ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο ''πόλεμος'' της Φρανκφούρτης έφτασε στο γερμανικό κοινοβούλιο

Αψιμαχίες μεταξύ αστυνομικών και αγωνιστών του αντικαπιταλιστικού κινήματος «Blockupy» σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το νέο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Το κίνημα έχει σκοπό να χαλάσει τα προγραμματισμένα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον ίδιο τρόπο που χάλασε πριν από μερικές εβδομάδες τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Βενετία, και τα κατάφερε.

Το ζήτημα έχει φτάσει στην γερμανική Βουλή, όπου και έχει προγραμματιστεί συζήτηση σήμερα Πέμπτη αποκλειστικά για τα επεισόδια στις όχθες του Μάιν.

Οι εικόνες με τους καπνούς στον ορίζοντα της Φρανκφούρτης, τις συγκρούσεις πάνω από τον Μάιν και τον πετροπόλεμο με τους πάνοπλους αστυνομικούς είναι κάτι που η Γερμανία δεν έχει συνηθίσει. Ούτε και το Blockupy -ομπρέλα αριστερών κινημάτων που ξεκινούν από κόμματα και φτάνουν μέχρι διάφορες οργανώσεις βάσης.


Το κίνημα έχει διοργανώσει και στο παρελθόν διαμαρτυρίες στη Φρανκφούρτη με στόχο την ΕΚΤ. Η ένταση δεν είχε λείψει ούτε τότε, αλλά είχε περιοριστεί στο «αναμενόμενο» -αντεγκλήσεις σε θερμούς τόνους με τους αστυνομικούς και, ίσως, μία σχετικά έντονη απομάκρυνση διαδηλωτών χωρίς ιδιαίτερες συγκρούσεις.

Το Blockupy είναι γνωστό στην πόλη, δεν δημιουργούσε ποτέ σημαντικά επεισόδια και είχε τη φήμη -την οποία επιβεβαίωσε και την Τετάρτη- μίας πολύχρωμης συγκέντρωσης ειρηνικών διαδηλωτών.Η εντύπωση που αποκομίζει κανείς, είτε κοιτάζοντας στην τηλεόραση, είτε στο twitter, είτε διαβάζοντας τις εφημερίδες, είναι πως για η κλιμάκωση της κατάστασης περιστράφηκε γύρω από ομάδες στις παρυφές των διαδηλώσεων που, στις στιγμές έντασης, είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα.

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν την Πέμπτη τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ: Κατανόηση, χωρίς απαραίτητα συμφωνία, με την αντίδραση των «πολύχρωμων» διαδηλωτών, αλλά και οργή και απορία για τις ομάδες που έγιναν «πυρίτιδα» στη Φρανκφούρτη.

Αυτό όμως που πλέον κάποιοι επιρρίπτουν στο κίνημα είναι ότι δεν αποστασιοποιήθηκε από τη βία και δεν κάλεσε επίμονα και ξεκάθαρα όσους είχαν βγει στους δρόμους να διατηρήσουν το κλίμα ειρηνικό.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο ''πόλεμος'' της Φρανκφούρτης έφτασε στο γερμανικό κοινοβούλιο Rating: 5 Reviewed By: Γιάννης Κουρδομένος