ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Παρασκευόπουλος: Το κλείσιμο των συνόρων μπορεί να οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση

Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι απλώς ότι αντίκειται σε κάποιες διεθνείς υποχρεώσεις, το πρώτο που θα έλεγα είναι ότι δεν είναι καν ανθρώπινο τόνισε μιλώντας σε συνέδριο στην Θεσσαλονίκη  ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Και συνέχισε λέγοντας «Αυτό είναι δεδομένο ότι μπορεί να οδηγήσει σε μία ανθρωπιστική κρίση».

Θα έπρεπε η ανθρωπότητα να το βλέπει αυτό το πρόβλημα ως παγκόσμιο, ως πρόβλημα αλληλεγγύης και να μην έχει μία πολιτική του τύπου ας γίνει κάτι μακριά από μένα, μακριά από την αυλή μου κι ας γίνει ό,τι να 'ναι. Πραγματικά αυτή η πολιτική είναι θλιβερή.

Ο υπουργός ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα "Μέτρα για την Ενίσχυση πολιτών χαμηλού εισοδήματος: Δικαιοσύνη - Υγεία" που διοργάνωσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στο Πνευματικό Κέντρο Χρήστος Τσακίρης στη Σταυρούπολη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις μονομερείς ενέργειες χωρών που έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο των συνόρων με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει αναπτύξει ένα ολόκληρο φάσμα από δραστηριότητες που αφορούν τους αδύναμους ανθρώπους, και στον τομέα της υγείας και στον τομέα της δικαιοσύνης και σε άλλους τομείς.

Αναφέρθηκε εκτενώς στον δικό του τομέα, στο έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης και στους τρεις κύριους κλάδους, τη φυλακή, τα δικαστήρια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

1) Σε ότι αφορά τη φυλακή, « την πρώτη χρονιά έγινε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών η οποία να προβλέπει κυρίως τις πιο αδύνατες κατηγορίες κρατουμένων η οποία απέδωσε».

2) Όπως ανέφερε στην ομιλία του «η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στη λειτουργία της δικαιοσύνης, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Αυτό που οφείλει να κάνει το υπουργείο είναι να εγγυάται την ανεξαρτησία της και να τη στηρίζει με μέσα και υποδομές».

3) Για τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων « υπάρχουν κάποια δείγματα γραφής, ίσως το πιο γνωστό είναι το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο καθιερώθηκε, ωστόσο έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης».

ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Εμείς μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο τομέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρειάζεται ιδιαίτερη και περισσότερη προσοχή, δεδομένου ότι τα Συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών καταργούνται από τα κόμματα και τις πολιτικές που ακολουθούνται. 

Χαρακτηριστική περίπτωση τα ερτζιανά, στα οποία επί 26 χρόνια υφίστατο το φαγοπότι λίγων οικογενειών, οι οποίες δεν πλήρωναν τίποτα για τα δημόσια αγαθά, ενώ στον αντίποδα όσοι πρωτοστάτησαν στο χώρο ήταν στο στόχαστρο με σειρά Διώξεων και Κατασχέσεων, ακόμα και καταχρηστικών. Πως θα υπάρξει Δικαιοσύνη σε αυτές τις περιπτώσεις; 

Εμείς καταθέσαμε για άδεια ενός (1) τοπικού, η οποία δεν μας δόθηκε, και δεχτήκαμε σειρά διώξεων και κατασχέσεων, με απόρροια να μην λειτουργούμε από το 2004, ενώ οι προνομιούχες οικονομικές ελίτ αδιάλειπτα λειτουργούν επί δεκαετίες με σειρά ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ. Πως θα υπάρξει Δικαιοσύνη σε αυτές τις περιπτώσεις χωρίς πολιτική βούληση και χάραξη νέων πολιτικών; 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Παρασκευόπουλος: Το κλείσιμο των συνόρων μπορεί να οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">