ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στο 40% προβλέπει το Oxford Economics

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου βλέπει το Ινστιτούτο Oxford Economics. Με τίτλο "Ο ΣΥΡΙΖΑ στο κατώφλι αποφασιστικής νίκης" το Ινστιτούτο προβλέπει νίκη με ποσοστό που θα φθάνει και το 40%.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά «το ριζοσπαστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει μια «σαφή εντολή» και να περάσει πολιτικές αντι-λιτότητας».  

Οι εκτιμήσεις του Oxford Economics - που προκύπτουν από την επεξεργασία των τελευταίων 20 δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα – κάνουν λόγο για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σε τροχιά αυτοδυναμίας.

Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, από την επεξεργασία των τελευταίων 8 ερευνών προκύπτει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 38% και 145 έδρες, ενώ από τις πιο πρόσφατες 5 έρευνες, το ποσοστό του ανέρχεται σε 40%.

Σύμφωνα με το Οxford Economics, προσφάτως, υπήρξαν ελάχιστες ενδείξεις για κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., οι οποίες όμως δε συνιστούν τάση. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν πολύ λιγότερα κόμματα από τα οποία η Ν.Δ. μπορεί να αντλήσει ψήφους.

Στην ανάλυση του Ινστιτούτου, επισημαίνεται ότι η προσπάθεια της Ν.Δ. να δώσει στις επικείμενες εκλογές τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της παραμονής στην ευρωζώνη, θα μπορούσε να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει μια αποφασιστική νίκη, αποδυναμώνοντας μικρότερα κόμματα, λόγω πόλωσης.

Γλυφάδα web: Βέβαια, οι παράγοντες αυτοδυναμίας είναι πολλοί και αστάθμητοι, γιατί τα δεδομένα εκλογικής νίκης με αυτοδυναμία καθορίζονται από πολλές παραμέτρους σε σχέση με το παρελθόν.

Σήμερα στη χώρα μας εκτός των εθνικών ΜΜΕ - ραδιοτηλεοράσεων που χειραφετούν μεγάλο τμήμα του λαού - υπάρχει και το διαδίκτυο το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός αποτελέσματος.

Σε αντιδιαστολή με τον παρελθόντα χρόνο, το νέο στοιχείο που τα τελευταία χρόνια καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών είναι και ο παράγοντας διαδίκτυο, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που έγινε στροφή από όλους τους ομίλους ενημέρωσης με έμφαση στο διαδίκτυο και μεγάλος αριθμός των εργαζομένων τους δημοσιοποιούν διαδικτυακά. 

Σύμφωνα με αυτό το δεδομένο, αν υπάρξει μια τάση υπέρ του ενός η άλλου κόμματος διαδικτυακά, σε εθνικό επίπεδο, ενδέχεται η διαφοροποίηση των ποσοστών των κομμάτων, ειδικότερα από τις περισσότερο βαλλόμενες ηλικίες που είναι από τα 18 έως τα 25.

Ο παράγοντας διαδίκτυο και φιλο παραταξιακά media καθορίζουν σε ένα ποσοστό το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν συμφωνώ με ορισμένους που έχουν την άποψη ότι οι τηλεοράσεις καθορίζουν το χαρακτήρα, ο οποίος ακολουθείται στη συνέχεια από το σύνολο των υπολοίπων μέσων έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στο 40% προβλέπει το Oxford Economics Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">