ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ξεπεράσατε τον πήχη του 33% ?

 


Η τεράστια αποχή στις ευρωεκλογές της Ελλάδας: Ένας καθρέφτης της απώλειας εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου και την ισοπολιτεία

Οι ευρωεκλογές της Ελλάδας συνοδεύτηκαν από ένα ανησυχητικό φαινόμενο: την τεράστια αποχή των ψηφοφόρων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε την αποχή στην ακρίβεια, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική πίεση απέτρεψε τους πολίτες από το να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ωστόσο, αυτή η εξήγηση φαίνεται να αποσκοπεί στο να καλύψει βαθύτερα και σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Η αποχή ως δείκτης απώλειας εμπιστοσύνης

Η πρωτοφανής αποχή δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην οικονομική κατάσταση. Αν και η ακρίβεια αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, οι πολίτες έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν στις εκλογές ακόμη και υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Η πραγματική αιτία της αποχής φαίνεται να είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου και την ισοπολιτεία.

Η έλλειψη κράτους δικαίου και ισοπολιτείας

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει κατηγορηθεί για την κατάρρευση του κράτους δικαίου και την απουσία ισοπολιτείας. Υπάρχουν σοβαρές κατηγορίες για ''μπαζώματα'' , διακρίσεις, διαφθορά, καταχρήσεις εξουσίας και παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Οι πολίτες αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν έχει δύναμη και ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν υπέρ τους.

Η ανάγκη για ισότιμη εκπροσώπηση

Η αποχή αυτή πρέπει να αποτελέσει ένα καμπανάκι για την κυβέρνηση και όλους τους πολιτικούς φορείς. Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της. Είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην ισότιμη εκπροσώπηση του συνόλου της κοινωνίας, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση ή πολιτική τους άποψη, έχουν ίση πρόσβαση στη λήψη αποφάσεων.

Η επόμενη μέρα

Η Ελλάδα χρειάζεται να αναθεωρήσει τις βασικές αρχές της δημοκρατίας της. Η αποκατάσταση του κράτους δικαίου και η ενίσχυση της ισοπολιτείας πρέπει να γίνουν προτεραιότητες. Οι πολιτικοί πρέπει να εργαστούν για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να προωθήσουν την διαφάνεια.

Η αποχή στις ευρωεκλογές είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι πολίτες απαιτούν αλλαγή. Είναι καιρός η κυβέρνηση να ακούσει αυτό το μήνυμα και να αναλάβει δράση για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Το μέλλον της δημοκρατίας εξαρτάται από την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτές και να εξασφαλίσουμε ένα δίκαιο και ισότιμο πλαίσιο για όλους τους πολίτες.

Δώστε τέλος στην ''βιτρίνα'' των συστημικών ΜΜΕ και των χάρτινων δηλώσεων, αποδείξτε στη πράξη ότι εργάζεστε για το σύνολο, και κυρίως αναλαμβάνοντας τις ευθύνες σας.

Γιάννης Κουρδομένος

ΥΓ: Από το προσωπικό μου μετερίζι, δεν μου παρέχετε υποστήριξη και παρανομείτε σε βάρος των αιτημάτων μου, δεν μπορώ και εγώ να παρέχω καμία υποστήριξη σε εκατοντάδες άλλους.

# Μειοψηφικοί παντού, Εθνικές, Δημοτικές, Ευρωεκλογές




  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ξεπεράσατε τον πήχη του 33% ? Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">