ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Χιλιάδες πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές της Εθνικής Οδού

Λεωφορεία που οδεύουν προς τα σύνορα έχουν σταματήσει με εντολή της αστυνομίας σε διάφορες περιοχές της Εθνικής Οδού, ιδίως στο 90ο χλμ. και κοντά στη Λαμία - Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στον Πειραιά και άλλα σημεία της Αθήνας 

Τουλάχιστον 20 λεωφορεία με Αφγανούς πρόσφυγες από την Ειδομένη κατευθύνονται προς την Αθήνα, μετά την αστυνομική επιχείρηση της Τρίτης 

Επιχείρηση απομάκρυνσης των Αφγανών μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης, κάποιοι εκ των οποίων είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση διέλευσής τους στη γειτονική χώρα. 

Η αστυνομία απέκλεισε από τις 7 το πρωί τον χώρο, απομακρύνοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και ξεκίνησε την μεταφορά των Αφγανών, με λεωφορεία, στην Αθήνα. 

Παράλληλα, λεωφορείο παρέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ που επαναπροωθήθηκαν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ. Συνολικά πάντως, περισσότερα από 20 λεωφορεία αναχώρησαν από τον καταυλισμό και κατευθύνονται στην Αθήνα.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ που από το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν κλείσει το σημείο διέλευσης, ξεκίνησαν εκ νέου να επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες, με εξαιρετικά όμως αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πολύωρη καθυστέρηση. Την ομαλή ροή δυσχεραίνει το γεγονός ότι ζητείται πλέον από τους πρόσφυγες, από το Ιράκ και τη Συρία, προκειμένου να μπουν στην ΠΓΔΜ, να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές. Εντούτοις, πολλοί απ' αυτούς, όπως σημειώνουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχουν χάσει τα χαρτιά τους κατά το μακρύ ταξίδι από τις χώρες προορισμού τους και είναι χρονοβόρα η ταυτοποποίηση.

Πούλμαν που μεταφέρουν πρόσφυγες από την Αθήνα στην Ειδομένη έχουν σταματήσει σε διάφορα πάρκινγκ της Εθνικής Oδού από τη Θήβα μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα προκείμενου να μην συγκεντρώνονται όλοι μαζί στα σύνορα. 

Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες, οι οποίοι μετέβαιναν προς την Ειδομένη, βρίσκονται ακινητοποιημένοι σε διάφορα μοτέλ σε σημεία της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, καθώς και στην είσοδο της Λαμίας.

Η αστυνομία σταδιακά διοχετεύει δυο - δυο λεωφορεία κάθε μισή ώρα, ενώ συγχρόνως φτάνουν στη Λαμία και άλλα λεωφορεία από την Αθήνα. 

Φορείς της περιοχής προσπάθησαν να ανταποκριθούν συγκεντρώνοντας όσα τρόφιμα μπορούσαν, με τους πρόσφυγες πάντως να ζητούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους άμεσα. 

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου που έμειναν ακινητοποιημένοι στη Λαμία δημιουργήθηκαν και εικόνες πανικού αλλά και εντάσεις, με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες να ζητούν επίμονα να συνεχιστεί το ταξίδι τους.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Χιλιάδες πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές της Εθνικής Οδού Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">