ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΡΕΣΤΗ

Αίσθηση προκαλεί στους πολιτικούς και δικαστικούς κύκλους των ΗΠΑ, η παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποια επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας- απογορεύει την εκδίκαση αγωγής του έλληνα εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη κατά της Οργάνωσης Ενωμένοι Εναντίον του Πυρηνικού Ιράν (UANI). 
Η οργάνωση αυτή κατηγόρησε δήμοσια των Βίκτωρα Ρέστη ότι έσπασε το εμπάργκο και εξήγαγε ιρανικό πετρέλαιο στη Δύση. Ο εβραϊκής καταγωγής εφοπλιστής κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση, η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε χθες από τον ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει για λόγους εθνικής ασφαλείας την αγωγή του κ. Ρέστη χωρίς να δώσει δημοσίως καμιά εξήγηση για την αιτία. Αν συμφωνήσει ο δικαστής, θα είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση θα έχει επικαλεσθεί και ασκήσει την προνομία του κρατικού απορρήτου χωρίς να δώσει δημόσια εξήγηση για τον λόγο που το κάνει.
Να σημειωθεί ότι το 2013 η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal δημοσίευσε ρεπορτάζ στο οποίο ο εφοπλιστής φερόταν να κατηγορείται για κινήσεις μέσω της τράπεζας FBB που έλεγχε αλλά και για την ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων του και συγκεκριμένα ότι έχει συνάψει στρατηγική συμφωνία με το Ιράν και με το υπουργείο πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το τότε δημοσίευμα το οποίο ο εφοπλιστής διέψευσε κατηγορηματικά, ο κ. Ρέστης φερόταν να συνεργάζεται με ανθρώπους που συνδέονται με το ιρανικό καθεστώς και θα λάμβανε κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων με σκοπό την αγορά στόλου μεγάλων πλοίων για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε διεθνείς πελάτες κατά παρέκκλιση των διεθνών κυρώσεων στο καθεστώς της Τεχεράνης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να χρησιμοποιήσει την προνομία, την οποία μπορεί να εφαρμόζει σε περιπτώσεις που απειλείται η εθνική ασφάλεια, για να απορρίψει μια αγωγή για δυσφήμηση που έχει υποβάλει ο Έλληνας επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης, εναντίον μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Η οργάνωση Ενωμένοι Εναντίον του Πυρηνικού Ιράν (UANI) τον κατηγόρησε ότι εξήγε παρανόμως πετρέλαιο από το Ιράν.

Μια απόφαση του Αμερικανού Περιφερειακού Δικαστή Εντγκάρντο Ράμος που θα επέτρεπε τη χρήση της προνομίας -η οποία συνδέεται πιο στενά με υποθέσεις που περιλαμβάνουν παρακολουθήσεις από την κυβέρνηση, έκτακτες μεταγωγές υπόπτων στο εξωτερικό και κατασκοπεία- χωρίς δημόσια εξήγηση, μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται ελάχιστα στοιχεία είτε στο κοινό είτε στους αντιδίκους σε αγωγές.

Συνήγοροι της κυβέρνησης υποστήριξαν πως η εθνική ασφάλεια μπορεί να κινδυνεύσει αν η UANI υποχρεωθεί να εμφανίσει ορισμένα ντοκουμέντα στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας για την υπόθεση. Ο βοηθός ομοσπονδιακός εισαγγελέας Μάικλ Μπάιαρς φάνηκε να διστάζει στη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας όταν ο δικαστής Ράμος τον ερώτησε αν μπόρεσε να βρει οποιεσδήποτε υποθέσεις στις οποίες να είχε επιτραπεί στην κυβέρνηση να κάνει χρήση της προνομίας των κρατικών απορρήτων χωρίς να παράσχει δημόσια εξήγηση.

Τελικά, ο εισαγγελέας δεν αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του συνηγόρου του κ. Ρέστη, του Αμπ Λόουελ, ότι η υπόθεση Ρέστη θα είναι η πρώτη που θα απορριφθεί βάσει της προνομίας χωρίς η κυβέρνηση να υποβάλει μια δημόσια ένορκη βεβαίωση στην οποία να περιγράφει τη φύση της πληροφορίας που είναι ανάγκη να κρατηθεί απόρρητη.

«Η δημόσια αποκάλυψη δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τα απόρρητα», δήλωσε ο Μάικλ Μπάιαρς προσθέτοντας πως η απόρρητη πληροφορία δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί ούτε καν στους συνηγόρους του κ. Ρέστη επειδή η υπόθεση είναι αστική, όχι ποινική, και «δεν έχει τελειώσει».

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για το ποια μπορεί να είναι η εν λόγω πληροφορία. Η UANI, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από τον αμερικανό μεγιστάνα των ορυχείων Τόμας Κάπλαν, η οικογένεια του οποίου έχει δεσμούς με το Ισραήλ, περιλαμβάνει στο συμβούλιό της αρκετούς πρώην επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην αρχηγός της ισραηλινής Μοσάντ Μέιρ Νταγκάν. Ο πρόεδρος της UANI Γκάρι Σέιμορ παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από τη θέση του Συντονιστή του Λευκού Οίκου για τον Έλεγχο των Εξοπλισμών και τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής.

Αποστολή της UANI είναι να κατονομάζει και να εκθέτει πρόσωπα και εταιρείες που κάνουν δουλειές με το Ιράν ενώ η εν λόγω χώρα συνεχίζει να εφαρμόζει, όπως εκτιμά η UANI, ένα παράνομο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Ο συνήγορος της UANI Λι Ουολόσκι δήλωσε κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία πως πρέπει να επιτραπεί στην οργάνωση να συνεχίσει ανεμπόδιστη τις δραστηριότητές της και πως δεν θα δεχόταν να σταματήσει να κάνει δημόσιες δηλώσεις για τις συναλλαγές του κ. Ρέστη στο Ιράν. Ο δικαστής Ράμος είχε προτείνει τον τερματισμό τέτοιων δηλώσεων ως ένα είδος συμβιβασμού στον οποίο θα μπορούσαν να καταλήξουν η UANI και ο κ. Ρέστης, αν τελικά γίνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης να απορριφθεί η αγωγή.

Ο δικαστής Ράμος ζήτησε από την κυβέρνηση και τα δύο μέρη να υποβάλουν γραπτώς τα επιχειρήματά τους που εξηγούν γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει ή όχι να εξηγήσει δημοσίως τους λόγους για τους οποίος επικαλείται την προνομία του κρατικού απορρήτου.
Η υπόθεση συνεχίζεται με αυταπόδεικτο τις κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων, και σαφώς αυτές οι παρεμβάσεις του Λευκού Οίκου ρίχνουν ένα πέπλο σκοταδισμού στη διαφάνεια και σε όσα πρέπει να τελούν σε γνώση του κοινωνικού συνόλου σε ολόκληρο τον πλανήτη. 
Γιάννης Κουρδομένος: Η παγκοσμιοποίηση και η νέα τάξη πραγμάτων του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού συμπράττει υπέρ του μεσαιωνικού σκοταδισμού. Σύμφωνα με ένα παλιό ελληνικό ρητό ''καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται''.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα το μοναδικό αυταπόδεικτο είναι η καθολική διαπλοκή που υφίσταται επί του παρόντος, που καταλήγει για σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας του Hollywood.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ερωτηθεί για άλλη μια φορά ο κ.Ρέστης αν διαθέτει σειρά μέσων της αυτής η άλλης μορφής - Ραδιοτηλεοπτικά - διότι την προηγούμενη φορά που ερωτήθηκε δήλωσε ότι δεν διαθέτει κανένα!

Τελικά, στην Ελλάδα που δεν υφίστανται *κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της ''ανεξάρτητης δικαιοσύνης'' υπάρχει έστω και ένας έντιμος εισαγγελέας;

*Πρωτίστως δοκιμάζονται όλοι, και όταν αποδειχθεί, σε πολιτικό επίπεδο, ότι όλοι είναι ακατάλληλοι για εκπροσώπηση και για την τήρηση των Συνταγματικών μας δεδομένων, υπάρχει η δεύτερη φάση. Στη δεύτερη φάση τόσο οι πολιτικοί, όσοι και οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, θα τύχουν της ιδίας μεταχειρίσεως.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΡΕΣΤΗ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">