ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα πρακτικά της 9ης ανοικτής γενικής συνέλευσης της ΡΙΚΙΠ


Τη Κυριακή 14/02/2016 στις 11:00 π.μ., στην Πνευματική Εστία Βούλας διεξάγει η 9η γενική συνέλευση της  ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. στην οποία Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εξελέγη ομόφωνα η Γιούλη Ηλιοπούλου.

Τα ΠΡΑΚΤΙΚΑ της 9ης ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.

Θέματα:

1. Απολογισμός Δημοτικού έργου και σημαντικά θέματα
2. Απολογισμός πεπραγμένων απερχόμενου συντονιστικού
3. Οικονομικός απολογισμός
4. Εισήγηση για το νέο αυτοδιοικητικό νόμο
5. «ΑΣΤΕΡΑΣ Βουλιαγμένης»
6. Εκλογή νέου συντονιστικού
7. Εγγραφή νέων μελών

1. Τον απολογισμό του Δημοτικού έργου και τα σημαντικότερα θέματα έκανε ο Θάνος ΜατόπουλοςΣυζήτηση στο Δ.Σ. του Τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού 2016. Υπεραισιόδοξες στοχεύσεις ενώ οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες μόλις που υποστηρίζονται.

 • ΟΑΠΠΑ – πανάκριβες εκδηλώσεις χωρίς κοινωνικό πρόσημο
 • 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Βούλας, η χωροθέτηση στο ΟΤ 110 έχει σκαλώσει σε θέματα ιδιοκτησίας τμήματος της έκτασης και η ‘’δωρεά’’ πιθανόν να καταλήξει ‘’άδωρη’’
 • τις χορηγίες εφοπλιστών σε μελέτες για έργα του Δήμου ΒΒΒ και το θολό τοπίο των αλληλοσυγκρουόμενων ιδιωτικών συμφερόντων με το Δημόσιο συμφέρον το οποίο παραγκωνίζεται.
 • το πολύπαθο θέμα των τροφείων παιδικών σταθμών του 2013-14 και η ευτυχής κατάληξη μετά από τις αντιδράσεις να μην καταλογιστούν σε όσους δεν τα κατέβαλαν, με βάση την απόφαση του ΔΣ και να επιστραφούν σε όσους τα κατέβαλλαν 
 • η ελλιπέστατη εισήγηση για επανακαταλογισμό μεγάλης οφειλής μεγαλοεπιχειρηματία σε εταιρεία φάντασμα που τελεί εδώ και πολλά χρόνια υπό εκκαθάριση
 • η δημοσίευση του πολυαναμενόμενου κανονισμού λιμένος Σαρωνικού σε ΦΕΚ μας επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη, γιατί δεν αναφέρει τίποτα για το αγκυροβόλιο απέναντι από πολυσύχναστες παραλίες. Τα διαβήματα της ΡΙΚΙΠ σε Υπ.Εμ.Ναυτ. και το Λιμεναρχείο δεν απέδωσαν, θα επιμείνουμε μέχρι να καθοριστούν όροι προστασίας ακτών και λουομένων
 • Η έναρξη της διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τον νέο Εθνικό – περιφερειακό και τοπικό σχεδιασμό στην ουσία μετατίθεται, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών καθυστερεί αδικαιολόγητα και τελικά τη μη επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων θα κληθούν να την πληρώσουν οι Δημότες-κάτοικοι.

Οι προτεραιότητες της διοίκησης του Δήμου δεν αποσκοπούν στην επίλυση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων με γνώμονα την Δημόσια και περιβαλλοντικά ορθή Εθνική και Ευρωπαϊκή στόχευση - προτροπή προς τους πολίτες ( αποτροπή-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση ) , αλλά την διαχείριση με γνώμονα την επιχειρηματική-εμπορική επίλυση του θέματος (αναζητείται μήνες τώρα η μέθοδος για ενεργειακή αξιοποίηση- καύση)

2. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Γιώργος Κότσαλης για τον απολογισμό της δράσης του απερχόμενου συντονιστικού, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το συντονιστικό κινήθηκε σε ασφυκτικά πλαίσια οικονομικών περιορισμών και περιορισμών από την τοπική διαπλοκή με την έννοια ότι αυτή καθορίζει τι δημοσιεύεται στα τοπικά μέσα.

Επίσης σχολίασε:

 • το βάρος της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο σηκώνει ο Θάνος Ματόπουλος
 • την ανάγκη παρουσίας των δημοτών – μελών στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου
 • την ανάγκη προσδιορισμού της έννοιας της «ανάπτυξης»
 • τις χορηγίες εφοπλιστών κ.ά. σε μελέτες που ο Δήμος ΒΒΒ παραγγέλλει
 • το έλλειμμα στις κινητοποιήσεις των πολιτών και την ανάγκη συμμετοχής τους σε διάφορα θέματα

3. Τον αναλυτικό οικονομικό απολογισμό έκανε η Βίκυ Μιχιώτη για το χρονικό διάστημα από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση της 25/10/2015 μέχρι σήμερα. Έγινε είσπραξη εισφορών μελών, βάσει απόφασης της γενικής συνέλευσης

4. Έγινε εισήγηση για το νέο αυτοδιοικητικό νόμο από το θάνο Ματόπουλο και εισηγήθηκε την έναρξη διαλόγου για καταγραφή προτάσεων για ένα μήνα, με σκοπό την επίσημη αποστολή τους στο Υπ. Εσωτερικών, στο τέλος Μαρτίου 2016.

5. Σχετικά με τον «ΑΣΤΕΡΑ» ο Θάνος Ματόπουλος ενημέρωσε ότι η ΡΙ.ΚΙ.Π. ζήτησε να γίνει επίσημη ενημέρωση από το Δήμαρχο για τη νέα ΣΜΠΕ-ΕΣΧΑΔΑ και ως προς τις προθέσεις του για προστασία των αρχαιοτήτων, του περιβάλλοντος, της κοινοχρηστίας, της προσβασιμότητας και των Δημοτικών περιουσιακών δικαιωμάτων επί της χερσονήσου.

Δεν δόθηκαν απαντήσεις από το Δήμαρχο. Στην ουσία μέσα από μία παραπλανητική παρουσίαση από πολυμελές επιτελείο του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΕ , όπου μέσα από το στημένο σκηνικό πρότειναν ψήφισμα το οποίο εγκρίνει την επιχειρούμενη ένταξη στο σχέδιο πόλης, την αλλαγή χρήσεων στο σύνολο της χερσονήσου, το διατυπωμένο αίτημα τους για εξαίρεση από το ΠΔ 5/3/2004 – ΦΕΚ Δ’ 254 και τις ζώνες προστασίας και περιορισμών όρων δόμησης που θέτει, με εμφανή σκοπό μέσα από την οικοδομική γραμμή που ζητούν να εγκριθεί και περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της εκποιούμενης έκτασης, την ολική οικοπεδοποίηση της χερσονήσου και μετατροπή της σε ‘’πολυτελή γειτονιά’’ που το ΣτΕ κατηγορηματικά απέρριψε.

Με τη νέα ΣΜΠΕ -ΕΣΧΑΔΑ οι περιλαμβανόμενοι αρχαιολογικοί χώροι δεν προστατεύονται, πωλούνται σαν απλή ιδιοκτησία και η προσβασιμότητα τους δεν διασφαλίζεται ούτε στα κείμενα αλλά ούτε στα σχέδια της προς έγκριση νέας ΣΜΠΕ -ΕΣΧΑΔΑ .

ØΗ Γιούλη Ηλιοπούλου παρουσίασε αποκωδικοποίηση της νέας ΣΜΠΕ-ΕΣΧΑΔΑ του ΑΣΤΕΡΑ επισημαίνοντας:τα σημεία που παρουσιάζουν νομικές και λειτουργικές αδυναμίες – εκτός σχεδίου & ΓΠΣ – δασικού χαρακτήρα περιοχή ζώνη προστασίας του ΠΔ 5.3.2004- ΦΕΚ Δ’254 – νέα χάραξη σε όλη την επιφάνεια της εκποιούμενης περιοχής Οικοδομικής Γραμμής.

 • τα σημεία που αναδεικνύουν τη ζημία του Δημοσίου που θα προκληθεί από την πιθανή εφαρμογή του νέου ΕΣΧΑΔΑ
 • τις υπάρχουσες αντιφάσεις με το νόμο ίδρυσης και λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ
 • την ανυπαρξία οικονομικής τεκμηρίωσης βιωσιμότητας της προτεινόμενης επένδυσης.
 • την αυθαίρετη κατάτμηση της έκτασης – οικοπεδοποίηση της
 • τη δημιουργία ιδιόκτητων πολυτελών κατοικιών
 • την κατεδάφιση του συγκροτήματος «ΑΦΡΟΔΙΤΗ»
 • την οριστική αποτροπή της πρόσβασης στον αιγιαλό της χερσονήσου
Ακολούθησαν τοποθετήσεις, ερωτήσεις και προτάσεις από τα μέλη και δόθηκαν απαντήσεις.

Τα θέματα που συζητήθηκαν περιέλαβαν:
 • την επίθεση προς το φυσικό περιβάλλον από το Δήμαρχο
 • την ένταξη στο σχέδιο πόλης του οικοδομικό τετράγωνο δίπλα στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο
 • την ένταξη στο σχέδιο πόλης του τρίγωνου στα Πηγαδάκια
 • τις χορηγίες εφοπλιστών
 • τη διαχείριση των απορριμμάτων
 • τα τροφεία, όπως αυτά τακτοποιήθηκαν προς όφελος των δημοτών
 • τη θέση της ΡΙ.ΚΙ.Π. για τα ευρύτερα πολιτικά θέματα
 • τη σπουδαιότητα του ναού εντός της έκτασης του «ΑΣΤΕΡΑ»
Ο Στέλιος Γκίκας ενημέρωσε ότι το συντονιστικό έχει αποφασίσει να γίνει η ετήσια εκδήλωση μέσα στις απόκριες, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τρέχοντα έξοδα, ανακοινώσεις στον τύπο, δικαστικές δαπάνες κ.λπ.

6. Νέο συντονιστικό.
Έγινε εισήγηση από τον Γιώργο Κότσαλη, που ανέφερε ότι:
 • δικαίωμα ψήφου είχαν όσοι από τους παρευρισκόμενους ήταν ήδη μέλη της ΡΙ.ΚΙ.Π.
 • ο αριθμός των μελών του συντονιστικού με βάση το καταστατικό είναι τουλάχιστον 5.
 • Η Γεν. Συνέλευση μπορεί να αποφασίσει για μεγαλύτερο αριθμό
 • ο τρόπος της ψηφοφορίας (μυστική ή ανοικτή) είναι απόφαση της Γεν. Συνέλευσης
 • τα εκλεγμένα μέλη των Δ.Σ. του Δήμου ΒΒΒ είναι ex officio μέλη του συντονιστικού της ΡΙ.ΚΙ.Π., για την άμεση ενημέρωση του συντονιστικού για τα δημοτικά θέματα και τελική έγκριση για τις αναγκαίες ενέργειες στις οποίες θα προβούν στις συνεδριάσεις των Δημοτικών συμβουλίων.
Αποφασίστηκε το νέο συντονιστικό να έχει 13 τακτικά μέλη και 2
αναπληρωματικά. Υπήρξαν προτάσεις επί της διαδικασίας. Ακολουθήθηκε η πρόταση να αυτοπροταθούν όσα μέλη του απερχόμενου συντονιστικού επιθυμούν και μετά να γίνουν προτάσεις για άλλους υποψήφιους.

Προτάθηκαν 15 μέλη. Μεταξύ αυτών ήταν η Χαρά Τσουκαλά που δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να μετέχει και η Τζίνη Τριανταφυλλίδη που δήλωσε αδυναμία διαθεσιμότητας τη συνήθη ημέρα (κάθε Πέμπτη) συνεδρίασης του συντονιστικού.
Διατυπώθηκε η πρόταση να είναι αναπληρωματικές, που έγινε δεκτή από τη συνέλευση. Επειδή ο αριθμός των υπόλοιπων υποψηφίων ήταν ο ίδιος με τον αριθμό των τακτικών μελών, δεν έγινε ψηφοφορία.

Η σύνθεση του νέου συντονιστικού:
Τακτικά μέλη:
1. Γιώργος Κότσαλης
2. Στέλιος Γκίκας
3. Γιούλη Ηλιοπούλου
4. Βίκυ Μιχιώτη
5. Μαίρη Ηλιάδη
6. Χρήστος Πετράκος
7. Δημήτρης Ματθαίου
8. Αντώνης Σπανολιός
9. Γεωργία Κυρκιλέση
10. Τάκης Θεοδώρου
11. Θάνος Ματόπουλος (ex officio)
12. Μανώλης Βαρδαβάς (ex officio)
13. Χρήστος Μανιάκης (ex officio)

Αναπληρωματικά μέλη:
1. Τζίνη Τριανταφυλλίδη
2. Χαρά Τσουκαλά

7. Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση η εγγραφή τεσσάρων νέων μελών.

Ø Τέλος, ο Θάνος Ματόπουλος έκανε αναλυτική παρουσίαση και ανάλυση του νέου ΕΣΧΑΔΑ, με βιντεοπροβολή των σχεδίων και της μελέτης, επίσης παρουσίασε επίσημα έγγραφα για την οριστική πώληση όλης της εκποιούμενης έκτασης μετά των επί αυτής ευρισκομένων, τα έγραφα για το δασικό χαρακτήρα της έκτασης και την παραχώρηση όλου του αιγιαλού της χερσονήσου .

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των μελών και απαντήσεις από το Θάνο Ματόπουλο. Αποφασίστηκε η ανάρτηση όλου του νέου ΕΣΧΑΔΑ στο blog της Ρι.Κι.Π., με σχολιασμό.

Η πρόεδρος της 9ης γενικής συνέλευσης

Γιούλη Ηλιοπούλου
 • Blogger Comments
 • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα πρακτικά της 9ης ανοικτής γενικής συνέλευσης της ΡΙΚΙΠ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">