ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σ.Δίβαρης: Καταγγελία με θέμα τις προμήθειες και ενημέρωση για την δράση μας

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δίβαρης αναφέρεται εκτενώς στο καθεστώς αδιαφάνειας των προμηθειών του δήμου Γλυφάδας, και καθίσταται αυταπόδεικτο ότι ποτέ δεν θα υπάρξει διαφάνεια τοπικά, δεδομένου ότι καμία παράταξη δεν ενήργησε όπως επιβάλλεται, ώστε να υπάρχει άμεση και μαζική Τοπική Ενημέρωση του συνόλου.

Ασυζητητί για άλλη μια φορά οι παρατάξεις δέχτηκαν τους παραταξιακούς υποστηρικτές που επιλεκτικά έγιναν έμμισθοι με τα χρήματα του συνόλου, και παράλληλα δεν έπραξαν το ελάχιστο για μια πλουραλιστική άμεση και μαζική δομή στο Δήμο Γλυφάδας.

Είναι γνωστό ότι για πολλά χρόνια πλανάτε ένα γκρίζο πέπλο γύρω από την διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προμήθειες και τα έργα στην πόλη. 

Ο τρόπος είναι ασαφής και γεμάτος γενικότητες έτσι ώστε να ελέγχετε δύσκολα από υπηρεσιακούς παράγοντες και να γίνετε σχεδόν αδύνατη η παρακολούθηση του από όλους τους άλλους. 

 Ασάφειες και γενικότητες στις μελέτες , το άρθρο μου για τις σακούλες θα σας κατατοπίσει, παραλείψεις και παρατυπίες στον τρόπο που γίνετε η επιλογή των προμηθευτών και των εργολάβων ένα χάος στις παραλαβές έργων και στην αποθήκευση των ειδών που προμηθευόμαστε. 

Σοβαρά έργα , αναθέτονται απ ευθείας σε «δικούς» μας φίλους, εφευρίσκουμε ανάγκες που δεν υπάρχουν στο Δήμο για να καλύψουμε τις «ανάγκες» φιλών και γνωστών και έργα μεγάλης αξίας που ο νομοθέτης ορίζει διαδικασία αυξημένου ελέγχου και δικαστικούς επιτρόπους που θα ελέγξουν το νόμιμο της διαδικασίας , σπάνε σε μικρότερα αρά και φτηνότερα έργα ώστε να χρειάζονται λιγότεροι έλεγχοι ενώ στην ουσία όλα καταλήγουν στον ίδιο προμηθευτή. Αυτό το καθεστώς ήταν κύριο διακυβευμά στις εκλογές που ανέδειξαν τον κ. Παπανικολάου Δήμαρχο.

Τόσο εμείς σαν Δημιουργική Διαδρομή όσο και ο κ. Παπανικολάου καταγγείλαμε αυτό το καθεστώς προεκλογικά, είπαμε πως το αποτέλεσμα αυτού του δυσώδους περιβάλλοντος είναι να προσέρχονται στον Δήμο συνεχώς οι ίδιοι αμφιβόλου φήμης προμηθευτές να δημιουργείτε μονοπωλιακό περιβάλλον με υψηλές τιμές. 

Ένας λόγος είναι και η ανακύκλωση των προσώπων των υπαλλήλων μέσα στις επιτροπές που ελέγχουν την νομιμότητα και την ορθότητα των έργων και προμηθειών του Δήμου. Ενδεικτικά σας λέμε ότι από 320 υπαλλήλους που δικαιούνται να είναι σε αυτές τις επιτροπές, κληρώνονται κάθε χρόνο οι ίδιοι περίπου 30 με 40.

Το καθεστώς είχαμε καταγγείλει προεκλογικά, τόσο εμείς σαν Δημιουργική Διαδρομή,  όσο και ο Δήμαρχος και τα μέλη της παράταξης του. Στα πλαίσια του καλέσματος για διαφάνεια και συνεργασία που εξήγγειλε ο Δήμαρχος κ Παπανικολάου , ζητήσαμε να επικυρώσουμε και με την παρουσία μας την κλήρωση των υπαλλήλων του Δήμου στις εν λόγω επιτροπές. 

Η διαδικασία θεωρητικά είναι αυστηρά υπαλληλική και την ευθύνη της έχει επιτροπή υπαλλήλων που ορίζει ο κ Δήμαρχος. Τόσο η παρουσία η δική μας εκεί όσο και συναδέλφων θα είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, μιας και θεωρούσαμε ότι απλά θα επικυρώναμε ως αντιπολίτευση την ορθότητα της διαδικασίας για να μην υπάρχει λάσπη μικροπολιτική προς την διοίκηση αργότερα με αφορμή του υπαλλήλους των επιτροπών, αλλά και με την σειρά μας να αποτελέσουμε καλή μαρτυρία προς την αγορά των προμηθευτών , ώστε να σπάσουν οι μονοπωλιακές καταστάσεις από την μη προσέλευση προμηθευτών στην Γλυφάδα που την θεωρούν άβατο διαφθοράς και διαπλοκής.
Θα σας παραθέσουμε τα γεγονότα που αντιμετωπίσαμε και εσείς με την σειρά σας θα κρίνετε.

· 16/1 καταθέτουμε στο Πρωτόκολλο του Δήμου αίτηση στον Πρόεδρο να ενημερωθούμε εγκαίρως για την κλήρωση των επιτροπών διενέργειας και παραλαβής προμηθειών και έργων , ώστε να παραβρεθούμε ως παράταξη με εκλεγμένη στο Δημοτικό συμβούλιο στην διαδικασία.
· 16/2 Υπενθυμίζουμε προφορικά στο Δημοτικό συμβούλιο την αίτηση μας και καλούμε και άλλους συναδέλφους να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε να φύγουν οι σκοτεινές αναφορές και τα σχόλια για τον Δήμο μας.
· 2/3 Ενημερωνόμαστε μια ώρα πριν την διενέργεια της κλήρωσης τηλεφωνικός από υπάλληλο του Δήμου ως φυσικό καταθέτουμε ένσταση , αναρωτιόμαστε δε γιατί μια απλούστατη διαδικασία επικύρωσης και βοήθειας προς την διοίκηση τυγχάνει τέτοιας συμπεριφοράς. Η κλήρωση αναβάλλετε .
· 4/3 πρωί Επαναλαμβάνετε η κλήρωση στην οποία παραβρίσκομαι προσωπικά χωρίς να έχω καν ειδοποιηθεί αυτή την φορά. Η διαδικασία βρίθει παρατυπιών ,καταθέτουμε ένσταση για την διαδικασία στην επιτροπή των υπαλλήλων που έχουν ευθύνη για την διενέργεια της κλήρωσης. 

Η ένσταση μας έγκειται σε τρία σημεία

1ον στην χρήση ενός ιδιοκατασκευσμένου ηλεκτρονικού προγράμματος κλήρωσης του οποίου την εγκυρότητα δεν μπορούμε να ελέγξουμε , ούτε είναι διαπιστευμένο από κάποια επίσημη αρχή. Δηλαδή αντί με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε μια απλή κλήρωση ονομάτων με ένα απλό σύστημα κλήρωσης , καλούμαστε να παρακολουθούμε έναν υπάλληλο να διαβάζει ονόματα που ορίζει ένας Η/Υ με μια διαδικασία άγνωστη και μαγική. Η παρουσία μας δηλαδή καθίσταται ανούσια ως μηχανισμός έλεγχου, αφού απλά είμαστε θεατές μιας διαδικασιάς που δεν μπορούμε να επικυρώσουμε.

2ον Η επιλογή των ονομάτων των υπαλλήλων που κρίνονται ως κατάλληλοι να μετέχουν στις επιτροπές είναι ομιχλώδης , προκύπτει από μια αμφισβητήσιμη λίστα επιλογής και χωρίς καμιά ενυπόγραφη κρίση των διευθυντών των υπηρεσιών όπως ορίζει ο νόμος για τον αποκλεισμό ή την μη καταλληλότητα κάποιου υπαλλήλου βάση ενός σκεπτικού και όχι διαθέσεων οι προθέσεων υπηρεσιακών παραγόντων ή προσωπικής σχέσης.

3ον Βάση νόμου απαγορεύετε η συμμετοχή στις επιτροπές των εξ οφίτσιο υπαλλήλων που η συμμετοχή τους θα καθιστούσε διαβλητές σε διαφθορά τις επιτροπές, η λογική μας σε αυτό τον εξ οφίτσιο αποκλεισμό βάζει κατ αρχήν τους ιδιαιτέρους γραμματείς του Δημάρχου και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου αλλά και τους υπαλλήλους του γραφείου προμηθειών . Όμως αυτή όχι απλά συμμετέχουν στην κλήρωση αλλά ως εκ θαύματος κληρώνονται και σε νευραλγικές επιτροπές.Ενημερώνω τους υπαλλήλους που μετέχουν στην επιτροπή για τις ενστάσεις μου και τις ευθύνες τους και αποχωρώ.

· 4/3 απόγευμα , στο Δημοτικό συμβούλιο της ίδιας ημέρας ο Δήμαρχος συζήτα το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης , υπερασπιζόμενος το ορθό της διαδικασίας και τους υπαλλήλους που την διενέργησαν αγνοώντας τις ενστάσεις μας. Εμείς τον ενημερώνουμε πως θα προχωρήσουμε στην καταγγελία της διαδικασίας στα αρμόδια όργανα.

· 9/3 διενεργείτε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου , όπου είναι και το αρμόδιο όργανο για να επικυρώσει τα αποτελέσματα της κλήρωσης . Στην επιτροπή εμείς έχουμε καταθέσει ένσταση επί του αποτελέσματός . Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχω κάποια ενημέρωση από την διοίκηση για την τύχη της ένστασης μου.

Κλείνοντας θέλω από καρδιάς να σας πω , πως μου είναι αδύνατό να καταλάβω το επίπεδο της αντίστασης από την διοίκηση , σε ένα θέμα που η στάση μας θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Δήμου και θα επικύρωνε την διαφάνεια της διοίκησης.

Αυτό κλονίζει την εμπιστοσύνη μου στην νέα διοίκηση , είχα σκοπό να τους στηρίξω σε κάθε τους απόφαση από την στιγμή που έμεναν στον δρόμο των προεκλογικών τους εξαγγελιών , όμως αυτή η συμπεριφορά μας δείχνει ότι η διοίκηση , για λόγους που δεν ανήκουν στην δική μας λογική και σκέψη δεν επιθυμεί διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες. Η Δημιουργική Διαδρομή έχει χρέος απέναντι στον Γλυφαδιώτη να προστατέψει το συμφέρον του Δήμου μας , έχει χρέος απέναντι στους υπαλλήλους του Δήμου να προστατέψει τα δικαιώματά τους γιατί έχει σκοπό να τους θέσει προ των ευθυνών τους.

Είναι πάγια θέση της παράταξης μας ότι οι προμήθειες αποτελούν για τον δήμο ένα θέμα που χρειάζεται την προστασία μας τόσο για την σωστή αξιοποίηση των πόρων του Δήμου μας αλλά και για την λεγόμενη οικονομία που η πόλη μας χρειάζεται στην φάση που βρισκόμαστε. Τα όποια χρήματα ξοδεύει η πόλη πρέπει να πιάνουν τόπο τόσο στο μέγεθός της ποιότητας όσο και στο μέγεθος της αναγκαιότητας. 

 Η διαφάνεια και ο έλεγχός των διαδικασιών θα μας δώσει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα που είναι υψηλή υπηρεσία στην χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Εμείς ως ελάσσων αντιπολίτευση θα προστατέψουμε τις διαδικασίες εμπλέκοντας όλους τους φορείς που αποστολή τους είναι η προστασία του Δημόσιου συμφέροντός αλλά και θα καταγγείλουμε και θα δημοσιεύσουμε όσους προσπαθούν στην αδιαφάνεια και την ομίχλη να κρύψουν δόλιους και ιδιωτικούς σκοπούς, είτε ως λογικές , είτε ακόμα και ως πρόσωπα.

Στέλιος Δίβαρης

Δημοτικός Σύμβουλός , επικεφαλής Δημιουργικής Διαδρομής
Γενικός Χειρουργός
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σ.Δίβαρης: Καταγγελία με θέμα τις προμήθειες και ενημέρωση για την δράση μας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">