ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Υπογραφή Μνημονίου Ελληνικής και Ρωσικής κυβέρνησης

Στην υπογραφή Μνημονίου για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τη διακριτική ονομασία «Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός», προχώρησαν σήμερα Παρασκευή η ελληνική και ρωσική κυβέρνηση.

«Σε μια δύσκολη περίοδο οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακάλυψη νέων οριζόντων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση διαρκεί πέντε χρόνια και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή και για να την ξεπεράσει πρέπει να πάρει διαζύγιο με τις παθογένειες του παρελθόντος».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιωτης Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, προχώρησαν σε κοινή δήλωση.

«Η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού», ανέφεραν οι κ.κ. Λαφαζάνης και ο Ντιμίτριεφ.

Εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.

Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ», με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της "Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.", μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

Επισήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

Εν το μεταξύ νέες δηλώσεις για την Ελλάδα έκαναν προσερχόμενοι σήμερα Παρασκευή στο Ecofin στο Λουξεμβούργο Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, ενώ δεν απέκλεισαν τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι είναι πιθανόν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής να υπάρξει έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα προκειμένου να την προετοιμάσει.

«Πιθανό το νέο Eurogroup» δήλωσε προσερχόμενος και ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξ Στουμπ επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλο κείμενο για ελληνική συμφωνία εκτός από αυτό της 20ης Φεβρουαρίου. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», ανέφερε.

Την ανησυχία του για το ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο υπουργός Ισπανός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος. «Ανησυχώ για την Ελλάδα, δεν γνωρίζω τι θα συμβεί. Έχουν απομείνει λίγες ημέρες για να βρεθεί λύση», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin στο Λουξεμβούργο.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Υπογραφή Μνημονίου Ελληνικής και Ρωσικής κυβέρνησης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">