ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μνημόνιο, δημοκρατία και ΤΤΙP - συνέντευξη στην ΕΡΤ-ΟPΕΝ και άρθρο του Μάκη Σταύρου



Ένας από τους μεγάλους κινδύνους, ο μεγαλύτερος κατά την άποψή μου΄, που περιέχεται στο 3ο Μνημόνιο είναι οι περιορισμός και τελικά η κατάργηση της δημοκρατίας – όση βέβαια έχει απομείνει- στη χώρα μας. 

Και το ακόμη πιο επικίνδυνο είναι ότι στη χώρα μας εξελίσσεται ένα πείραμα, για κατάργηση ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών σε όλη την Ευρώπη μέσω της ΤΤΙP. Μιας συμφωνίας που προβλέπει για τους λαούς της Ευρώπης και της Αμερικής, ό τι προβλέπει το Μνημόνιο για τον ελληνικό λαό.

Σε αυτό το θέμα αναφέρεται η συνέντευξη στην ΕΡΤ-OPEN και το άρθρο που επισυνάπτονται. Επισυνάπτεται επίσης και το κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται επιγραμματικά οι κίνδυνοι από την ΤΤΙP, ώστε εύκολα μπορεί να γίνει σύγκριση με τους κινδύνους που περιέχονται στο 3ο Μνημόνιο. Για τους λόγους αυτούς ο αγώνας για την κατάργηση των μνημονίων είναι ανάγκη να συνδεθεί με τον αγώνα εναντίον της ΤΤΙP.


ΤΟ 3Ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ  ΤΟ
               ΠΕΙΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ TTIP
          (Μια διαφορετική προσέγγιση του 3ου Μνημονίου)

“Μετά την υπογραφή του 3ου  Μνημονίου στην Ελλάδα, οι δανειστές επέβαλαν ένα  καθεστώς σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση δε μπορεί να προβεί σε καμία πράξη, εάν δεν έχει νωρίτερα την έγκρισή τους. Το Μνημόνιο αρχίζει δηλώνοντας ρητά ότι δεν υπάρχει νομοθεσία ή άλλη δράση, οσησδήποτε ήσσονος σημασίας, που μπορεί να ληφθεί από τους πολιτικούς θεσμούς στην Ελλάδα χωρίς την προηγούμενη έγκριση των δανειστών.”
                 
Τζακ Ράσμους Αμερικανός καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας

Δε γνωρίζω αν είναι τυχαία σύμπτωση ή σκόπιμη επιλογή των ημερομηνιών, όμως σε κάθε περίπτωση οι δύο ημερομηνίες έχουν τη δική τους σημασία: Στις 8 Ιουλίου την ώρα που οι λαοί της Ευρώπης είχαν τα μάτια και τα αυτιά τους στραμμένα στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές , με απόφαση των ηγετικών κύκλων της ΕΕ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο προωθείται η διεθνής εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύονται οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι πολιτικές ηγεσίες ΗΠΑ και ΕΕ, υπό τον τίτλο "Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων" (ΤΤΙΡ). Πέντε ημέρες αργότερα, στις 13 Ιουλίου, οι ίδιοι κύκλοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιβάλλουν στην ελληνική κυβέρνηση το 3ο Μνημόνιο, τα βασικότερα σημεία του οποίου προβλέπονται και  στην ΤΤΙΡ: Περιορισμός μέχρι και κατάργηση των κοινοβουλίων και των δικαστηρίων των κρατών να αποφασίζουν εναντίον των συμφερόντων των πολυεθνικών επιχειρήσεων, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών(υγεία, παιδεία)κ.α Κάνοντας τη σύνδεση  αυτών των γεγονότων, γίνεται φανερό ότι,   το 3ο Μνημόνιο που, όπως αναφέρει ο Αμερικανός καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Τζακ Ράσμους, καταργεί τη δημοκρατία στην Ελλάδα, δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά έχει ευρύτερες διαστάσεις. Απλά η εφαρμογή του στη χώρα μας  προλειαίνει το έδαφος για να υλοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη η πιο βάρβαρη πολιτική που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα σε συνθήκες ειρήνης. Η πολιτική της ΤΤΙΡ. Χαρακτηριστική  για αυτή τη συμφωνία είναι η φράση του Ισπανού συνδικαλιστή  Πάκο Βιγέρας, ο οποίος στις 8/8 σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Γρανάδα τόνισε ότι  “τα μνημόνια θα φαντάζουν παράδεισος μπροστά στην ΤΤΙΡ, εάν ψηφισθεί και εφαρμοσθεί αυτή η συμφωνία”

                  Η Ελλάδα έχει επιλεγεί για πειραματόζωο

Είναι φανερό λοιπόν ότι η Ελλάδα με το  3ο Μνημόνιο έχει επιλεγεί σαν το  πειραματόζωο για την εφαρμογή βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών,  όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό συμβαίνει για τρεις βασικούς - υπάρχουν βέβαια και άλλοι – κατά την άποψή μου λόγους:
α) Για λόγους ιστορικούς Η χώρα μας σε όλη την περίοδο από την επανάσταση του 1821 μέχρι τις ημέρες μας έχει πάρει περίπου 100 δάνεια από τους “συμμάχους”. Οι “σύμμαχοι” όμως ποτέ δεν ήθελαν, και φυσικά ούτε τώρα θέλουν, την Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος όπως εμπεριστατωμένα αναλύει ο Βασίλης. Φίλιας[1], καθηγητής και π. Πρύτανης του Πάντειου  Πανεπιστημίου. Για το λόγο αυτό όλα τα δάνεια που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν αποβλέπουν αφενός  στη συντήρηση πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής στο εσωτερικό και αφετέρου στη διαιώνιση της υποτέλειας από το “διεθνή παράγοντα“. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα που οι ηγετικοί κύκλοι προετοιμάζουν την Ευρώπη για την ΤΤΙΡ.
β) Για επιβεβαίωση της TINA (There Is No Alternative) του γνωστού δόγματος της Θάτσερ Είναι γεγονός ότι σε όλο το επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες  στην Ευρώπη, και όχι μόνο, παρακολουθούσαν τις ελληνικές διαπραγματεύσεις με έντονο ενδιαφέρον περιμένοντας ότι θα σταματούσε η περίοδος των μνημονίων και θα εφαρμοζόταν στη χώρα μας μια άλλη πολιτική.  Βλέποντας όμως την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή του 3ου  Μνημονίου, μια εξέλιξη πολύ καλά σχεδιασμένη από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, είναι πιο εύκολο να πέσουν θύματα της προπαγάνδας των δανειστών και των εγχώριων υποστηριχτών τους, ότι δηλαδή δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τα μνημόνια. Με τον ίδιο τρόπο θα παρουσιάσουν αργότερα και την ΤΤΙΡ σαν τη μοναδική λύση για το μέλλον της Ευρώπης.
γ) Για να αποδειχθεί ότι και η Αριστερά απέτυχε Μετά από την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μία συκοφαντική εκστρατεία εναντίον της Αριστεράς από όλες τις συντηρητικές δυνάμεις στη χώρα μας, και σε όλη την Ευρώπη-προσωπικά το έζησα όλο τον Αύγουστο στην Ισπανία- με σκοπό να αποδείξουν ότι ούτε η Αριστερά μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και επομένως οι πολίτες πρέπει να υποταχθούν στο μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού. Και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτή η εκστρατεία θα συνεχισθεί, με στόχο να αμφισβητηθούν και οι αγώνες εναντίον της TTIP, που έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται από πολλά κινήματα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική.

“Γιανα καταργηθεί η Δημοκρατία χρειάζονται πολλά κόμματα”

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης γνωρίζουν καλά  ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί ένα Μνημόνιο  αντιλαϊκό, όταν μάλιστα περιέχει σαν  απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση της Δημοκρατίας. Γνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ψηφίζονται στο κοινοβούλιο και να εφαρμόζονται νόμοι, οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν την έγκριση αυτών που στις 8 Ιουλίου επέβαλαν στο Ευρωκοινοβούλιο το απαράδεκτο  ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της δημοκρατίας στην Ευρώπη και την Αμερική μέσω της TTIP και στις 13 Ιουλίου επέβαλαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την κατάργηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα μέσω του Τρίτου Μνημονίου. Γνωρίζουν ότι η Δημοκρατία είναι βαθιά ριζωμένη στις συνειδήσεις των λαών και δε μπορεί να την καταργήσει καμία συμφωνία και κανένα Μνημόνιο. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουν, αν μπορούσαν θα το επέβαλαν, να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση πολλά - αν είναι δυνατόν όλα -τα μνημονιακά κόμματα. Θέλουν πάσει θυσία να πετύχει το πείραμα κατάργησης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, για να μπορέσει εύκολα να εφαρμοσθεί αργότερα και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες,  όταν θα ψηφισθεί, όπως πιστεύουν, η TTIP

  Η δημοκρατία είναι υπόθεση των λαών και όχι των κομμάτων

Το άσχημο όμως για την ηγεσία της Ευρωζώνης είναι ότι επιχειρεί μέσω του 3ου Μνημονίου να ξεκινήσει η κατάργηση της δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε. Στη χώρα που άνθισε για τρεις αιώνες  η Άμεση   Δημοκρατία, για την οποία σήμερα αγωνίζονται και την διεκδικούν οι πολίτες, τα κινήματα και οι λαοί σε όλο τον πλανήτη. Ακόμη λοιπόν και αν όλα τα κόμματα στη χώρα μας συμφωνούσαν και συμμετείχαν στην εφαρμογή του 3ου Μνημονίου που επιβάλλει την κατάργηση της Δημοκρατίας, το μνημόνιο δεν θα εφαρμόζονταν. Γιατί η δημοκρατία δεν είναι υπόθεση των κομμάτων αλλά υπόθεση των πολιτών και των λαών. Και είναι σίγουρο ότι ο ελληνικός λαός   με τους αγώνες του θα αποτρέψει την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, όσα κόμματα και αν συμμετέχουν στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Πολύ περισσότερο που ο ελληνικός λαός  γνωρίζει ότι η δημοκρατία που γεννήθηκε στη χώρα μας, ενέπνευσε μέσω του Διαφωτισμού και τους λαούς της  Ευρώπης αλλά και της Αμερικής και αγωνίστηκαν στη Γαλλική, την Αμερικανική και τις άλλες επαναστάσεις για να κατακτήσουν αυτή τη δημοκρατία. Οι ηγέτες λοιπόν της Ευρωζώνης   που σήμερα πειραματίζονται με την TTIP  και τα Μνημόνια είναι σίγουρο ότι θα απογοητευθούν. Θα διαπιστώσουν πολύ γρήγορα  ότι όσα κόμματα και αν χρησιμοποιήσουν και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη για να φτιάχνουν κυβερνήσεις “συνεργασίας”, οι λαοί δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την κατάργηση των αξιών και των ιδανικών του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και του διαφωτισμού, για τα οποία αγωνίσθηκαν σκληρά και εκατομμύρια άνθρωποι έδωσαν και  τη ζωή τους. Και όπως δείχνουν οι αγώνες που ήδη έχουν αρχίσει,
τόσο η απόρριψη του 3ου μνημονίου όσο και η μη ψήφιση και εφαρμογή της TTIP θα είναι υπόθεση των λαών της Ευρώπης, οι οποίοι για μια ακόμη φορά θα βγουν νικητές
                                                                                   10/9/2015

Μάκης Σταύρου
Ιστορικός



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μνημόνιο, δημοκρατία και ΤΤΙP - συνέντευξη στην ΕΡΤ-ΟPΕΝ και άρθρο του Μάκη Σταύρου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">