ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΔΠΠ)

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19/11 στο δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου,  η δεύτερη  συνάντηση για τη δημιουργία Δημοτικών Παρατηρητηρίων  Πολιτών (ΔΠΠ) και στην Ελλάδα με βάση την εμπειρία της   Ισπανίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Αγ. Δημητρίου, Δάφνης, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης και Αλίμου.

Γιάννης Κουρδομένος: Όπως βλέπετε από την Γλυφάδα δεν υπήρχε κανείς, και αυτό ως αυταπόδεικτο τα λέει όλα. Προσωπικά λόγω κωλύματος την Τετάρτη δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στη συνάντηση, όμως μπορώ να τονίσω ότι κάτι ανάλογο των (ΔΠΠ) ίσχυσε το 2009 όταν έπειτα από χρόνια καθολικής αναλγησίας των εκλεγμένων σε τοπικό επίπεδο εμφανίστηκα στο διαδίκτυο ώστε να γνωστοποιήσω τι υφίσταται.

Τονίζω ότι αμέσως μετά των δημοσιεύσεων του ΓΛΥΦΑΔΑ WEB, αντί όσων όφειλαν οι αιρετοί εκλεγμένοι σε τοπικό επίπεδο (...) ίσχυσαν και ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα. Σας θυμίζω ότι έπειτα από δυο διώξεις και κατασχέσεις του μοναδικού εναπομείναντα ραδιοφωνικού σταθμού στη πόλη,  το 1999 και το 2004, απεδείχθη στη πράξη ότι οι διοικούντες δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που αξίωσαν από το σύνολο των δημοτών. Σημειώνω και τις πρωτοκολλημένες αιτήσεις στον Δήμο Γλυφάδας, όπως και την στάση όλων των αιρετών... οι οποίοι συγκάλυψαν την κακοδιοικούσα αρχή και τον δήμαρχο χωρίς τοποθέτηση.
(Μια κοινή συντεχνία αιρετών)

Επιπροσθέτως, χιλιάδες κάτοικοι βλέποντας και γνωρίζοντας τι ισχύει (...) επέλεξαν να στηρίζουν ανάρμοστους για θεσμικό ρόλο, όπως και τις επιλογές τους που ουδεμία σχέση έχουν με τον θεσμικό ρόλο που αξίωσαν. Εν συντομία, ο δημότης με εντοπιότητα στη Γλυφάδα έμεινε εκτός των υποψηφιοτήτων, γιατί έτσι επέλεξαν αυτοί/ες που δεν είχαν, όπως και εκτός του δήμου, ώστε η πλειονότητα αυτών που ούτε εντοπιότητα έχουν,  ούτε πληρούν καλές προδιαγραφές, να στήσουν τη συντεχνία τους για το προσωπικό τους βόλεμα και σαφώς όχι για όσα χρειάζονται.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία, και πιστεύω να την έχετε στις δικές σας πόλεις που αποδεικνύεται ότι διαφέρουν άρδην του δικού μας πολιτισμού. Στη Γλυφάδα ''δεν έχουμε'' ενεργούς πολίτες, έχουμε πληθώρα εθελοντών και τοπικών κομμάτων παραγόντων.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΔΠΠ)
Στη συνάντηση  παρουσιάστηκε, όπως είχε ανακοινωθεί, η ελληνική έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που μπορούν να χρησιμοποιούν τα Δημοτικά Παρατηρητήρια Πολιτών για την ταξινόμηση των στοιχείων από τους απολογισμούς των δήμων και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του δημοτικού έργου.

Παράλληλα έγινε συζήτηση και αναπτύχθηκε προβληματισμός για τη δημιουργία συνελεύσεων των ΔΠΠ σε κάθε δήμο που θα συσπειρώσουν σταδιακά τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικών, ιδεολογικών ή άλλων πεποιθήσεων και που αξιοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρεμβαίνουν συλλογικά στο έργο των δήμων, είτε ασκώντας έλεγχο στα δημοτικά πεπραγμένα είτε κάνοντας προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων. Επίσης τονίσθηκε για μία ακόμη φορά ότι τα παρατηρητήρια, όπως γίνεται και στην Ισπανία, θα λειτουργούν με ανοιχτές συνελεύσεις  και  αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, θα είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και θα πραγματοποιούνται κατά διαστήματα  συναντήσεις των υπαρχόντων σε δήμους παρατηρητηρίων  για ανταλλαγή εμπειριών.

Στη συνάντηση αποφασίσθηκαν τα εξής:
α) Να συγκληθούν   άμεσα οι πρώτες ανοιχτές συνελεύσεις παρατηρητηρίων, έστω και ολιγομελείς,  σε δήμους που υπάρχουν πολίτες που είναι έτοιμοι να πάρουν πρωτοβουλίες.
β) Κάθε παρατηρητήριο να δημιουργήσει δικό του ιστότοπο (ιστοσελίδα ή blog)
γ) Να αξιοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα από  κάθε Παρατηρητήριο
δ) Να δημιουργηθεί ένας κοινός  ηλεκτρονικός τόπος με την ονομασία Δημοτικά Παρατηρητήρια Πολιτών,  όπου θα υπάρχουν διαθέσιμα για τους πολίτες όλα τα link των παρατηρητηρίων, που έχουν συγκροτηθεί.  
ε) Να βγει ένα  έντυπο  από κάθε παρατηρητήριο που θα μοιράζεται στους πολίτες του αντίστοιχου δήμου και θα τους  ενημερώνει  σχετικά την ύπαρξη παρατηρητηρίου στο δήμο, τι ακριβώς είναι το παρατηρητήριο και πώς λειτουργεί. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένα σχέδιο κειμένου που θα δημοσιοποιηθεί και θα μπορεί προαιρετικά να αξιοποιηθεί από τα Παρατηρητήρια, αφού βέβαια διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του δήμου.
στ) Να πραγματοποιηθούν  εκδηλώσεις καλλιτεχνικές, οικολογικές ή με όποιο άλλο κοινωνικό περιεχόμενο με στόχο την ευρύτερη γνωστοποίηση των παρατηρητηρίων  στους πολίτες του δήμου.
ζ) Μετά από συνεννόηση με τα υπό συγκρότηση παρατηρητήρια θα ορισθεί νέα συνάντηση  για την ανταλλαγή των πρώτων εμπειριών.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΔΠΠ) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">