ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας καυσίμων


Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για λαθρεμπορία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκήθηκε στους 16 κατηγορούμενους του μεγάλου κυκλώματος που εξαρθρώθηκε μετά από συντονισμένες έρευνες των αρχών. 

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους αφορά στη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία υγρών καυσίμων σε βαθμό κακουργήματος, απάτη κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας οι συλληφθέντες για την υπόθεση του λαθρεμπορίου καυσίμων έχουν διαθέσει παράνομα στο εμπόριο την τελευταία διετία περίπου 4.500.000 λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ξεπερνούν τα 3.500.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του ομίλου πετρελαιοειδών "ΕΤΕΚΑ" και πρόεδρος της ομάδας του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες. Σε απάντηση του στις κατηγορίες ο κ. Σπανός δηλώνει πως είναι "έωλες και αστήρικτες".

Στην υπόθεση, σύμφωνα με την δικογραφία που σχημάτισε η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής, εμπλέκονται συνολικά 24 άτομα, από τα οποία 15 συνελήφθησαν και εννέα αναζητούνται.

Σε έρευνες που έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και σε «συνεργαζόμενο» πρατήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
8.000 λίτρα παρανόμως παρακρατηθέντος diesel κίνησης ναυτιλίας (marine diesel), 5 βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων. 18.400 ευρώ σε μετρητά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας οι συλληφθέντες έχουν διαθέσει παράνομα στο εμπόριο την τελευταία διετία περίπου 4.500.000 λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ξεπερνούν τα 3.500.000 ευρώ. Οι προσαγωγές για την υπόθεση έχουν ξεπεράσει τις 30, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται με επίκεντρο, κυρίως, τη δυτική Αττική. Εξάλλου, μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί 8.000 λίτρα ναυτιλιακού καυσίμου.

Σε ό,τι αφορά τη δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι οδηγοί βυτιοφόρων-υπάλληλοι της εταιρείας, κατά την μετάβασή τους στα σημεία ελλιμενισμού διαφόρων πλοίων, ανά την επικράτεια δεν παρέδιδαν ολόκληρη την ποσότητα του πετρελαίου, η οποία αναγράφονταν στα παραστατικά.

Ακολούθως, το υπόλοιπο του πετρελαίου το επέστρεφαν στην εταιρεία και στη συνέχεια οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης το διέθεταν εκ νέου στο εμπόριο, μέσω «συνεργαζόμενων» πρατηρίων υγρών καυσίμων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το επαναδιέθεταν αυτούσιο στους πλοιοκτήτες. Μέχρι στιγμής έχει προκύψει ότι η εγκληματική οργάνωση «συνεργαζόταν» με δώδεκα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική.

Εκτιμάται ότι το μέγεθος της εγκληματικής δραστηριότητας του κυκλώματος είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχει προκύψει μέχρι στιγμής, γι' αυτό συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της λαθρεμπορίας καυσίμων και της απάτης σε βάρος ναυτιλιακών εταιρειών.

Η ΕΤΕΚΑ ιδρύθηκε το 1983 και την ίδια χρονιά εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών της ΕΛΒΥΝ στο Πέραμα. Σήμερα διαθέτει 270 πρατήρια καυσίμων στην Ελλάδα.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας και παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων.Κατά την ΟΒΕ, το περιστατικό επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τις καταγγελίες των πρατηριούχων ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων γνωρίζει νέες ημέρες δόξας. Θεωρεί, δε, ότι αν απομονωθούν αυτά τα φαινόμενα η πλειονότητα των πρατηριούχων θα χαίρουν της εκτίμησης των καταναλωτών.Οι βενζινοπώλες τονίζουν ότι οι συνέπειες του λαθρεμπορίου/ παραεμπορίου δεν αφορούν μόνο τα δημόσια έσοδα αλλά πολλούς τομείς.

Με αφορμή την απεργία των εργαζομένων στα Διυλιστήρια, η ΟΒΕ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι με την κάθετη μείωση της κατανάλωσης που επικρατεί δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Καύσιμα υπάρχουν στα πρατήρια και δεν χρειάζεται να τρέχουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους δημιουργώντας καταστάσεις πανικού.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας καυσίμων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">