ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τουρκία - Συρία: Κρίσιμες ώρες

Η μεγάλη μάχη στην πόλη Azaz φαίνεται ότι είναι σε πλήρη προετοιμασία. Δυνάμεις αντικαθεστωτικών και Ισλαμιστών από χθες περνούν τα σύνορα Τουρκίας και Συρίας συνοδεία αρμάτων μάχης για να πάρουν μέρος στις σκληρές μάχες στην πόλη Azaz, τελευταίο οχυρό που αντιστέκεται στην προέλαση στων Κούρδων και των Σύριων προς τα σύνορα με την Τουρκία.

Η Ρωσία, ο στενότερος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, ζήτησε να συγκληθεί επειγόντως το ΣΑ για να συζητήσει ένα κείμενο που απαιτούσε η Τουρκία να σταματήσει να βάλλει με πυροβολικό εναντίον των Κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία και να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για μια χερσαία επιχείρηση στο συριακό έδαφος.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βλαντίμιρ Σαφράνκοφ ανέφερε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να διαπραγματευθεί» και κάλεσε τα άλλα κράτη του 15μελούς ΣΑ να προτείνουν τροποποιήσεις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε χθες ότι υπάρχει «κίνδυνος πολέμου» μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Άγκυρα και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG, ο ένοπλος βραχίονας του σημαντικότερου κόμματος των Κούρδων της Συρίας) να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρεσβευτής Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του «δεν θα εισερχόταν στη Συρία με χερσαίες δυνάμεις παρά μόνο στο πλαίσιο μιας συλλογικής δράσης» του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο επέμεινε πως η Άγκυρα έχει «δικαίωμα να αμυνθεί».

Η Τουρκία επέκτεινε τους βομβαρδισμούς σε πολλούς τομείς της επαρχίας του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους Κούρδους αντάρτες, στους οποίους επιρρίπτει την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της Τετάρτης στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε, μιλώντας για αυτή την επίθεση, πως δεν έχει «καμιά αμφιβολία» ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και ο στρατιωτικός του βραχίονας, το YPG, δύο οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές». Την ευθύνη ωστόσο ανέλαβε μια άλλη οργάνωση, τα «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν», ή TAK, που θεωρείται προσκείμενη στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Οι μαχητές του YPG, που ελέγχουν τα τρία τέταρτα των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον διότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), το οποίο έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις της συριακής επικράτειας.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια συμμαχία στην οποία η σημαντικότερη δύναμη είναι οι YPG, κατέλαβαν χθες τη Σαντάντα, προπύργιο του ΙΚ στη βορειοανατολική Συρία, θέτοντας επίσης υπό τον έλεγχό τους ένα κοίτασμα πετρελαίου κοντά σε αυτή, με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, όπως είχε καλέσει την 12η Φεβρουαρίου η Διεθνής Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ), διπλωμάτες και αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν χθες στη Γενεύη.

Παρά του ότι η Τουρκία δεν έχει εισβάλλει επίσημα μέσα στο συριακό έδαφος, η εφημερίδα Zaman αποκάλυψε ότι χθες διέσχισε τα σύνορα Τουρκίας Συρίας μεγάλη δύναμη 2000 ισλαμιστών που έχουν εκπαιδευτεί στο τουρκικό έδαφος από Τούρκους αξιωματικούς, για να ενισχύουν την άμυνα της Azaz από την συριακή επίθεση.

Στην δύναμη αυτή μετέχουν και Τούρκοι που κατευθύνουν την επιχείρηση κατά των επιτιθέμενων. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως μαζί με τους Ισλαμιστές πέρασαν τα σύνορα και άρματα μάχης για να πάρουν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Η μάχη της Azaz θεωρείται πολύ κρίσιμη και θα κρίνει και την τύχη του Χαλεπιού, ενώ η Άγκυρα επαναλαμβάνει καθημερινά πως η πτώση της περιοχής αυτής θα σημάνει το πέρασμα της «κόκκινης γραμμής» για να εισβάλει στο συριακό έδαφος, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις και από την Ρωσία και από το Ιράν.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός των Ισλαμιστών, Ebu İssa, που έδωσε τα εύσημα στην Τουρκία που ενισχύει τον αγώνα τους, οι Ισλαμιστές είναι εφοδιασμένοι με άρματα μάχης, πυραύλους εδάφους εδάφους και ελαφρό οπλισμό, προφανώς από τουρκικές πολεμικές αποθήκες, που θα τα χρησιμοποιήσουν κατά του συριακού στρατού και κατά των Κούρδων.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα βρέθηκε ο συμπρόεδρος του Κουρδικού Κόμματος PYD στη Συρία, Σαλίχ Μουσλίμ, φιλοξενούμενος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ). Το κόμμα του κ. Μουσλίμ αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ουσιαστικά αυτόνομης περιοχής Ροτζάβα που ελέγχεται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία.

Στην ομιλία του ο κ. Μουσλίμ ανέφερε πως υπάρχουν κατά κύριο λόγο τρεις πλευρές που παίρνουν μέρος στον πόλεμο της Συρίας, όπου κάθε πλευρά έχει τα δικά της σχέδια. Από τη μια είναι οι μεγάλες δυνάμεις, από την άλλη οι περιφερειακές χώρες (Ιράν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία) και από την άλλη οι λαοί που παλεύουν για ελευθερία και δημοκρατία.

Οι Κούρδοι της Συρίας βρίσκονται από το 2004 σε πόλεμο με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ 'Ασαντ. Το 2011 συμμετείχαν και αυτοί στην "αραβική άνοιξη", όμως, οι ίδιοι την ονόμαζαν "άνοιξη των λαών", γιατί η πολιτική τους βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη συναδέλφωση όλων των λαών: Αράβων, Κούρδων, Τουρκομάνων, κλπ.

Στη συνέχεια, διαχώρισαν τη θέση τους από ομάδες Αράβων που έθεταν ως προτεραιότητα τη θρησκεία, και άρχισαν να δημιουργούν σχολεία και πανεπιστήμια, προσβλέποντας σε ένα κοσμικό περιβάλλον, όπου θα προστατεύεται η ανθρώπινη αξία.

"Αυτοοργανωθήκαμε το 2011-2012 στη Ροτζάβα και το 2012 διώξαμε το καθεστώς του 'Ασαντ από τις περιοχές μας. Μετά από έναν χρόνο αποκτήσαμε αυτοδιοίκηση και ιδρύσαμε τρία καντόνια στη Ροτζάβα, όπου η κοινωνική οργάνωση βασίζεται στην εκπροσώπηση όλων των κατοίκων, γυναικών και ανδρών, όλων των φυλών και όλων των θρησκειών. Τότε οι εχθροί μας έγιναν πιο πολλοί. Η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν γιατί δεν δέχονται την ύπαρξη των Κούρδων, το Κατάρ, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία γιατί είναι κατά της ελευθερίας και της δημοκρατίας."

Ερωτηθείς για τη συμμαχία των Κούρδων της Συρίας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ο κ. Μουσλίμ, απάντησε πως η συνεργασία είναι μόνο στρατιωτική εναντίον του ISIS. "Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των λαών μας. Συμπράττουμε με όσους θέλουν να πολεμήσουν την τρομοκρατία, αλλά εμείς συνεχίζουμε αυτόνομοι με τα σχέδιά μας, γιατί εμάς κανείς δεν μας έφτιαξε", πρόσθεσε, κάνοντας μία ιδιαίτερη αναφορά στα γνωστά γεγονότα στο Κόμπανι.

Ο κ. Μουσλίμ κατέληξε λέγοντας πως "εμείς, οι Κούρδοι, προστατεύουμε τη Συρία, για αυτό και οι άλλες μειονότητες, οι Αλεβίτες, οι Δρούζοι, οι Ισμαηλίτες κλπ μας σέβονται. Εμείς δε σκοτώσαμε κανέναν, αμυνθήκαμε στις επιθέσεις".

Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Σωτήρης Ρούσσος, επικεφαλής του ΚΕΜΜΙΣ, καλωσόρισε τον κ. Μουσλίμ στην Ελλάδα, παρατηρώντας πως οι Κούρδοι αποτελούν αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστές της ιστορίας που γράφεται και είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να παρατηρηθεί με προσοχή, καθώς αυτά που συμβαίνουν τώρα στη Μεσοποταμία μας αφορούν όλους.

Την επαύριο από την ρωσική επαναδιαβεβαίωση της δέσμευσής της να βοηθήσει τη Δαμασκό να πολεμήσει τις «τρομοκρατικές» ομάδες στη Συρία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι θα έχει συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’.

Ο Ιορδανός μονάρχης θα δεχθεί τον Κέρι, που αφίχθη χθες βράδυ στο Αμμάν, στην κατοικία του στην Άκαμπα, στις όχθες της Ερυθράς Θάλασσας. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, όμως είναι αναπόφευκτο ότι το Συριακό θα καταλαμβάνει πρωτεύουσα θέση σε αυτές.

Από τις αρχές του τρέχοντος μηνός ο Αμπντάλα, του οποίου η χώρα έχει υποδεχθεί πολλές χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, έχει προειδοποιήσει πως το βασίλειό του έχει φθάσει στα όρια της αντοχής.

Από την πλευρά του, ο Κέρι χθες απηύθυνε έκκληση προς τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ώστε να τεθεί το συντομότερο δυνατόν σ' εφαρμογή μία εκεχειρία στη Συρία και κατεδίκασε για άλλη μία φορά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, που σύμφωνα με τη Δύση και την Τουρκία πλήττουν κατά βάση τη «μετριοπαθή αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση του Μπάσαρ αλ Άσαντ.



Τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη διπλή βομβιστική επίθεση, με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
Κατά την ίδια πηγή, δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίσθηκαν από τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η πλειονότητα των θυμάτων ήταν πολίτες.
Ο διοικητής της επαρχίας της Χομς Ταλάλ Μπαράζι ανακοίνωσε από την πλευρά του πως ο απολογισμός ανέρχεται σε 17 νεκρούς και 29 τραυματίες.
Η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που εμφανίζουν ένα πυκνό σύννεφο σκόνης από το σημείο της επίθεσης, που σημειώθηκε στο προάστιο Αλ Ζάχρα. Στις ίδιες εικόνες, εμφανίζονται πυροσβέστες να τρέχουν στα ερείπια, ενώ άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες πάσχιζαν να απεγκλωβίσουν ένα άτομο από κατεστραμμένο αυτοκίνητο.

Η πόλη Χομς ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και συχνά γίνεται στόχος βομβιστικών επιθέσεων. Τον περασμένο μήνα σε παρόμοια επίθεση, την ευθύνη της οποίας είχαν αναλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20 άνθρωποι.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τουρκία - Συρία: Κρίσιμες ώρες Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">