με αυτό τον τρόπο. «Ο κύριος τρόπος για να είναι κοντά στους νέους είναι να τηρούν αυτά που υπόσχονται πριν τις εκλογές». Η Ελένη παραδέχεται: «Όταν τα βίντεο – ειδικά στο TikTok – επαναλαμβάνονται, σίγουρα επηρεάζουν τη γνώμη σου». Ενώ ο Γιώργος μοιάζει να προβληματίζεται: «Τα social media προσωπικά με μπερδεύουν στο τι τελικά θα ψηφίσω, ακριβώς επειδή όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πια είναι πολύ ενεργοί και ο καθένας τάζει πράγματα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». «Το Διαδίκτυο είναι σημαντικός παράγοντας γιατί εκεί μπορώ να λάβω τις περισσότερες πληροφορίες. Μέσω των κοινωνικών πλατφορμών, Instagram και TikTok στα οποία προβάλλονται σποτ των κομμάτων, γίνεται χαμός τις τελευταίες ημέρες», λέει η Σοφία.
Μόνο η Μανταλίνα δηλώνει πως, παρόλο που ανήκει στη γενιά που γεννήθηκε μέσα στο Διαδίκτυο, δεν επηρεάζεται από τις καμπάνιες των πολιτικών αρχηγών.
Η Σοφία μάλιστα, σχετικά τις πολιτικές καμπάνιες εκτός Διαδικτύου λέει: «Στην περιοχή που πηγαίνω φροντιστήριο μοιράζουν φυλλάδια από κάθε κόμμα, τα οποία περιέχουν το πολιτικό τους πρόγραμμα. Δεν τα διαβάζω αναλυτικά αλλά τους έχω ρίξει μία ματιά, κυρίως για τα θέματα που με ενδιαφέρουν, όπως το περιβάλλον και η παιδεία, οι πολιτικές κατά των διακρίσεων, αλλά και της οπαδικής βίας, που είναι ένα θέμα το οποίο δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε και εκδηλώνεται στους νέους».
Το μήνυμα που απευθύνουν όλοι και όλες προς τους συνομηλίκους είναι να πάνε να ψηφίσουν. Η Αθηνά δηλώνει: «Προσπαθώ να κινητοποιήσω την παρέα μου να πάει να ψηφίσει διότι γνωρίζω ότι η αποχή μπορεί να είναι συνένοχος στο μελλοντικό κακό που θα συμβεί στη χώρα», η Ελένη, επίσης, «μιλώντας με τους φίλους μου, τους παροτρύνω να πάνε να ψηφίσουν γιατί με την ψήφο μας μπορούμε να αλλάξουμε ή να καθορίσουμε το αποτέλεσμα», η Μελίνα «είναι πολύ σημαντικό να πάμε να ψηφίσουμε. Εμείς είμαστε η γενιά που θα καθορίσουμε το μέλλον αλλά πρώτα καλό θα ήταν να ψαχτούμε, να ενημερωθούμε και ύστερα να προχωρήσουμε στην κάλπη», ενώ ο Γιώργος λέει: «Το μόνο που θα έλεγα στους συνομηλίκους μου θα ήταν πριν πάνε να ψηφίσουν να έχουν ενημερωθεί σχετικά με τα προγράμματα των κομμάτων»…
Η Σοφία εάν έβγαινε για καφέ με τον πρωθυπουργό της επόμενης ημέρας πιστεύει πως θα μπλόκαρε στην αρχή, «αν όμως η συζήτηση στρεφόταν στους νέους θα τον ρωτούσα τι προβλέπει για εμάς, τη νέα γενιά, και θα τον ρωτούσα τι αλλαγές θα κάνει για να προετοιμάσει τους νέους ώστε να γίνουν πραγματικοί πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου».
Τα νέα παιδιά, λοιπόν, ενδιαφέρονται για τις εκλογές, ρωτούν, προβληματίζονται, σκέφτονται, κρίνουν…
www.ertnews.gr
from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/DaOyM9N
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου