ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ξυδάκης: «Το προσφυγικό είναι crash test για την Ευρώπη»

Το προσφυγικό θέμα, αλλά και οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, συζήτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης με τον Γερμανό υφυπουργό Mίκαελ Ροθ.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα απασχόλησε τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μίκαελ Ροθ και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Ξυδάκη. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές ο κ. Ροθ ενημέρωσε τον κ. Ξυδάκη πως το ζήτημα απασχολεί ιδιαιτέρως τη γερμανική κοινή γνώμη.

Μάλιστα ο Γερμανός ΥΦΥΠΕΞ στάθηκε στη λειτουργία του μηχανισμού μετεγκατάστασης και επεσήμανε πως χρειάζεται να γίνει δίκαιη και αποτελεσματική η κατανομή προς όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης να βελτιωθεί συνολικά η διαδικασία διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Από την δική του πλευρά ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τον ομόλογό του πως η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της προς τους ευρωπαίους εταίρους της ενώ μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Επανέλαβε, δε, πως η Ελλάδα ζήτησε επίμονα το προηγούμενο διάστημα τη βοήθεια και ενίσχυση εκ μέρους της Ένωσης σε όλα τα επίπεδα, έλαβε όμως μέρος αυτής. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στους γεωπολιτικούς λόγους που έχουν προκαλέσει την έκρηξη του προσφυγικού φαινομένου λέγοντας πως «αυτό που συμβαίνει και ο τρόπος που αντιδρά η Ευρώπη αποτελεί ένα crash test για την Ένωση».

«Η Ελλάδα έσωσε την τιμή της Ευρώπης διασώζοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους το 2015 στα θαλάσσια σύνορά της. Το ίδιο κάνει και η Γερμανία υποδεχόμενη 1.000.000 πρόσφυγες» συμπλήρωσε ο Έλληνας Υπουργός.

Σε ότι αφορά στην Τουρκία οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως το γεγονός ότι η γειτονική χώρα προτίθεται να παρέχει άδεια εργασίας στους Σύριους πρόσφυγες αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μείωσης των προσφυγικών ροών, αλλά ασφαλώς χρειάζονται να γίνουν περισσότερα.

Επίσης συμφωνήθηκε πως το κυριότερο είναι να σταματήσει η πολεμική σύρραξη. και πως σε αυτήν την κατεύθυνση ακόμα και μια κατάπαυση του πυρός θα έστελνε ένα πρώτο θετικό μήνυμα προς τους Σύριους πολίτες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Ο ΑΝΥΠΕΞ επεσήμανε πως οι ευρωπαίοι εταίροι και η Ένωση πρέπει να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές στη συνέχεια της συζήτησης ο Γερμανός ΥΦΥΠΕΞ υποστήριξε το σχέδιο για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής. Ο κ. Ξυδάκης ανέφερε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τα νέα ευρωπαϊκά βήματα τονίζοντας όμως την ανάγκη σεβασμού στην Εθνική Κυριαρχία των Κρατών Μελών. Συνεπώς είναι απαραίτητος ο προσεκτικός σχεδιασμού του νέου σώματος.

Ακολούθως ο κ. Roth ζήτησε να ενημερωθεί από τον κ. Ξυδάκη τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ καθώς και για την πιθανότητα να εξευρεθούν λύσεις σε αυτά τα ζητήματα μέσα στο 2016, επισημαίνοντας πόσο θετικό θα ήταν κάτι τέτοιο τόσο για τους άμεσα εμπλεκόμενους όσο και για την Ευρώπη.

Ο ΑΝΥΠΕΞ ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ειδικά για το θέμα της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια τη γείτονα χώρα ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο και πως από πλευράς της η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί κοινά αποδεκτή λύση. Ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο διάλογος που έχει εγκαινιαστεί ανάμεσα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, είναι σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος ο κ. Ροθ ζήτησε ένα ενημερωθεί για την εξέλιξη του Ελληνικού Προγράμματος και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση, για την οποία αναγνώρισε πως αποτελεί ένα δύσκολο έργο όπως εξάλλου θα ήταν -μια ευρεία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού- δύσκολο έργο και για τη Γερμανία. Οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν πως η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και πως ο ρόλος της Γερμανίας προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι ιδιαίτερα θετικός.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ξυδάκης: «Το προσφυγικό είναι crash test για την Ευρώπη» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">