ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ασφυκτική η κατάσταση: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη
Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια μετά την αιφνίδια επιβολή νέων περιορισμών στα σύνορα για τους Αφγανούς (σχεδόν 30% του προσφυγικού πληθυσμού) πρόσφυγες, στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, αυτή την εβδομάδα. 

Η διέλευση των προσφύγων από τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ γίνεται με το σταγονόμετρο.

Μόλις 250 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία έχουν περάσει, από τις 10 το πρωί, την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας επιτρέπουν τη διέλευση σε περίπου 50 άτομα ανά ώρα και αφού πραγματοποιήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους.


Στο μεταξύ, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 2.500 άτομα, ενώ στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου, γύρω στα 300.

Στη Θεσσαλονίκη, από το πρωί, λεωφορεία με πρόσφυγες κατέφθαναν στο κέντρο μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου εσωτερικών, μέχρι το τέλος της ημέρας, αναμένεται να φτάσουν για να φιλοξενηθούν 1.600 άτομα.

Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία ενημέρωση, τους προσφέρεται ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια και είναι εκτεθειμένοι στη βία και την κακοποίηση.

"Έχουμε καταγγείλει κατ' επανάληψη τιςανθρωπιστικές συνέπειες αυτού του ντόμινο, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να επινοούν νέα και αυθαίρετα κριτήρια, με μοναδικό στόχο τη μείωση της ροής των ανθρώπων - με οποιοδήποτε κόστος και με πλήρη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αναγκών", αναφέρει η Aurelie Ponthieu, Σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε θέματα μετανάστευσης. "Η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βρουν συλλογικές και ανθρώπινες απαντήσεις προκαλεί μόνο χάος, αυθαιρεσία και διακρίσεις".

Οι πρώτοι περιορισμοί στη διέλευση τέθηκαν για πρώτη φορά σε ισχύ τον Νοέμβριο, όταν η μετακίνηση στα Βαλκάνια περιορίστηκε στις εθνικότητες των Σύρων, των Ιρακινών και των Αφγανών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Σαββατοκύριακου, οι αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας όρισαν νέα κριτήρια, προκειμένου να μειωθεί κι άλλο η ροή των προσφύγων και των μεταναστών που διασχίζουν τα εδάφη τους. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά, ήταν η άρνηση της άδειας στους Αφγανούς -οι οποίοι αποτελούν το 30% των αφίξεων στην Ελλάδα- να διασχίσουν τόσο τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ όσο και τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.

Την Τρίτη 60 Αφγανοί είχαν λάβει την εντολή από τις αρχές της Σερβίας να επιστρέψουν στην ΠΓΔΜ και να καταγραφούν και αυτή τη στιγμή δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στη Σερβία. Σήμερα είναι παγιδευμένοι μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να έχουν πρόσβαση σε οργανώσεις που θα μπορούσαν να τους παρέχουν προστασία, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Μη μπορώντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ, εκατοντάδες Αφγανοί στέλνονται από την Ειδομένη στην Αθήνα, όπου οι εγκαταστάσεις υποδοχής είναι ήδη στα όριά τους. O συνωστισμός των ανθρώπων στην Ειδομένη έχει επίσης δημιουργήσει αντίστοιχο συνωστισμό και στο λιμάνι του Πειραιά. Οι άνθρωποι που φθάνουν στο λιμάνι δεν μπορούν πλέον να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη και δεν έχουν καμία πληροφορία σχετικά με άλλες επιλογές.

"Η κατάσταση είναι ήδη μη βιώσιμη και θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες", δηλώνει η Marie Elisabeth Ingres, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. 

Με στοιχεία από το http://tvxs.gr/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ασφυκτική η κατάσταση: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">