ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μαζικοί πλειστηριασμοί: Ο 13ος άθλος του Ηρακλή


Μαζικοί πλειστηριασμοί: Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

12.650 ενεργοί πλειστηριασμοί

«Πιστεύετε ότι αν υπήρχε σήμερα τσουνάμι πλειστηριασμών δεν θα το ξέρατε; Δεν θα ήταν πρώτη είδηση; Δεν είναι πρώτη είδηση, γιατί πολύ απλά δεν γίνονται τέτοιοι πλειστηριασμοί», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του. 

Στοιχεία και μαρτυρίες, ωστόσο, περιγράφουν μια κατάσταση εντελώς διαφορετική:



Πλειστηριασμοί δημοσιευμένοι στην πλατφόρμα eauction.gr από 10ος/2017 έως 5ος/2023

Τα μεγέθη αναφέρονται στον συνολικό αριθμό των πλειστηριασμών που έχουν επισπεύσει τράπεζες και servicers, και όχι στη συνολική τους αξία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που άντλησε και επεξεργάστηκε το Reporters United από την πλατφόρμα eauction.gr, 169.748 πλειστηριασμοί έχουν επισπευσθεί από τράπεζες και servicers μέσα στο διάστημα Οκτώβριος 2017 – Μάιος 2023, με τους τελευταίους να κυριαρχούν από το 2021 και μετά

Από το σύνολο των πλειστηριασμών, 53.653 έχουν ολοκληρωθεί, 56.407 έχουν ανασταλεί, 47.038 έχουν ματαιωθεί και 12.650 είναι αναρτημένοι και έτοιμοι προς διενέργεια. Το κατά πόσον αυτός ο αριθμός συνιστά τσουνάμι ή όχι μπορεί να το κρίνει ο καθένας – όχι πάντως ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει κάθε λόγο να  εξωραΐζει την εικόνα.

Ο «Ηρακλής» άναψε το πράσινο φως στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του μηχανισμού της τιτλοποίησης και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, να διαθέτουν προς πώληση σε ξένους επενδυτές τα πάσης φύσεως μη εξυπηρετούμενα δάνεια που λίμναζαν για χρόνια στο ενεργητικό τους. Σήμερα επιβεβαιώνουμε τον ρόλο των servicers στην απότομη αύξηση των πλειστηριασμών από το 2021 και μετά. 

Όπως φαίνεται στο γράφημα, οι servicers κυριαρχούν έναντι των τραπεζών και με βάση τη συνολική αξία της πρώτης προσφοράς των περιουσιών που πλειστηριάζουν. Πιο συγκεκριμένα, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η «Αγία Τριάδα» των servicers: η INTRUM έχει βγάλει στο σφυρί περιουσίες με συνολική πρώτη προσφορά τα 4,39 δισ. ευρώ, η CEPAL τα 3,42 δισ. ευρώ και η DOVALUE με 3,25 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες ακολουθούν, με την Πειραιώς να αξιώνει συνολικά 4,12 δισ. ευρώ από τις τιμές πρώτης προσφοράς των περιουσιών που πλειστηριάζει. Εθνική, Alpha και Eurobank με 2,77 δισ. ευρώ, 2,28 δισ. ευρώ, 2,08 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Το τέλος της «πρώτης κατοικίας»

«Από τους πλειστηριασμούς στην Αττική το 60% με 70% περίπου είναι κατοικίες, πρώτες και δεύτερες… Εμείς ξεκινήσαμε ως συλλογικότητα ακτιβιστών, και αυτή τη στιγμή το 70% των ανθρώπων που συμμετέχουν είναι πληττόμενοι», μας λέει η κ. Τόνια Κατερίνη, πρώην πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και πρωταγωνίστρια στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών («Πλειστηριασμοί STOP» παλαιότερα, σήμερα «Ενωτική Πρωτοβουλία Κατά των Πλειστηριασμών»).

«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αύξηση των πλειστηριασμών και όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με το παρελθόν, και σε κάθε περίπτωση από 1.1.2022», λέει η δικηγόρος κ. Μαρία Βαγενά. «Ο λόγος είναι γιατί υπάρχει η πρόθεση να γίνει εκκαθάριση όλων των χαρτοφυλακίων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, εντός πενταετίας τουλάχιστον. Να ξεκαθαρίσει το τραπεζικό σύστημα από όλες τις υποθέσεις των οφειλετών. Και από εκεί και πέρα, όσοι μπορούν με όποιους όρους επιβάλλονται θα τα κρατήσουν, για όποιους δεν μπορούν, θα πλειστηριαστούν τα ακίνητα». Από τις υποθέσεις που διαχειρίζεται, οι περισσότερες αφορούν πρώτες κατοικίες. «Δεν υπάρχει αυτή η διάκριση πλέον, αν είναι κύρια ή πρώτη κατοικία ή δεύτερη ή τρίτη».

Ο πίνακας αποτυπώνει την κατηγοριοποίηση των ακινήτων που έχουν δημοσιευθεί στο eauction.gr από τον Φεβρουάριο 2018 έως τον Μάιο 2023.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μαζικοί πλειστηριασμοί: Ο 13ος άθλος του Ηρακλή Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">