ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ρένα Δούρου: Στρατηγικό σχέδιο για βιώσιμο τουρισμό

Δεδομένου ότι η  Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, παρέστη σήμερα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας, για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης της Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Αττικής για την περίοδο 2016-2020, έχω να επισημάνω.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΔΟΜΕΝΟΣ: Ως πρωτεργάτης της δημοτικής και ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης στο Ν.Αττικής, έθεσα υπ' όψιν όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, την προοπτική έμφασης τόσο για τον Τουρισμό στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, προτείνοντας την δημιουργία πολύγλωσσου δημόσιου μέσου, με ειδική στόχευση στην προώθηση του Τουρισμού, και εν γένει του Πολιτισμού, ώστε να υπάρξει προσέλκυση και ανάπτυξη της οικονομίας. 

Τα πειστήρια, προτάσεις, αιτήσεις, βρίσκονται στα χέρια όσων κυβέρνησαν τη χώρα μέχρι σήμερα, και αρχειοθετημένα για την ενημέρωση όσων το επιθυμούν.
Τονίζω ότι καμία κυβέρνηση - αρμόδιος δεν υιοθέτησε τις προτάσεις μου, και σαφέστατα βίωσα τον εμπαιγμό, τον οποίο σημειωτέων γνωρίζουν και αρκετοί των συμπολιτών μου, δεδομένου ότι το σύνολο των ενεργειών μου ετύγχανε δημόσιας προβολής - Ραδιοφωνικά, ώστε να υπάρχουν μάρτυρες.

Κυρία Δούρου, όταν μιλάτε για ανάπτυξη - ανάταξη της οικονομίας μας - και τουριστική προβολή, θα πρέπει παράλληλα να έχετε να επιδείξετε τα πεπραγμένα σας ως περιφέρεια, κόμμα, όσων αφορά στελέχη με αποδεδειγμένα σειρά ενεργειών που υπονομεύτηκαν από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Πείτε μας αν η Περιφέρεια Αττικής, σήμερα, επεξεργάζεται τις προτάσεις μας, οι οποίες σημειωτέων πέρασαν και σε κυβερνητικό επίπεδο (στην δημόσια διαβούλευση για την ΕΡΤ ) και υφίστανται ΔΗΜΟΣΙΑ;

Εκτός από λόγια πρέπει να υπάρχουν και πράξεις, και όπως γνωρίζετε συνολικά κάποιοι φρόντισαν στην κεφαλή της ΕΡΤ να βρίσκονται άτομα τα οποία στερούνται προτάσεων για την ανάπτυξη όπως απαιτείται σήμερα. 

Η ομιλία της κ.Δούρου

Η Περιφερειάρχης Αττικής στην ομιλία της αναφέρθηκε αρχικά στο στόχο που έχει θέσει η Περιφέρεια, να δημιουργηθούν δηλαδή εκείνες οι συνέργειες που θα δώσουν νέα έμφαση στον τουρισμό στην Αττική, καθιστώντας τον δυναμικό, οικονομικό παράγοντα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και για την αναζωογόνηση των επιχειρήσεων. 

« Ο τουρισμός, στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες, εντός κι εκτός Ελλάδας, καλείται να λειτουργήσει ως το ισχυρό χαρτί ανάταξης της οικονομίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Περιφέρεια Αττικής δίνει ιδιαίτερη σημασία στον επιστημονικό σχεδιασμό της στρατηγικής της για την τουριστική προβολή, γιατί μόνο έτσι θα αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αττικής, το διεθνές αναγνωρίσιμο όνομα, η ιστορία, ο πολιτισμός, η φυσική της ομορφιά, που την καθιστούν ιδανικό και μοναδικό τουριστικό προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο». 

Στη συνέχεια της ομιλίας της, η Περιφερειάρχης ανέλυσε εκτεταμένα τις αιτίες που λειτουργούν ανασταλτικά στην προβολή και ανάπτυξη του τουρισμού της Αττικής, υπογραμμίζοντας κυρίως την έλλειψη στρατηγικού επικοινωνιακού σχεδιασμού, μια σειρά άλυτων προβλημάτων σχετικά με βασικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά καθώς και την ανεπάρκεια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, αναφερόμενη ειδικότερα στον Καλλικράτη.

Η ίδια περιέγραψε το στόχο που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ο οποίος αρθρώνεται σε δύο επίπεδα. 

Πρώτον, τη βιώσιμη, ορθολογική διαχείριση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιστημονικών και ερευνητικών εργαλείων, χωρίς την καταστροφή των περιβαλλοντικών και κοινωνικών πόρων της Περιφέρειας και λαμβάνοντας υπόψη μας τη διεθνή εμπειρία – αποφεύγοντας τα αποτυχημένα μοντέλα. 

Δεύτερον, την ανάδειξη των πολλαπλών δυνατοτήτων της Αττικής λόγω χαμηλής εποχικότητας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα – το οποίο μεταφράζεται σε τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, κάτι που αποτελεί και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά της.

Τέλος, η Περιφερειάρχης κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλλουν έτσι ώστε να κερδηθεί αυτό το συλλογικό στοίχημα, γιατί από αυτό κρίνεται, σε μεγάλο βαθμό, η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ρένα Δούρου: Στρατηγικό σχέδιο για βιώσιμο τουρισμό Rating: 5 Reviewed By: Γιάννης Κουρδομένος