ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μια διαφορετική προσέγγιση του ''θεού'' και των ''θεών''


ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

Παρουσίαση: Δρ. Φρανσέσκα Σταυρακοπούλου
Επίκουρος Καθηγήτρια Εβραϊκών Βιβλικών Σπουδών
Πανεπιστημίου Έξετερ

Ισραήλ… το λίκνο του μονοθεϊσμού. Εδώ, για χιλιάδες χρόνια, ο κόσμος λατρεύει έναν μόνο Θεό… Ή τουλάχιστον έτσι μας λέει η Βίβλος. Αλλά υπάρχει κάτι για αυτόν τον αρχαίο κόσμο που η Βίβλος δε μας λέει.

Ιεροσόλυμα… το επίκεντρο των πιο διαδεδομένων μονοθεϊστικών θρησκειών του κόσμου. Η Βίβλος δηλώνει ξανά και ξανά πως οι προπάτορες των Εβραίων και των Χριστιανών πίστευαν σε ένα Θεό. Αλλά εγώ πιστεύω πως μέσα στις σελίδες της υπάρχει κρυμμένο ένα μυστικό. Μια πολύ διαφορετική ιστορία που κλονίζει τους βιβλικούς ισχυρισμούς.

Ονομάζομαι Φραντζέσκα Σταυρακοπούλου, είμαι δρ. Βιβλικών Σπουδών. Σε αυτή την εκπομπή θα κοιτάξω τη Βίβλο, όχι ως Αγία Γραφή, αλλά ως αρχαία λογοτεχνία. Λογοτεχνία με μια θρησκευτική ατζέντα που παραμορφώνει το παρελθόν. Επίσης θα κοιτάξω και αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία δείχνουν πως οι πρόγονοι του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού πίστευαν σε πολλούς θεούς. Και πως και ο Θεός είχε σύζυγο.

Πρόκειται για μια ριζοσπαστική αναθεώρηση που κλονίζει συθέμελα τον πυρήνα του μονοθεϊσμού και θέτει προκλήσεις ως προς τη σημασία του θρησκευτικού παρελθόντος για την πίστη σήμερα.

Θα κάνουμε μαζί τρία μαθήματα. Το πρώτο είναι το πιο πολιτικά μη ορθό μάθημά μου. Αλλά, όπως λέω πάντα, η πραγματικότητα δεν είναι πάντα πολιτικά ορθή.

πηγή:
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μια διαφορετική προσέγγιση του ''θεού'' και των ''θεών'' Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">