ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τσίπρας: Νέο σύστημα αξιολόγησης της Δημόσιας Διοίκησης

Νομοσχέδιο-τομή, που στόχο έχει «να αφήσει πίσω το αίσχος της κομματοκρατίας, του παλιού πολιτικού συστήματος», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, το σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση που ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργικό συμβούλιο.

Μιλώντας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του, προανήγγειλε ουσιαστική μεταρρύθμιση στη δομή, τη διάρθρωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και μιλώντας ειδικότερα για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου αναφέρθηκε σε: Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του κράτους.

Νέο σύστημα αξιολόγησης της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο οι προϊστάμενοι θα αξιολογούν τους υφισταμένους τους αλλά θα αξιολογούνται και οι ίδιοι από αυτούς. Όπως είπε, το κρίσιμο σημείο είναι να αξιολογούνται και οι αξιολογητές.

Εισαγωγή ενός απολύτως αντικειμενικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης.

Ριζική αλλαγή των οργανογραμμάτων των υπουργείου, με θέσπιση θέσης υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, με σταθερή 5ετή θητεία, ανεξάρτητα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων.

Αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, που αποκτά και ρόλο παρατηρητηρίου της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Αλ. Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του, είπε πως η Δημόσια Διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής του τόπου και μίλησε για την έναρξη μιας μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που έχει στόχο να υλοποιήσει μια εξαγγελία που ο λαός την έχει ακούσει πολλές φορές. Τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε συλλογικά τον τρόπο να θεραπεύσουμε αυτόν τον ασθενή, να άρουμε τις παθογένειες».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, σε μια Δημόσια Διοίκηση ξεκομμένη από το πελατειακό κράτος που, όπως είπε, έχει βαθιές ρίζες από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του ελληνικούς κράτους αλλά στελεχώθηκε και δυνάμωσε από τη μεταπολίτευση και μετά.

Βάλλοντας κατά όσων κυβέρνησαν στο παρελθόν, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Δημόσια Διοίκηση χρησιμοποιήθηκε σαν φέουδο αλλά και σαν εργαλείο αναπαραγωγής πολιτικών εξουσιών. Όπως είπε, κυβερνήσεις που τα τελευταία χρόνια που εξελέγησαν με το όραμα της επανίδρυσης, συνέχισαν είτε από φόβο είτε ανασφάλεια την ίδια λογική της νομής της εξουσίας.

Ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε και κατά του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη:

Μπροστά σε δημοσίους υπαλλήλους κατηγόρησε τον νέο πρόεδρος της ΝΔ. "Ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα παρουσιάζεται ως μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής, πριν από λίγους μήνες είχε τον τίτλο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην κυβέρνηση Σαμαρά και υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του πελατειακού κράτους» είπε ο Α. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Με μια διάταξη καθαίρεσε όλους του προϊσταμένους της δημόσιας διοίκησης, για να διορίσει τους δικούς του, σε μια περίοδο που μάλιστα διαφαινόταν η πολιτική αλλαγή».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τσίπρας: Νέο σύστημα αξιολόγησης της Δημόσιας Διοίκησης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">