ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΤΡΙΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
                                                                                                                                    
Ι. Δραγούμη 87  – 16561 Γλυφάδα
Τηλ. 2109618581 FAX 2109646824
www.anor.gr       e-mail info@anor.gr
                                      


                                                                                                                    Γλυφάδα 5/8/13
                                Αριθ. Πρωτ. : 1510Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ


ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΣΥΜΦΟΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ
ΕΒΑΛΕ ΠΛΩΡΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Την απ’ ευθείας αγορά τεσσάρων εκτός σχεδίου οικοπέδων, συνολικού εμβαδού 1.716 μ2, στην περιοχή Αιξωνής (Σερρών – Σαλαμίνας – Στρ. Μακρυγιάννη) έχει δρομολογήσει από πέρσι η Δημοτική Αρχή. Με την 160/12 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέθεσε στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) την εκτίμηση των οικοπεδικών αυτών  εκτάσεων. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (31/7/13) κατατέθηκε η Έκθεση Εκτίμησης του ΣΟΕ για τα προαναφερόμενα οικόπεδα και ζητήθηκε να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για την αγορά.
Ως προς την Έκθεση Εκτίμησης έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
·      Η συνυπογράφουσα την Έκθεση είναι η ίδια που συνυπέγραψε και τις Εκθέσεις Εκτίμησης για τα οικόπεδα Καρβελά, τα οποία εκτιμήθηκαν στα 1.530€/μ2 και 1.510€/μ2 με συγκρίσιμα στοιχεία για την μία περίπτωση αγγελίες και αγοραπωλησία ενός οικοπέδου της πολύ ακριβότερης περιοχής του Αγ. Νικολάου και στην άλλη περίπτωση την εκτίμηση της πρώτης.
·      Και στην εκτίμηση για τα συζητούμενα οικόπεδα χρησιμοποιήθηκαν για σύγκριση αγγελίες (όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ πιο φουσκωμένες από τις τιμές που γίνονται τελικά οι αγορές), αλλά και οι προηγούμενες υπερεκτιμημένες από τους ίδιους τιμές των οικοπέδων περιοχής Καρβελά.
·      Βασική παραδοχή των εκτιμητών στον υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων ήταν – αν είναι δυνατόν! – ότι αυτή θα γίνει με βάση τις οικοπεδικές αξίες της όμορης εντός σχεδίου περιοχής, δηλαδή της Αιξωνής. Μόνο από την εισφορά σε γη και χρήμα που υποχρεούνται τα οικόπεδα κατά την ένταξή τους στο σχέδιο, η τιμή τους ως εκτός σχεδίου θα έπρεπε να είναι κατά 50% περίπου χαμηλότερη.
·      Η εκτίμηση του ΣΟΕ ανέβασε τελικά την αξία των οικοπέδων στην τιμή των 1.152€/μ2 και το συνολικό ποσό αγοράς σχεδόν στα 2.000.000€, όταν η αντικειμενική αξία της εντός σχεδίου Αιξωνής είναι στα 858€/μ2 και όταν η κτηματαγορά έχει καταρρεύσει με τις αγοραπωλησίες να γίνονται πολύ πιο κάτω και από αυτή την αντικειμενική αξία.
Ως προς την αναγκαιότητα της αγοράς και αν αυτή εξυπηρετεί ανάγκες της πόλης και το συμφέρον του Δήμου, τονίζουμε:
·      Η Αιξωνή είναι η περιοχή με τους περισσότερους χαρακτηρισμένους και χωρίς υποχρέωση αγοράς κοινόχρηστους χώρους, που πλησιάζουν το 20% του συνολικού εμβαδού της (65 στρεμ. στα 350 στρεμ. έκτασης της περιοχής).
·      Δίπλα ακριβώς στα συγκεκριμένα οικόπεδα εκτίνονται διαδοχικά τρεις κοινόχρηστοι χώροι συνολικού εμβαδού πάνω από 25 στρεμ. που μέχρι τώρα μένουν ανεκμετάλλευτοι και αδιαμόρφωτοι
·      Σε άλλες συνοικίες της πόλης παραμένουν ακόμα αναποζημίωτοι αρκετοί χαρακτηρισμένοι κοινόχρηστοι χώροι, που κινδυνεύουν να χαθούν. Τέτοιοι είναι τα Ο.Τ. 379α, 380 4,5 στρεμ. (Λασιθίου και Ναυπλίου), στην οδό Πύργου (Ν. Ευρυάλη) 1 στρεμ. που προορίζεται για Παιδικό Σταθμό, στη συμβολή των οδών Βενεζουέλας και Βαλαωρίτου 1,2 στρεμ. κλπ.
·      Πρώτη προτεραιότητα και ζωτική ανάγκη για εξεύρεση και αγορά χώρων για κοινή χρήση έχει η Τερψιιθέα. Αυτό το διατυμπάνιζε και το διατυμπανίζει και ο κ. Δήμαρχος, απ’ ότι φαίνεται όμως μόνο στα λόγια, γιατί αλλού είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του, κλείνοντας τον τρίτο χρόνο της θητείας του. Το μόνο που έκανε ήταν να θέσει υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου έναν αριθμό οικοπέδων, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες απόκτησής τους από το Δήμο και από τότε όλα σχεδόν πάγωσαν. Αλήθεια, με τέτοια κρίση δεν βρέθηκε ούτε ένας οικοπεδούχος στην Τερψιθέα που να διαθέτει το οικόπεδό του για απ’ ευθείας αγορά, όταν μάλιστα με τις αγορές που κάνει ο Δήμος όλοι γνωρίζουν ότι «πληρώνει καλά»;
Τα παραπάνω βασικά επιχειρήματα κατά της ασύμφορης και αχρείαστης αγοράς, ανέπτυξε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31/7/13 η Πρόεδρος των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνά Λυγνού, καυτηριάζοντας τη στάση του Δημάρχου και ζητώντας να αλλάξει ρότα, χωρίς όμως να εισακουστεί. Η Δημοτική Αρχή με την πλειοψηφία της προχώρησε στην συγκρότηση της διαπαραταξιακής επιτροπής για την αγορά, στην οποία όμως έλαβαν μέρος μόνο η παράταξη Βαρβιτσιώτη και ο κ. Βάκκας.
Είναι προφανές ότι εμείς θα συνεχίσουμε τη μάχη, μαζί με όλες τις δυνάμεις και τους ανεξάρτητους που αντιτάχθηκαν, ώστε να αποτραπεί αυτή η αγορά. Τα χρήματα που υπάρχουν από το πρασινόσημο και προέρχονται από το υστέρημα των Γλυφαδιωτών, επιβάλλεται να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο για να αποκτηθούν και να διαμορφωθούν κοινόχρηστοι χώροι που να υπηρετούν τις ανάγκες της πόλης και σε τιμές που να συμβαδίζουν με αυτές της εποχής.


Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">