ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τεκμηρίωση για θέματα της επικαιρότητας

1. Κινητοποιήσεις στην Παιδεία και αλλού. Σύσσωμο το μνημονιακό μπλοκ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αυτός που «κλείνει τα σχολεία» καθώς υποκινεί τις απεργίες, ενθαρρύνει καταλήψεις κλπ.  Επισημαίνουμε τρία πράγματα:

(α) Αυτή η φαιά προπαγάνδα δεν μπορεί πλέον να πείσει διότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι η μνημονιακή πολιτική αυτή που  «κλείνει» κυριολεκτικά και μεταφορικά τα σχολεία. Είναι η μνημονιακή πολιτική αυτή που απαξιώνει με γοργούς ρυθμούς την δημοσιά παιδεία καθώς υποχρηματοδοτεί τις λειτουργικές ανάγκες της, απολύει μαζικά τους εργαζόμενους εκεί, επιβάλλει μισθούς πείνας, κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια μέσω συγχωνεύσεων, καταργεί ολόκληρους εκπαιδευτικούς κλάδους χάριν της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικής κερδοσκοπίας, αυξάνει την μαθητική διαρροή ορθώνοντας ταξικά στεγανά. Οι πολίτες γνωρίζουν επίσης ότι η απαξίωση αυτή δεν συμβαίνει μόνο στο χώρο της δημόσιας παιδείας, αλλά και στους χώρους της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτή η απαξίωση οτιδήποτε δημόσιου χάριν ιδιωτών-κερδοσκόπων είναι η ίδια ακριβώς μνημονιακή πολιτική που πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, επιβάλει απίστευτα χαράτσια και οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα και εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας. Γι’ αυτό άλλωστε οι κινητοποιήσεις στην Παιδεία και αλλού είναι επαρκώς πολιτικοποιημένες ώστε να μην περιορίζονται σε επιμέρους αιτήματα αλλά να διεκδικούν την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος. 

(β)Τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία και αλλού (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ) και την ευρύτερη στήριξή τους, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις αντιλαμβάνεται ως μια μικροπολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση  Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά τις αντιλαμβάνεται ως  ένδειξη αυτοσεβασμού μιας κοινωνίας που αντιστέκεται αρνούμενη να συναινέσει στα σχέδια εξαθλίωσης της που προωθούν τα αλλεπάλληλα μνημόνια. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τους αγώνες και τις απεργίες των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζόμενων ως αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας, αγώνα  για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Αγώνα που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ανεπιφύλακτα και αταλάντευτα.

(γ) Η πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στον αντίποδα της άοκνης προσπάθειας του μνημονιακού μπλοκ να διχάσει τον ελληνικό λαό καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, και στοχοποιώντας και κατασυκοφαντώντας όποιους εργαζόμενους αντιστέκονται. Αντ’ αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον ελληνικό λαό (και διαθέτει όλες τις δυνάμεις του) ώστε να διαμορφωθεί μια πλατειά, πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία  που θα επιβάλλει την δημοκρατική ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος και θα βάλει την Ελλάδα σε μια νέα πορεία κοινωνικής, οικονομικής και δημοκρατικής ανασυγκρότησης.

2. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν αυτό που τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εισπράττουν κατά την επαφή τους με άλλους πολίτες, δηλαδή ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί λάθος την κατεύθυνση που η μνημονιακή κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου έχει επιβάλλει στη χώρα. Αυτό συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους: (α)  διότι οι πολίτες βιώνουν στο πετσί τους τα καταστροφικά αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής και (β) διότι οι πολίτες κατανοούν πολύ καλά ότι το πρότυπο «ανάπτυξης» που προωθούν  τρόικα και Σαμαράς-Βενιζέλος δεν είναι προς το συμφέρον τους. Αντ’ αυτού, πρόκειται για μια «λίαρ τζετ ανάπτυξη» για  «κολλητούς» και πολυεθνικές, μια «ανάπτυξη» με μισθούς πείνας, εργασιακές σχέσεις γαλέρας, εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας, ραγδαία επιδείνωση της δημόσιας υγείας και παιδείας,  και καταστροφή του περιβάλλοντος. Είπαμε ήδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για να δημιουργηθεί εκείνο το πλειοψηφικό ρεύμα, εκείνη η πλατειά κοινωνική συμμαχία που είναι απαραίτητη για να ανατρέψει το μνημονιακό καθεστώς, να σταματήσει την καταστροφή, και να βάλλει την Ελλάδα σε μια νέα πορεία κοινωνικής, οικονομικής και δημοκρατικής ανασυγκρότησης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ενθαρρυντικές όσον αφορά την απήχηση αυτής της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της Ελλάδας. 

3. Παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Με την ομιλία του στη συγκέντρωση της Παρασκευής, την εκδήλωση με τους/τις εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων το Σάββατο και την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ τους βασικού άξονες της πολιτικής-προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποτελούν και τους κεντρικούς άξονες κυβερνητικής πολιτικής, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην εξουσία.  Πιο συγκεκριμένα, στη ΔΕΘ ο  Αλέξης Τσίπρας θα εξηγήσει ότι αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ  στην εξουσία αυτό θα αποτελεί παράλληλα και λαϊκή ετυμηγορία για την ακύρωση των μνημονιών της καταστροφικής λιτότητας. Η πολιτική των μνημονίων θα αντικατασταθεί από την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κινείται στους εξής άξονες: (α) Κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης με άμεσα μέτρα ανακούφισης των θυμάτων του μνημονίου. Αυτός ο άξονας κυβερνητικής πολιτικής προωθείται ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας, (β) Επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων με στόχο τις ρυθμίσεις που έχουμε περιγράψει και οι οποίες, αντίθετα από τις ισχύουσες, θα διευκολύνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. (γ) Εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, με έμφαση στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων σε σχέση με την παραγωγική ανασυγκρότηση. (δ) Δέσμη ριζικών θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, το ξερίζωμα της διαπλοκής και την παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων διασπάθισαν δημόσιο χρήμα  ή/και ευθύνονται για την καταστροφή των μνημονίων.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τεκμηρίωση για θέματα της επικαιρότητας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">