ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Ανέκδοτο χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για «το τέλος της εποχής των μνημονίων», ενώ ετοιμάζονται να καταθέσουν την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Του Φώτη Παπούλια
«Η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί στο παιχνίδι που η ίδια έστησε και τώρα δεν έχει οδό διαφυγής». Με το σχόλιο αυτό στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η κυβέρνηση και από το οποίο δύσκολα μπορεί να ξεφύγει. Ο Α. Σαμαράς είχε επενδύσει σε ένα ευνοϊκότερο κλίμα που θα του επέτρεπε να πάρει «ανάσα», αφού οι δανειστές θα αναγνώριζαν τις προσπάθειες της κυβέρνησής του, όμως η επιμονή των δανειστών στην απόλυτη τήρηση του προγράμματος αποστερεί από τον πρωθυπουργό τους όποιους τακτικούς χειρισμούς, για να εμφανίσει έστω στο εσωτερικό την εικόνα αντεστραμμένη.
Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της οικονομίας που ακούει στον βαρύγδουπο τίτλο «το τέλος της εποχής των μνημονίων», όπως λένε στην Κουμουνδούρου μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και τούτο γιατί όπως υπενθυμίζεται σε ανακοίνωση του τμήματος οικονομικής πολιτικής αφού αναφέρονται τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Πολωνίας, όπου σημειώνονται ενόψει της εξόδους τους «νέοι γύροι περικοπών και αυξήσεων φόρων και όπου η ανεργία, η ανέχεια και τα κοινωνικά αδιέξοδα οδήγησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις», επισημαίνεται «το τέλος της εποχής των μνημονίων όπως τα εννοούν αυτοί που το ευαγγελίζονται σημαίνει υψηλή ανεργία, χαμηλούς μισθούς και διάλυση των εργασιακών σχέσεων».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι «λεονταρισμοί» του πρωθυπουργού δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, το αδιέξοδο θυμίζει τη λαϊκή παροιμία «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», αφού στο ερώτημα «Τι ακριβώς συνιστά η περιβόητη διαπραγμάτευση;» η απάντηση, όπως δίνεται από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση στον βαθμό που δεν αμφισβητείται ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή η λιτότητα και η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων».
Σκηνικό εκλογών
Αρα,το αδιέξοδο της κυβέρνησης είναι προφανές, αφού «ούτε στο εξωτερικό μπορεί να εμφανιστεί συνεπής, ούτε στο εσωτερικό μπορεί να πείσει για αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής», και αυτό δυσκολεύει τον Α. Σαμαρά να εμφανίζεται ως αυτός που δίνει τον «υπέρ πάντων αγώνα». Από την Κουμουνδούρου δεν περνά απαρατήρητη η έστω και μερική διάσταση απόψεων μεταξύ Γ. Στουρνάρα και Α. Σαμαρά, καθώς φαίνεται να κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος. «Ο πραγματιστής υπουργός είχε επενδύσει στους Ευρωπαίους φίλους του για λύσεις πριν από την άνοιξη, αλλά, γνωρίζοντας πώς λειτουργεί το σύστημα, κινείται προσεκτικά, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό ο οποίος, στοχεύοντας στο εσωτερικό ακροατήριο, επιδιώκει να εμφανιστεί ως οργισμένος Βαλκάνιος», σχολιάζουν στελέχη του κόμματος.
Την προσοχή τους βέβαια δεν διαφεύγει ότι η κυβέρνηση, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων, προσπαθεί να στήσει σκηνικό εκλογών. Από τη μια πλευρά ο πρωθυπουργός που «απειλεί» τους δανειστές με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας και από την άλλη στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους του «Στηρίξτε με γιατί έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ». Ομως η τακτική αυτή έχει δύο μειονεκτήματα. Πρώτον ότι «οι απειλές δεν περνάνε εύκολα», και υπενθυμίζουν το φιάσκο του Ευάγγ. Βενιζέλου με την τρόικα, και δεύτερον ότι πιθανή προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανιστεί ως αντιμνημονιακός τού αποστερεί κάθε σοβαρότητα, αφού θα καλείται να απαντά στο ερώτημα «Πότε έλεγε αλήθεια: Χθες ως μνημονιακός ή σήμερα ως εν δυνάμει αντιμνημονιακός;».
Θρυαλλίδα τα υποβρύχια
Ομως, επειδή οι καιροί είναι «πονηροί», στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για κάθε εκλογικό ενδεχόμενο. Στις προτεραιότητές τους είναι να οξύνουν τις ενδοκυβερνητικές τριβές με αιχμή το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η αντίδραση του Ευάγγ. Βενιζέλου, η «χλιαρή» αντιμετώπισή της από τον πρωθυπουργό και η εκ των υστέρων προσπάθεια υποβάθμισης από το Μαξίμου εκτιμάται από την Κουμουνδούρου ότι δύσκολα μπορεί να παραμείνει σε επίπεδο «προσωπικής πικρίας» του υπουργού Αμυνας. Σήμερα στη διάσκεψη του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας θα αποφασιστεί κατά πάσα πιθανότητα το πότε θα κατατεθεί η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Και εκεί όπως ισχυρίζονται κοινοβουλευτικά στελέχη θα κριθεί «κατά πόσο οι βουλευτές της Ν.Δ. θα ψηφίσουν υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης». Υπενθυμίζουν δε τη δήλωση του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη (6/5/2012) για την υπόθεση των TOR M1 και τη σκανδαλώδη υπόθεση των υποβρυχίων: «Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος πέτυχαν το ακατόρθωτο, να έχουμε πληρώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ αλλά αντί των οκτώ να έχουμε παραλάβει μετά από 12 χρόνια ένα υποβρύχιο, και αυτό με προβλήματα τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων». Και κατέληγε τότε ο Γ. Μιχελάκης: «Η Ν.Δ. ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου ούτε την υλοποίησε από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα».
Αν -λένε στελέχη του κόμματος- η Ν.Δ. δεν ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, τότε «θα καταστεί απολύτως σαφές ότι θα παρέχει κάλυψη στον κ. Βενιζέλο για λόγους πολιτικών και κυβερνητικών ισορροπιών».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">