ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εκπρόσωπος Λιμενικού για ναυάγιο: Δεν μπορούσαμε να επέμβουμε βιαίως Έλυσαν το σχοινί και συνέχισαν αυτοδύναμα


ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ- ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/EUROKINISSI)

Για το ρεπορτάζ του BBC, σχετικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου, μίλησε στην ΕΡΤ ο Εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου.

Ο ίδιος επανέλαβε τα όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Λιμενικού Σώματος τονίζοντας ότι από τη στιγμή του εντοπισμού του σκάφους, το αλιευτικό διένυσε συνολικά 24 ναυτικά μίλια. Εν συνεχεία, απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας έγιναν προσπάθειες παροχής τροφοεφοδίων στο σκάφος. Παράλληλα, ένα παραπλέον πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό προς παροχή συνδρομής, το οποίο μάλιστα ανέφερε ότι κάθε φορά που προσπαθούσε να το προσεγγίσει, απομακρυνόταν. Μετά ξεκίνησε και δεύτερο παραπλέον αναφέροντας και αυτό με τη σειρά του άρνηση. «Όλο αυτό κράτησε 4,5 ώρες άρα αποδομείται ότι έμεινε ακίνητο για ώρες προτού βυθιστεί» δήλωσε ο κ. Αλεξίου.

Εξήγησε ότι η πρώτη προσέγγιση έγινε περίπου στις 18.00 από το πρώτο παραπλέον, ενώ σημείωσε ότι η απόπειρα πρόσδεσης από πλευράς του Λιμενικού έγινε γύρω στις έντεκα παρά το βράδυ (3 ώρες πριν τη βύθιση) και κράτησε 5-7 λεπτά. Αναφέρθηκε στα λόγια των ανθρώπων που βρίσκονταν εντός του σκάφους όταν το προσέγγισαν, λέγοντας ότι φώναζαν «Go Italy». «Μετά έλυσαν το σχοινί και συνέχισαν την πορεία τους αυτοδύναμα» τόνισε.

Σε ερώτηση για το πού ήταν το σκάφος του Λιμενικού εκείνη την ώρα λίγο πριν το τραγικό ναυάγιο, ο κ. Αλεξίου απάντησε ότι το σκάφος τους ήταν σε παράλλαξη με το αλιευτικό, ώστε εάν χρειαστεί να παρέμβει άμεσα.

Σε άλλη ερώτηση για το «γιατί δεν έχει καταγραφεί η στιγμή της βύθισης» απάντησε: «Όταν μπαίνει το πλοίο σε κατάσταση στρες και όλοι μπαίνουμε σε έναν επιχειρησιακό συναγερμό, δεν μπορείς να ακυρώσεις κάποιον από τη διαδικασία διάσωσης για να τραβήξει οπτικοακουστικό υλικό. Τη στιγμή λοιπόν που αναφέρθηκε ότι χάνει τις μηχανές του, άμεσα στο πλωτό του Λιμενικού μπήκε σε επιχειρησιακό συναγερμό και άρχισε να σπεύδει κοντά στο αλιευτικό για να διασώσει».

Τέλος, ο κ. Αλεξίου εξήγησε ότι το Λιμενικό Σώμα δεν μπορούσε να επέμβει βιαίως λόγω της άρνησης των ανθρώπων που επέβαιναν στο αλιευτικό. «Σαφώς μπορούσαμε να παρακάμψουμε το πρωτόκολλο, αν υπήρξε και η συναίνεση του κόσμου. Αν κάνεις οποιαδήποτε βίαιη επέμβαση, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό» κατέληξε.

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/zk2ofLM
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εκπρόσωπος Λιμενικού για ναυάγιο: Δεν μπορούσαμε να επέμβουμε βιαίως Έλυσαν το σχοινί και συνέχισαν αυτοδύναμα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">