ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

Με ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εννέα βουλευτές και βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν το ζήτημα της παραχώρησης στην εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

Συγκεκριμένα γίνετε αναφορά στην διαδικασία της κυβέρνησης, η οποία σπεύδει να μεταβιβάσει άρον – άρον μεγάλες παράκτιες εκτάσεις – φιλέτα Δήμων του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού κόλπου, αλλά και το παράκτιο μέτωπο από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

Σε άλλο σημείο της ερωτήσεως αναφέρεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι παρά “Ταµείο Ξεπουλήµατος” της ιδιωτικής και της δηµόσιας περιουσίας του Δηµοσίου, έξω από κάθε πολεοδοµικό και χωροταξικό περιορισµό, όπως και κατόπιν όλων των παραπάνω, πρέπει η κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα τις υπ. αριθμόν 143/43399 και την 148/43856 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση των εννέα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.


21.10.2014  
                                           
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η  

Προς τους  κ.κ. Υπουργούς:  Οικονομικών
                                               Τουρισμού
                                               Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Θέμα: Παραχώρηση στην εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

Με τις υπ. αριθμόν  143/43399 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2424 τεύχος Β' 11/9/2014) και 148/43856 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2429 Τεύχος Β' 12/9/2014) που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μεταβιβάστηκαν 20 ακίνητα του Δημοσίου συνολικής έκτασης 3,6 εκατ. τετραγωνικών μέτρων στην εταιρεία “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.” ως  το πρώτο κύμα «φιλέτων» της “Αθηναϊκής Ριβιέρας” με στόχο την «αξιοποίησή τους» μέσα από διεθνή πολεοδομικό διαγωνισμό. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και άλλη απόφαση των κ.κ. Μηταράκη και Χαρδούβελη, με την οποία μεταβιβάζονται στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. η έκταση του Φαληρικού Όρμου από το ΣΕΦ ως το Παλαιό Φάληρο, αλλά και τα δύο «φιλέτα» της Γλυφάδας που είχαν μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), τα οποία επεστράφησαν στο Δημόσιο μετά την αποκάλυψη στον Τύπο.

Η Κυβέρνηση, σπεύδει να μεταβιβάσει άρον – άρον μεγάλες παράκτιες εκτάσεις–φιλέτα Δήμων του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού κόλπου, στην “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.” την αντίστοιχη δηλαδή εταιρεία με αυτήν του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά για το παράκτιο μέτωπο από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο (εξαιρουμένης της έκτασης του πρώην Aεροδρομίου του Eλληνικού). Είναι τέτοια η βιασύνη της κυβέρνησης, ώστε δεν έλαβε καν υπόψη τα τεράστια νομικά προβλήματα, που υφίστανται στις μεταβιβαζόμενες περιοχές, αλλά και το καθεστώς περιβαλλοντικής και πολεοδομικής προστασίας για πολλές από  αυτές τις περιοχές, όπως είναι οι Αλυκές Αναβύσσου, ή ότι –για παράδειγμα- η Ακτή της Βουλιαγμένης βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία από την   Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με έξι επιχειρηματικά σχήματα να  έχουν καταθέσει ήδη δεσμευτικές προσφορές, για την οποία εσπευσμένα στις 26.9.14 κατέθεσαν τροπολογία σε άσχετο, όπως συνηθίζεται, νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, σ’ αυτήν προβλέπεται ότι «τυχόν ευρισκόμενες σε εξέλιξη διαγωνιστικές  διαδικασίες που αφορούν στα ακίνητα που παραχωρούνται στην εταιρεία, να ολοκληρώνονται από τον φορέα ανάθεσης που έχει ξεκινήσει αυτές, ήτοι τον προ της παραχώρησης των ακινήτων στην εταιρεία δικαιούχο, και τα αποτελέσματα να δεσμεύουν την εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε….»

Με δηλώσεις του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης υποστηρίζει ότι : “…Αφενός θέλουμε, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας...Αφετέρου, θα προωθηθούν έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και αυξάνουν την προσβασιμότητα των πολιτών στην θάλασσα… 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς παρεμβάσεις  του, έχει αποκαλύψει την πραγµατική φύση και του ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Α.Ε. όπως και του ΤΑΙΠΕΔ, που εµφανίζεται ως δηµόσια εταιρία µε αποστολή την “αξιοποίηση” του ιδιωτικού πλούτου του δηµοσίου, για να υπάρξει ανάπτυξη και δηµιουργία θέσεων εργασίας. Στην πραγµατικότητα δεν είναι παρά “Ταµείο Ξεπουλήµατος” της ιδιωτικής και της δηµόσιας περιουσίας του Δηµοσίου, έξω από κάθε πολεοδοµικό και χωροταξικό περιορισµό, µε δόµηση εκατομμυρίων τ.μ.  και αποδόµηση κάθε περιβαλλοντικής προστασίας. Με τη δηµιουργία ενός περιορισµένου αριθµού θέσεων εργασίας σε βάθος χρόνου-κυρίως χαµηλόµισθων-αγνοώντας το σίγουρο μαρασμό της εμπορικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή και την απώλεια των σημερινών υπαρκτών θέσεων εργασίας.

Επειδή αρκετές από τις προς «αξιοποίηση» εκτάσεις, βρίσκονται σε καθεστώς περιβαλλοντικής-πολιτιστικής ή πολεοδομικής προστασίας και μια παρέμβαση μεγάλης κλίμακας στη περιοχή, θα αλλοιώσει το χαρακτήρα τους και θα καταστρέψει ανεπίστρεπτα το φυσικό περιβάλλον.


Επειδή για τον ΣΥΡΙΖΑ προέχει η εξυπηρέτηση της κοινωνίας και της χώρας μας, καθώς και  η προστασία του  αστικού περιβάλλοντος ως δημόσιων - κοινωνικών αγαθών για την διασφάλιση ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας,
                           
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σκοπεύουν, κατόπιν όλων των παραπάνω, να ανακαλέσουν άμεσα τις υπ. αριθμόν 143/43399 και την 148/43856 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις;
2. Θα προχωρήσουν με διαδικασίες fast track στην εκποίηση της παραλιακής ζώνης της Αττικής, απειλώντας την ελεύθερη πρόσβαση εκατομμυρίων πολιτών στη θάλασσα παρακάμπτοντας την πολιτιστική και περιβαλλοντική προστασία ή θα κατανοήσουν επιτέλους ότι επένδυση είναι διατήρηση της κλίμακας, της ποιότητας και της ιστορικότητας του παράκτιου μετώπου;


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΝΑΝΤΙΑ

ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΧΑΡΑ

ΚΟΥΒΕΛΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΣΤΑΘΗΣ

ΠΑΝΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΑΤΖΗΣΟΦΙΑ ΑΝΝΑ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">