ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οι δήμοι στα νότια προάστια δεν συνεργάστηκαν για τα απορρίμματα

Η Περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτήσει τέσσερις δήμους για τα απορρίμματα.

Οι Δήμοι της Νότιας Αθήνας δεν εκπόνησαν τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, όπως είχε ζητήσει με επιστολή η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ενώ βλέπουμε ότι έσφαλαν τα κομματικά τους επιτελεία δεδομένων των πολιτικών που ακολουθούν οι δήμαρχοι στα βόρεια προάστια.

Οι νέες διοικήσεις των νοτίων προαστίων δεν συνεργάστηκαν για το συγκεκριμένο ζήτημα, και επικέντρωσαν στο ζήτημα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αν και ομολογουμένως και αυτό το άφησαν στην άκρη, δεδομένων των αποφάσεων της σημερινής διοικήσεως στη Γλυφάδα κατασκευής νεκροταφείου στην Α'Ζώνη του Υμηττού.

Αν το σχέδιο ειδικά του κ.Παπανικολάου είναι σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο στρατόπεδο της αεροπορίας, σίγουρα θα βρει όλους τους δημότες της περιοχής μπροστά του.

Η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει τους τέσσερις δήμους στα βόρεια.

Μια νέα, σύγχρονη φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης θέλει να εφαρμόσει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, προκειμένου το Ηράκλειο να εναρμονιστεί με τις πολιτικές που έχουν, εδώ και χρόνια, υιοθετηθεί από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και οι οποίες θέλουν τη διαλογή των απορριμμάτων να ξεκινά από την πηγή (το σπίτι, δηλαδή, και την επιχείρηση), να συνεχίζεται σε τοπικό επίπεδο Δήμου και να καταλήγει, αφού έχουν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ανακύκλωσης και έχουν απομείνει όσο το δυνατό λιγότερα υπολείμματα, στην ταφή.

Αυτή άλλωστε, είναι και η πολιτική που προωθεί και θα χρηματοδοτήσει η νέα διοίκηση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ο φορέας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα των δήμων του λεκανοπεδίου), όπως έχει εξαγγείλει η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Συνδέσμου, Ρένα Δούρου: ξεχωριστά τοπικά σχέδια διαχείρισης, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έχει έρθει σε συνεννόηση με τους όμορους Δήμους Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Μεταμόρφωσης, προκειμένου να συστήσουν ένα κοινό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που θα εξυπηρετήσει και τις τέσσερις πόλεις. 

Ήδη οι δήμαρχοι, Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος και Μεταμόρφωσης, Μιλτιάδης Καρπέτας, έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά επαφών μεταξύ τους για την ανταλλαγή απόψεων, η οποία κατέληξε σε συνάντηση με τη Ρένα Δούρου. 
Η περιφερειάρχης Αττικής άκουσε θετικά τις πρώτες σκέψεις και τα σχέδια των δημάρχων, τόνισε ότι το πλάνο των τεσσάρων δήμων είναι εναρμονισμένο με τη νέα φιλοσοφία του ΕΔΣΝΑ, και δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει ένα ώριμο σχέδιο που τυχόν να προκύψει από τις συνεννοήσεις.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη οι δήμαρχοι αποφάσισαν, στην τελευταία τους συνάντηση πριν από λίγες ημέρες, να συστήσουν ομάδα εργασίας, αποτελούμενοι από τους αρμόδιους για τα θέματα Καθαριότητας του κάθε δήμου, η οποία θα εξειδικεύσει το σχέδιο και τις προτάσεις για το κοινό πλάνο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων πόλεων.

Υποσημείωση του Γιάννη Κουρδομένου: Η νέα φιλοσοφία, δεν είναι και τόσο νέα, δεδομένου ότι είχαν υπάρξει εκατοντάδες ραδιοφωνικές εκπομπές μου, πριν από δεκαετίες, για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν όσων αφορά τον τομέα των απορριμμάτων. Δυστυχώς γι'άλλη μια φορά κάποια κόμματα καπελώνουν την ισχύ των αυτονόητων στα νότια προάστια.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι δήμοι στα νότια προάστια δεν συνεργάστηκαν για τα απορρίμματα Rating: 5 Reviewed By: Γιάννης Κουρδομένος