ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Σκληραίνουν ακόμα περισσότερο την στάση τους οι αγρότες, αντιδρώντας στην ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με επέκταση των αποκλεισμών δρόμων και τελωνείων, εν όψει και της πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη, στην οποία θα συμμετάσχουν δυναμικά.

Κλειστά θα παραμείνουν τα Τέμπη σήμερα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν χθες το βράδυ, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης, τα μέλη του μπλόκου. Ταυτόχρονα, βρίσκονται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας των αιτημάτων και των προτάσεών τους, που προτίθενται να κοινοποιήσουν προς την κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συγκαλούν νέα πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων την ερχόμενη Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια.

Οι αγρότες δίνουν πέντε μέρες προθεσμία στην κυβέρνση, προκειμένου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ενώ διατύπωσαν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.

Το τελεσίγραφο των αγροτών από τα μεγάλα μπλόκα της χώρας αφορά στη σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση, με τη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Την Δευτέρα, οι αγρότες όρισαν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, το οποίο έστειλαν στα μπλόκα σε όλη τη χώρα, ενώ το κοινοποίησαν στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Συγκεκριμένα, ζητάνε:

Για το ασφαλιστικό


Να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να γίνει εξυγίανσή του, αλλά και να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις. Επίσης, ζητούν ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το φορολογικό

Να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή, να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ και να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Για το κόστος παραγωγής

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, όπως ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος και ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.

Πολύωροι αποκλεισμοί δρόμων και σε άλλα μπλόκα

Εκτός των Τεμπών, για σήμερα, προγραμματίζονται δίωροι ή και τρίωροι αποκλεισμοί, σε άλλες περιπτώσεις μόνο το μεσημέρι και σε άλλες μεσημέρι και βράδυ.

Σύμφωνα με τους αγρότες, από τις 2 το μεσημέρι θα κλείσουν στη Βοιωτία τον εθνικό δρόμο στο 110 χλμ στο ύψος του Κάστρου, ενώ οι συνάδελφοί τους στο 90ό χιλιόμετρο θα κλείσουν και πάλι την εθνική οδό για τον ίδιο χρόνο.

Ανάλογοι αποκλεισμοί αποφασίστηκαν και για το βράδυ, χωρίς να έχει καθοριστεί η ώρα έναρξής τους.

Στα επτά μπλόκα της Φθιώτιδας, η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας θα κλείσει σε τουλάχιστον δύο σημεία: στο 140 χλμ. στο ύψος της Αταλάντης και στο 210 χλμ, στο ύψος της Ανθήλης. Ο πρώτος αποκλεισμός έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι και η εθνική οδός θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών, ο δρόμος θα κλείσει σε δύο σημεία: στο ύψος της Αμφίκλειας και στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Ακόμα, ο δρόμος Λαμίας-Δομοκού θα κλείσει από τις 12 το μεσημέρι για δύο ώρες, τόσο στην πόλη του Δομοκού όσο και στο 43ο χιλιόμετρο, στην περιοχή Δρούγου.

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των επιτροπών των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου -και συγκεκριμένα των νομών Αρκαδίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Κορινθίας.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας αποφασίζουν για μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς των οδικών δικτύων, ενώ την Πέμπτη σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους. Χθες, αγρότες απέκλεισαν την πρόσβαση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Παράλληλα, σκληραίνει την στάση του και το μέτωπο των αγροτών της Αττικής, καθώς οι παραγωγοί αποφάσισαν τον 24ωρο αποκλεισμό των διοδίων στις Αφίδνες για την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το απόγευμα στα διόδια των Αφιδνών έχει προγραμματιστεί συνάντηση των παραγωγών με ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, συστήνοντας κοινό μέτωπο, όπως είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα στο Κάστρο.

Ωστόσο, χθες δεκάδες τρακτέρ απέκλεισαν τον κόμβο του Μαρκόπουλου στην Αττική Οδό, με αποτέλεσμα να επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλους τους παράδρομους που οδηγούν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Αποκλεισμένος  από δεκάδες τρακτέρ ο κόμβος του Μαρκόπουλου στην Αττική Οδό. Λόγω του αποκλεισμού, επικρατούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση στους παράδρομους που οδηγούν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">