ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΚΤΑΚΤΟ: Επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί


Την έχουν αποκαλέσει Δρακουλέσκου ή «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο». Είναι η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία αναβαθμίστηκε και από την τρόικα της Κύπρου αναλαμβάνει την τρόικα της Ελλάδας που ξεκινά δουλειά τις επόμενες ημέρες.

Θεωρείται ο ιθύνων νους για το σχέδιο σταδιακής απόλυσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μνημόνιο.

Από την Παρασκευή καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματέυσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Η κ. Βελκουλέσκου αναμένεται να είναι η νέα επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην τρόικα που θα είναι στην Ελλάδα και θα κάνει την αξιολόγηση. Θα πάρει τη θέση του Ρίσι Γκογιάλ καθώς έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας αφού συμμετείχε και στο παρελθόν στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Η σκληρή τεχνοκράτισσα άφησε εποχή στην Κύπρο λόγω των θέσεών της με αποτέλεσμα η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» να της δώσει το όνομα «Δρακουλέσκου».

Η Βελκουλέσκου έχει κερδίσει τη φήμη «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας των εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει. Από το 2002 έως το 2011 έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες.

Από την ελληνική πλευρά, στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.

Η διαπραγμάτευση για το τριετές Μνημόνιο πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 20 Αυγούστου

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που κρατά η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το τριετές Μνημόνιο πριν από τις 20 Αυγούστου.

Επίσης, με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Τέλος, η τρόικα αλλάζει σχήμα, καθώς πλέον γίνεται κουαρτέτο αφού στο εξής θα συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η σύνθεση της τρόικας θα είναι ανανεωμένη κατά τα 2/3 καθώς στην Ελλάδα έρχονται δύο νέα πρόσωπα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΚΤΑΚΤΟ: Επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">