ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για το ζήτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο κόμματος, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης η πορεία της προσυνεδριακής διαδικασίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα η επεξεργασία του σχεδίου για τις θέσεις και το καταστατικό. Επιπλέον, στη συζήτηση τέθηκε και το πώς προχωρούν οι θεματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά στη βάση της επαφής και της επικοινωνίας του κόμματος με τις τοπικές κοινωνίες.

Η Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό 

Μέσα σε ένα δυσμενές ευρωπαϊκό περιβάλλον ως προς την προσφυγική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο λαός αυτής της χώρας και τα κοινωνικά κινήματα, έχουν δώσει μάχες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους στα νερά του Αιγαίου, αλλάζοντας το κλίμα υπέρ των προσφύγων και της ειρήνης. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, ακόμα και σε λεκτικό επίπεδο έχει υποχωρήσει.

Στο δρόμο αυτό χωρίς καμία ταλάντευση πρέπει να συνεχίσουμε δίνοντας στην πράξη απάντηση στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές πρακτικές συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που ορθώνουν φράκτες και εγκαλούν τη χώρα μας για την πολιτική της.

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα της αλληλεγγύης και φιλοξενίας δίνει τη μάχη στην Ευρώπη για να μείνουν τα σύνορα ανοιχτά και να υπάρχουν ασφαλείς διάδρομοι για τους ξεριζωμένους, ελάχιστοι και στη χώρα μας επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο το ξενοφοβικό δηλητήριο, αντιδρώντας στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας. Η απόπειρα αυτή πέφτει στο κενό. Σκοντάφτει στους ανθρώπινους φράκτες των χιλιάδων αλληλέγγυων, που δίνουν καθημερινά τη μάχη στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών.

Έχουμε ασφαλώς, επίγνωση τόσο των συσχετισμών στο πλαίσιο της Ευρώπης όσο και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η χώρα μας και ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που έχουν δημιουργήσει ένα «παιχνίδι» για την μεταβίβαση ευθυνών στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο η αποδοχή της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, αποκλειστικά με ευθύνη την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των διακινητών, κατέστη αναπόφευκτη.

Ωστόσο, δηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας αναφορικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ, έναντι του κινδύνου καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των προσφύγων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από την Συνθήκη της Γενεύης την οποία θα υπερασπιστούμε σθεναρά, ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε μια προσφυγική ζωή μέσα από διαδικασίες επαναπροώθησης, που απαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία και που είναι ξένες στο κοινό αίσθημα του λαού μας.

Επιπλέον, ανησυχία μας προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης, των πολεμικών συγκρούσεων και της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Θέλουμε λοιπόν να καταστήσουμε σαφές ότι οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, μας βρίσκει αντίθετους.

Με ανησυχία επίσης παρατηρούμε ότι στη γενικότερη συζήτηση και διαπραγμάτευση για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, υποβαθμίζεται η σημασία της αντιμετώπισης της πηγής του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τις πολεμικές συγκρούσεις που και με ευθύνη της Ευρώπης συνεχίζονται στην περιοχή.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η ΕΕ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επίτευξη άμεσης ειρήνευσης και πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας.

Σε κάθε περίπτωση ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της προφυγικής κρίσης θα ήταν η απευθείας ασφαλής μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης.

Η Π.Γ. καλεί τα μέλη και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, να συνεχίσουν την εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και να αγρυπνούν για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να πρωτοστατήσει σε ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό αντιπολεμικό κίνημα, ετούτη τη στιγμή για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνευση στη Συρία και το Ιράκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει σε αυτό με όλες του τις δυνάμεις και καλεί την κυβέρνηση να ενισχύσει τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">