ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η επανεκκίνηση της οικονομίας των εφοπλιστών και επιχειρηματιών της διαπλοκής

Του Γιάννη Κουρδομένου

Οι κύριοι και κυρίες που υποστηρίχτηκαν για την εκλογή τους στη περιφέρεια Αττικής στηρίζουν τα συμφέροντα που νέμονται επί δεκαετίες την Γλυφάδα.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας των εφοπλιστών και επιχειρηματιών της διαπλοκής είναι το πρωτεύων για την περιφέρεια Αττικής, και γνωρίζοντας συνολικά οι κάτοικοι στα νότια τι ισχύει αρκετά χρόνια με τις κυβερνήσεις που φρόντιζαν αποκλειστικά τους τραπεζίτες - εφοπλιστές - επιχειρηματίες.

Γίνεται σαφές ότι δεν άλλαξε σελίδα η περιφέρεια, δεν άλλαξε σελίδα η πολιτική, δεν άλλαξε τίποτα, και έχουμε τους συνεχιστές υπηρέτησης της οικονομικής ελίτ, με την ίδια ακριβώς νοοτροπία, και με τις ίδιες πανομοιότυπες πρακτικές.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καπάταης, και το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της Δύναμης Ζωής που υπερψήφισαν, στρέφονται κατά όσων τους υποστήριξαν στα νότια και την Γλυφάδα.

Αν στον αντίποδα έχουν να επιδείξουν το ελάχιστο υπέρ όσων τους υποστήριζαν προεκλογικά, προσωπικά θα ανακαλέσω.

Διαβάστε πως το κομματικό φερέφωνο της κυβέρνησης, το οποίο έχει λάβει αρκετά χρήματα, και φροντίζεται ιδιαίτερα, παρουσιάζει το άρθρο υπεράσπισης των συμφερόντων της οικονομικής ελίτ από τους κ.Καπάταη και Καραμάνο.

Ένα σημαντικό σχέδιο για την Αττική, για τους πολίτες, για το περιβάλλον, για το δημόσιο συμφέρον ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη. Αναφερόμαστε στη συνολική ανακαίνιση του συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας», το οποίο την τελευταία δεκαπενταετία είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη και φιλοξενούσε μόνο νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Ένα σύντομο ιστορικό. Ο χώρος των "Αστεριών Γλυφάδας" ανήκει ως κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, όμως έχει παραχωρηθεί για χρήση στην Εθνική Τράπεζα, η οποία με τη σειρά της έχει συνάψει συμφωνία ενοικίασης με την ξενοδοχειακή εταιρεία «Ναυσικά». 

Η διάρκεια της παραχώρησης ανέρχεται σε τριάντα χρόνια, ενώ ήδη έχουν περάσει τα τρία. Η έκταση του χώρου είναι περίπου 280 στρέμματα, έχει παραλία μήκους περίπου 600 μέτρων, ενώ εντός του χώρους βρίσκονται τεχνητή δασική έκταση 61,4 στρεμμάτων καθώς και αρχαιολογικός λόφος.

Τι αλλάζουμε με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: Με το νέο σχέδιο ανακαινίζονται οι υπάρχουσες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και μετατρέπονται σε ξενοδοχείο 400 κλινών. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχει επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων. 

Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο κτιρίου επιπλέον των υπαρχόντων. Γίνονται μόνο διαμορφώσεις εξωτερικού χώρου, πεζοδρομήσεις, κιόσκια, πέργκολες, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομος, υπαίθριοι χώροι στάθμευσης. Το όλο σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τα φαραωνικά σχέδια τσιμεντοποίησης που είχαν γίνει για τα «Αστέρια Γλυφάδας» πριν από περίπου 15 χρόνια. Σχέδια τα οποία είχαν προκαλέσει αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής, καθώς και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και πράγματι, οι τότε κινητοποιήσεις είχαν ως θετικό αποτέλεσμα την προστασία του χώρου. Προστασία η οποία σήμερα υπηρετείται διά του νέου σχεδίου.

Χωρίς καθόλου να υποτιμάμε τη σημασία μιας επένδυσης ύψους περίπου 52 εκατ. ευρώ και την ευρύτερη σημασία της για την οικονομική και την τουριστική ανάπτυξη της Αττικής, καθώς και για τις θέσεις εργασίας τις οποίες δημιουργεί, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ένα ιδιαίτερο στοιχείο. Ένα στοιχείο που αφορά το ότι πρόκειται, για πρώτη, ίσως, φορά, για μια επένδυση η οποία γίνεται (και δεν ακυρώνεται) με την επιβολή ουσιωδών και αυστηρών όρων προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.

Για παράδειγμα, στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

*Δεν επιτρέπεται η λειτουργία νυχτερινών κέντρων, κέντρων διασκέδασης, τυχερών παιχνιδιών και συναφών χρήσεων.
* Υπάρχουν ελεύθερες είσοδοι που εξασφαλίζουν στους πολίτες την πρόσβαση στην παραλία χωρίς κανενός είδους αντίτιμο εισόδου.
* Προστασία της δασικής έκτασης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Δασικής Υπηρεσίας.
* Προστασία των αρχαιολογικών χώρων με βάση τις κατευθύνσεις της Αρχαιολογίας.

Συμπέρασμα: Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την επένδυση στα «Αστέρια Γλυφάδας» δείχνει ότι κάτι νέο μπορεί να προχωρήσει στην Αττική. Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, όπου ο σεβασμός στο περιβάλλον και στις ανάγκες των πολιτών συνιστούν βασική προτεραιότητα, ενώ ο ιδιωτικός τομέας έχει πεδίο δράσης, ακολουθώντας όμως τη νομιμότητα και τις προτεραιότητες της πολιτείας. Η Περιφερειακή Αρχή της Αττικής, με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, είναι αποφασισμένη να κινηθεί δημιουργικά και αποτελεσματικά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Και τούτο ας το λάβουν υπόψη τους όλοι όσοι με ευκολία και ελαφρότητα αναμασούν προ 15ετίας επιχειρήματα, αναμειγνύοντάς τα με ολίγη αντιμνημονιακή σάλτσα, επιχειρώντας να ψαρέψουν στα θολά νερά της παραπληροφόρησης μέσα από τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. 

Ούτε τα ψέματα ούτε η άγνοια (αν πρόκειται απλώς περί άγνοιας και όχι περί «άγνοιας») βοηθούν την Αττική να γυρίσει σελίδα και να συμβάλει ενεργά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Υποσημείωση του Γ.Κ: Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας έχει αφετηρία την Γλυφάδα που δεν διαθέτει ούτε μια άμεση μαζική δομή ενημέρωσης για τα συμφέροντα , διαχρονικά, της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής. Είναι σαφέστατο, και δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Άλλωστε συνολικά γνωρίζουμε ποιοι χρηματοδοτούσαν την εκλογή συγκεκριμένων δημάρχων - συμβούλων - κ.τ.λ.

Γυρίζουν ο τόπος και οι πολίτες σελίδα όταν υπηρετούνται επί δεκαετίες αποκλειστικά τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας λίγων οικογενειών; 

Πείτε μας τι κάνατε, η τι πρόκειται να κάνετε ως περιφέρεια για το σύνολο των υπολοίπων δεκάδων χιλιάδων δημοτών - πολιτών; 

Το μοντέλο ανάπτυξης έχει πάντα τον ίδιο ορίζοντα κ.Καπάταη; Τα ίδια πρόσωπα, συμφέροντα; Σε αυτό το μοντέλο που ευαγγελίζεστε ως περιφέρεια Αττικής ποια θέση έχουμε εμείς; Των παρατηρητών της ληστείας τόσο της τοπικής δημοκρατίας όσο και του τοπικού πολιτισμού; 

Τέλος, σαφέστατα δεν γνωρίζουν εκ προοιμίου  οι συμπολίτες μας ποιοι είναι οι εργολάβοι που θα περατώσουν το ''μοντέλο ανάπτυξης''; Δεν γνωρίζουν πόσα χρόνια - δεκαετίες - βρίσκονται πίσω από το σύνολο των δημόσιων κ.α. έργων;

Δεν πρόκειται για ανάπτυξη, πρόκειται για την ανακύκλωση εκατομμυρίων υπέρ συγκεκριμένων οικογενειών - συμφερόντων, και της άμεσης ωφέλειας της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής. 

Ομιλούμε για πραγματική ανάπτυξη όταν η ωφέλεια είναι του συνόλου, και κερδίζουν όλοι, τόσο ο τόπος όσο και το κοινωνικό σύνολο, χωρίς να υπάρχει κανείς θιγόμενος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκ προοιμίου γνωρίζουμε ποιοι κερδίζουν και πόσα. Όπως επίσης γνωρίζουμε πολλά χρόνια την ''ενδεδειγμένη''  ορθή διαχείριση των κατά τόπους εκλεγμένων, και ορισμένων, υπέρ των ιδίων συμφερόντων. (Αρκεί μια ματιά στη διαπλοκή εντός του δήμου Γλυφάδας, σήμερα, και με την όποια διοικούσα παράταξη στο παρελθόν)
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η επανεκκίνηση της οικονομίας των εφοπλιστών και επιχειρηματιών της διαπλοκής Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">