ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ηλεκτρονικό φακέλωμα για όλους τους εργαζόμενους

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Την δίμηνη απογραφή αποκαλύπτει με δήλωσή του στην «Ημερησία» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου. Στόχος, να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, της αδήλωτης εργασίας και των καταστρατηγήσεων στην αγορά εργασίας.

Με το που θα γυρίσουμε από τις καλοκαιρινές διακοπές, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη απογραφή. Αυτή τη φορά, θα την πραγματοποιήσει το υπουργείο Εργασίας το οποίο μέσα σε ασφυκτική προθεσμία δύο μηνών, θα ζητήσει να δηλωθούν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα: αμοιβές, ωράρια, συμβάσεις.

Όλα τα δεδομένα της απογραφής θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που ηλεκτρονικά ήδη υποχρεούνται και θα συνεχίσουν να υποβάλουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ οι επιχειρήσεις (αναγγελία πρόσληψης, απόλυσης, οικειοθελούς αποχώρησης, μετατροπές συμβάσεων), τις καταστάσεις προσωπικού (περιλαμβάνουν τις ατομικές συμβάσεις) κ.ά.

Προφανώς, το βάρος για την νέα απογραφή θα πέσει (πάλι) στους λογιστές των επιχειρήσεων οι οποίοι και θα κληθούν να ενημερώσουν την ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί ο λογιστής θα αναγράψει ότι ένας εργαζόμενος ο οποίος στα χαρτιά εμφανίζεται να εργάζεται τέσσερις ώρες, στην πραγματικότητα δουλεύει για οκτώ ώρες ή γιατί θα αναγράψει ότι ο εργαζόμενος που φαίνεται να εισπράττει 500 ευρώ, στην πραγματικότητα εισπράττει 1000 ευρώ εκ των οποίων τα μισά κάτω από το τραπέζι.

Η εισφοροδιαφυγή αυξάνεται εν μέσω της ύφεσης, όπως δείχνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ (από 26,8% το 2010 στο 36%) στερώντας έσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και επιτείνοντας τις συνθήκες του αθέμιτου ανταγωνισμού. Τα έσοδα από τους «ενεργούς» ασφαλισμένους μειώνονται λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της ανεργίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής εργασία) αλλά και τις μειώσεις των μισθών που οδηγούν σε μικρότερες κρατήσεις υπέρ των Ταμείων.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ηλεκτρονικό φακέλωμα για όλους τους εργαζόμενους Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">