ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τσακαλώτος: Δεν μπορούμε να πλήξουμε το επίπεδο των βασικών συντάξεων

Συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε ήταν πολύ εποικοδομητική, ενώ όσον αφορά το ΔΝΤ τόνισε πως οι συνομιλητές του ξεκαθάρισαν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση με ενεργή συμμετοχή στο οικονομικό πακέτο. Για το ασφαλιστικό ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε: «Δεν μπορούμε να πλήξουμε το υπάρχον επίπεδο των βασικών συντάξεων».

«Η συνάντηση με τον Β.Σόιμπλε πήγε πολύ καλά, ήταν πολύ εποικοδομητική. Του έδωσα ένα χαρτί που περιγράφει κάθε μεταρρύθμιση που έχουμε εφαρμόσει από τον Ιούλιο. Είναι μια εντυπωσιακή λίστα» ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος και υπογράμμισε: «Βρήκα ευήκοα ώτα. Η αίσθηση που αποκόμισα από όλες τις συναντήσεις μου με τους συναδέλφους μου αυτή την εβδομάδα ήταν ότι άκουγα ανθρώπους που αναζητούσαν λύσεις και όχι να δημιουργήσουν προβλήματα. Μπορεί να μην συμφωνούν πάντα, αλλά ποτέ δεν είχα την εντύπωση ότι έχουν βαρεθεί την ελληνική κυβέρνηση. Είχα την αίσθηση ότι και οι έξι υπουργοί οικονομικών δέχονται ότι έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε αξιοπιστία».

«Αν δείτε τον αριθμό των μέτρων που έχουμε περάσει από τον Ιούλιο, είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι έχουμε αργήσει» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος για την πρώτη αξιολόγηση επισημαίνοντας πως «όσοι λένε ότι οι Έλληνες καθυστερούν θα εκπλαγούν με αυτή τη λίστα».

Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «θα πρέπει κάτι να δίνεις και κάτι να παίρνεις. Δεν θέλουμε να μην τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Το μνημόνιο λέει ότι πρέπει να εξοικονομήσουμε 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις – αυτό σημαίνει 1,1 δισ. ευρώ. Οπότε το ερώτημα είναι πού θα βρεθούν τα 700 εκατ.» και εξήγησε τις δυσκολίες που υπάρχουν για την ανεύρεση αυτού του ποσού:

«Για δυο λόγους. Οι τωρινοί συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί 11 συνεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις τους. Δεύτερον, για κοινωνικούς λόγους: Οι συντάξεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν είναι μόνο για τους συνταξιούχους. Υπάρχουν γιαγιάδες που παίρνουν 600 ευρώ σύνταξη και βοηθούν τον άνεργο γιο και την άνεργη εγγονή που προσπαθεί να μπει στο Πανεπιστήμιο. Αυτή δεν είναι η δουλειά του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αυτή είναι η δουλειά του επιδόματος ανεργίας, ή του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό που εξήγησα στον Βόλφγκανγκ και τους άλλους συναδέλφους μου είναι: Όσο εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα θέματα, δεν μπορούμε να πλήξουμε το υπάρχον επίπεδο των βασικών συντάξεων».

Για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «θα πρέπει να είναι έτοιμο στο δεύτερο τρίμηνο του 2016. Ένα από τα πράγματα που μάθαμε στην πρώτη διακυβέρνησή μας είναι ότι όσο περισσότερες συμβουλές παίρνεις, τόσο ευκολότερες γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Οπότε χρησιμοποιούμε την τεχνική βοήθεια της ΕΕ με ένα πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο. Έτσι, όταν αρχίσουν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις, όλη η σκληρή δουλειά έχει γίνει. Για το ταμείο έχουμε λάβει πολλές συμβουλές από τη Γαλλία. Και μιλάμε και με τους Γερμανούς».

Για το ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε πως ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισαν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Και δεν εννοούν απλώς σε θέματα τεχνικής βοήθειας, αλλά και σε ενεργή συμμετοχή στο οικονομικό πακέτο».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τσακαλώτος: Δεν μπορούμε να πλήξουμε το επίπεδο των βασικών συντάξεων Rating: 5 Reviewed By: Γιάννης Κουρδομένος