ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΣΥΡΙΖΑ: Το τμήμα της ομιλίας που αφορά τις εκλογές για τους ΟΤΑ.

Σε μια τοπική κοινωνία όπως της Γλυφάδας που επι σειρά τετραετιών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκλέγονται χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους έναντι των δημοτών, και ειδικά στις προηγούμενες εκλογές που ψηφίστηκαν απο μια μειοψηφία συμπολιτών μας, παραθέτω δεδομένης της πραγματικότητας τμήμα της ομιλίας Αλ. Τσίπρα για τους Ο.Τ.Α, και επαφίεται στη κρίση των συμπολιτών μας.

Αναμένω τις τοποθετήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και των υπολοίπων κομμάτων, όπως και του συνόλου των ανεξάρτητων, ώστε να κρίνουμε συνολικά τις προθέσεις όλων, και ποιο είναι το ενδεδειγμένο για το αύριο, δεδομένου του χθές και του σήμερα που δεν εκφράζει την πλειοψηφία.

Το τμήμα της ομιλίας που αφορά τις εκλογές για τους ΟΤΑ.

Θα ήθελα εξαρχής να τονίσω ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι μια δύσκολη, κρίσιμη, αποφασιστική μάχη, η οποία θα κρίνει πολλά για το αύριο της χώρας.  

Μια μάχη για τη δημοκρατία σε μια στιγμή που οικοδομείται στην Ελλάδα ένα καθεστώς μνημονακού γύψου, το οποίο αναδεικνύει το μνημόνιο και τις εντολές των δανειστών  σε ανώτατο νόμο του ελληνικού κράτους. 
Μια μάχη για την κατάργηση της κατάστασης οικονομικής και κοινωνικής πολιορκίας, που μας έχει επιβληθεί. 
Μια μάχη για τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, στον έλεγχο αλλά και στην άσκηση της εξουσίας. 
Μια μάχη κατά της πολιτικής, της λογικής και της επιβολής του Καλλικράτη, δηλαδή κατά της αυτοδιοίκησης χωρίς αυτοδιοίκηση και της δημοκρατίας χωρίς δημοκρατία. 
Μια μάχη με δυο λόγια για να απαλλαγεί η Ελλάδα από το σημερινό βραχνά και να μπει σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι στις εκλογές αυτές πρέπει, θα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον ίδιο το λαό, να νικήσει ο λαός. 
Να νικήσουν οι δυνάμεις που αντιστέκονται στο σημερινό μονόδρομο της καταστροφής. 
Να νικήσουμε. 
Όχι απλώς να δώσουμε τη μάχη με αξιοπρέπεια, αριστερή ανιδιοτέλεια, μυαλό και καρδιά. 
Ναι, να τη δώσουμε έτσι, αλλά να τη δώσουμε έτσι ώστε να νικήσουμε. 
Να ανατρέψουμε συσχετισμούς, προγνωστικά και σενάρια υποδούλωσης και να νικήσουμε. 
Να τα δώσουμε όλα ώστε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας να σαρώσει τους φθαρμένους βλαχοδήμαρχους της συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Να αντιτάξουμε στην ιδιοτέλεια, στο ψέμα, στους εκβιασμούς, στους παραγοντισμούς μια άλλη λογική, μια άλλη ηθική, μια άλλη αισθητική για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία που αγκαλιάζει και υπολογίζει όλους τους πολίτες και τον καθένα ξεχωριστά. 

Ναι! Δεν προτείνουμε, δεν μπορούμε από την ίδια την ιστορία και τις ιδέες μας να προτείνουμε, και δεν πρόκειται να προτείνουμε στις εκλογές αυτές άλλη μια εκδοχή του φθαρμένου, του τελειωμένου, του μεταμφιεσμένου που οδηγεί σε μία από τα ίδια: Όλα τριγύρω να αλλάζουνε κι όλα τα ίδια να μένουν. 
Προτείνουμε και θα δώσουμε τη μάχη για μια αυτοδιοίκηση που θα ταυτίζεται με τους δημότες, θα ζει και θα αναπνέει μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, θα αντλεί τη δύναμή της από τη συμμετοχή όλων, δεν θα συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις. 

Που θα θέλει και θα ξέρει και θα μαθαίνει να οργανώνει την πρωτοβουλία, τα ταλέντα, την αγάπη για τον τόπο κάθε γυναίκας και κάθε άντρα και να τη μετουσιώνει σε δύναμη ανατροπής των δεδομένων, αλλαγής και ανάπτυξης. 
Που θα στηρίζει και θα οργανώνει την αλληλεγγύη στις γειτονιές του λαού μας.  
Προτείνουμε τη δημοκρατία ως το τέλος στη θέση του τέλους της δημοκρατίας. 
Προτείνουμε την αυτοδιοίκηση που οργανώνει σε εξουσία τη λαϊκή θέληση όπως αυτή εκφράζεται σε ανοιχτές διαδικασίες. 

Προτείνουμε το νέο στη θέση του παλιού, το δημοκρατικό στη θέση του αυταρχικού, το ριζοσπαστικό στη θέση του γραφειοκρατικού, το άφθαρτο στη θέση του φθαρμένου, το έντιμο στη θέση της σχεδόν επίσημα θεσμοθετημένης ανεντιμότητας, που τόσο έχει κοστίσει στο κύρος της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Συντρόφισσες και σύντροφοι 
Μιλάμε για μια μάχη που θα κρίνει πολλά για το αύριο της χώρας. 
Θα κρίνει όμως κι εμάς τους ίδιους. 
Όλους μας. 
Και θα μας κρίνει μπροστά στους πολίτες, μπροστά σε ένα λαό αυστηρό, που προσδοκά από μας, απαιτεί από μας, αλλά έχει ακόμα ερωτηματικά και επιφυλάξεις για μας. 
Ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει ένας κόσμος ολόκληρος εκεί έξω που αναρωτιέται αν εννοούμε όσα λέμε. 
Αν θα αντέξουμε στις πιέσεις, αν θα αντισταθούμε με επιτυχία στις Σειρήνες της εξουσίας, αν θα παραμείνουμε σταθεροί στις απόψεις και στο ήθος μας. 
Αν η αρετή της αριστεράς, η ανιδιοτέλεια και η αφοσίωση στη λαϊκή υπόθεση, θα αντέξει σε συνθήκες εξουσίας. 
Με δυο λόγια : Αν θα παραμείνουμε διαφορετικοί ή θα γίνουμε κι εμείς σαν τους άλλους. 
Να σας πω κάτι; Έχει τα δίκια του ο κόσμος γιατί έχει καεί στο χυλό μια και δυο και τρεις φορές και τώρα φυσάει και το γιαούρτι. 
Και είναι γνωστό το στερεότυπο που καλλιεργείται ότι θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ -εννοούν ΠΑΣΟΚ της φθοράς και της εξαπάτησης. 
Είναι εύκολο να διαβεβαιώνουμε σε όλους τους τόνους ότι κρατάμε από άλλες ρίζες, ρίζες ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας, ρίζες αγώνων και αγωνίας για το αύριο του ελληνικού λαού, ρίζες που έδωσαν στη σύγχρονη ιστορία με έξοχα παραδείγματα αυτοθυσίας. 
Και το κάνουμε συνεχώς και με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη στην αλήθεια και στις προθέσεις μας. 
Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές όμως καλούμαστε να αποδείξουμε στην πράξη ότι το εννοούμε. 
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά. 
Με την ανάδειξη των υποψηφίων μας χωρίς παραγοντισμούς, παλαιοκομματικά τερτίπια και προσωπικές στρατηγικές. 

Θέτοντας εκτός νόμου, ας μου επιτραπεί η έκφραση, τον παραγοντισμό μέσα στο κόμμα. Ηθικά και πολιτικά. 
Επιδιώκοντας συμμαχίες με ευρύτατες δυνάμεις και  προσωπικότητες στη βάση όχι μόνο των κοινών επιδιώξεων και στόχων που περιγράφει η εισήγηση, αλλά και στη βάση ενός συμβολαίου εντιμότητας. 
Εντιμότητας, μάλιστα, πολιτικής αλλά και ηθικής. 
Γιατί έχει τεράστια, καθοριστική σημασία, να μη δώσουμε σε καμιά περίπτωση την εντύπωση και να μην προκαλέσουμε την υποψία ότι δεχόμαστε και ανεχόμαστε κουμπαριές που τις βαφτίζουμε συμμαχίες, όπως κάνουν τα κόμματα που λυμαίνονται μέχρι σήμερα την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Έχει τέλος κατά τη γνώμη μου τεράστια σημασία να αναδείξουμε νέους ανθρώπους, που ζουν και δρουν και αγωνίζονται μέσα στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να φοβηθούμε ότι δεν είναι αρκετά γνωστοί, ή αρκετά έμπειροι, ή αρκετά δικτυωμένοι. 
Έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να τους κάνουμε γνωστούς, έχουμε τεράστια συλλογική πείρα να τους μεταβιβάσουμε, έχουμε τα κομματικά και κινηματικά δίκτυα να τους στηρίξουμε. 
Αυτό όμως που θα παίξει τον αποφασιστικό ρόλο θα είναι η δική τους ταυτότητα αγωνιστικής εντιμότητας, σεμνότητας, διάθεσης για αγώνα και δουλειά, που κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει. 
Και είναι βέβαιο ότι αυτό ακριβώς θα επιβραβεύσουν οι πολίτες, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες κρίσιμες εποχής.
Μια νέα γενιά ανθρώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με νέες ιδέες, δημοκρατική αποφασιστικότητα και αγωνιστική αφοσίωση στο συμφέρον του τόπου και του πολίτη -αυτή πρέπει να είναι η επιδίωξή μας. 
Κι αυτή η γενιά, μαζί με τους παλιότερους, την εμπειρία και την αποδεδειγμένη αγωνιστική σταθερότητα, μπορεί να αλλάξει όλο το χάρτη της αυτοδιοίκησης. 
Και να αποτελέσει την πιο ισχυρή και αναμφισβήτητη απόδειξη της δικής μας ταυτότητας συνολικά και συλλογικά. 
Του δικού μας ήθους. Της διαφορετικότητάς μας αν θέλετε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι
Στο ποδόσφαιρο συνηθίζεται ενόψει κρίσιμων αγώνων η έκφραση "θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας". 
Αυτή η έκφραση ίσως ταιριάζει και στις μάχες, κοινωνικές και εκλογικές, που έχουμε μπροστά μας. 
Να δώσουμε λοιπόν τον καλύτερο εαυτό μας όλες, όλοι, ως κόμμα και ως αριστεροί. 
Και για να τον δώσουμε πρέπει να τον προστατέψουμε, να τον αναπτύξουμε και να τον αναδείξουμε μέσα από τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος ενόψει των κρίσιμων αναμετρήσεων. 
Να προβάλουμε και να προωθήσουμε εκείνα τα πρόσωπα που θα μπορέσουν να τον εκφράσουν με τον καλύτερο τρόπο σε συνθήκες τοπικής εξουσίας. 
Από μας, από την καθεμιά και τον καθένα μας, εξαρτάται  
Και να αναδείξουμε με τη δράση μας το λαϊκό αίτημα για ανατροπή, το λαϊκό πόθο: Να φύγει αυτή η κυβέρνηση της καταστροφής, σε υπόθεση ενός πλατιού μαζικού κινήματος.

Σε κάθε πόλη σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε μια ευρύτατη λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΣΥΡΙΖΑ: Το τμήμα της ομιλίας που αφορά τις εκλογές για τους ΟΤΑ. Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">