ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στο εδώλιο για απιστία ολόκληρο το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας

Η υπόθεση των οικοπέδων Παπαδημητρίου, η οποία μας έχει απασχολήσει πολλές φορές, και πρόσφατα, χωρίς να υπάρξει το ελάχιστο αναδημοσίευσης των δικών μας δημοσιευμάτων από τις τοπικές ιστοσελίδες, απασχόλησε πρόσφατα και το Ethnos.gr.

Το δημοσίευμα
Μακρύ εδώλιο θα χρειαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για να χωρέσει πρώην δήμαρχο Γλυφάδας και 29 ακόμη κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων μέλη του τότε Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, οι οποίοι κατηγορούνται γιά απιστία σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με την αγορά δύο οικοπέδων, που ζημίωσαν κατά 2.872.050,92€ τα ταμεία του δήμου, ενώ τα οικόπεδα είχαν ήδη απαλλοτριωθεί!

Καταπέλτης τα στοιχεία της Δικαιοσύνης σε βάρος των κατηγορουμένων, συνοψίζονται στο «διά ταύτα» του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών (1932/2015), με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη και οι τριάντα κατηγορούμενοι.

Ο πρώην δήμαρχος και τα πρώην μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κατηγορούνται ότι «αντί να ακο­λουθήσουν την ήδη δρομολογημένη διαδικασία επανεπιβολής αναγκαστικής απαλ­λοτρίωσης των ακινήτων με τιμή αποζημίωσης την ορισθείσα από το προηγούμενο, των κατηγορουμένων, Δημοτικό Συμβούλιο, ήτοι των 868€ ανά τ.μ. (αντικειμενική αξία), που θα επιβάρυνε τον Δήμο Γλυφάδας με το ποσόν των 3.003.036,96€ για το πρώτο ακίνητο και με το ποσόν των 2.904.406,12€ για το δεύτερο ακίνητο και συνολικά με το ποσόν των 5.907.443,08€, επέλεξαν να «εγκαταλείψουν» την παραπάνω διαδικασία, που ήταν πιο συμφέρουσα για τον Δήμο Γλυφάδας και να προβούν εν γνώσει τους στην επαχθέστερη για την περιουσία του δήμου διαδικασία της απευθείας αγοράς των οικοπέδων, με τίμημα 4.463.038€ για το πρώτο ακίνητο και με τίμημα 4.316.456€ για το δεύτερο ακίνητο και συνολικά με τίμημα 8.779.494€».
Η δικογραφία
Από τα στοιχεία της δικογραφίας, στα οποία βασίστηκαν οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών (ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μπαλτάς και οι εφέτες Ουρανία Κουζέλη - Δημητρούλα και Αμαλία Βασιλοπούλου), που αποφάσισαν την παραπομπή σε δίκη των εμπλεκομένων, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι οι κατηγορούμενοι από 1.1.2011 μέχρι 17.8.2012 προξένησαν στον δήμο ζημία, καθώς ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, αντί να ακολουθήσουν την ήδη δρομολογημένη από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Νοτίου Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών διαδικασία επανεπιβολής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σε δύο οικόπεδα (που βρίσκονται στη Γλυφάδα, το πρώτο στη συμβολή των οδών Ηρακλείτου, Μ. Δημελά, Τυρταίου και Μήδειας εκτάσεως 3.459,72 τ.μ. και το δεύτερο στη συμβολή των οδών Μ. Δημελά, Ποσειδώνος και Επαμεινώνδα, εκτάσεως 3.346,09 τ.μ.) όπως είχε αποφασίσει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο διά των υπ'αριθμόν 359 και 360/2010 αποφάσεών του, με τιμή αποζημίωσης 868€ το τετραγωνικό μέτρο (αντικειμενική αξία), προέβησαν στην απευθείας αγορά των οικοπέδων, αντί τιμήματος 1.290€ το τετραγωνικό μέτρο.
Η ζημιά
Αυτό είχε αποτέλεσμα να ζημιωθεί, εν γνώσει των κατηγορουμένων, η περιουσία του δήμου, κατά το ποσό της χρηματικής διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης, που είχε αποφασιστεί για την επανεπιβολή της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης (5.909.443,08€ συνολικά και για τα δύο οικόπεδα) και του τιμήματος που αποφασίστηκε γιά την απευθείας αγορά τους (8.779.404€ συνολικά και για τα δύο οικόπεδα), ήτοι ζημιώνοντας την περιουσία του δήμου κατά το ποσόν των 2.872.050,92€.
Συγκεκριμένα, από το 1969 εγκρίθηκε η τροποποίηση και επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου Γλυφάδας στην περιοχή «Πυρνάρι - Παλαιοχώρι - Καρβελά» και επιβλήθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση, μεταξύ άλλων και στα δύο οικόπεδα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως «κοινόχρηστοι χώροι».
Επειδή όμως πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα από την επιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, χωρίς αυτή να συντελεστεί (34 έτη και 7 μήνες), οι κατηγορούμενοι ιδιοκτήτες των οικοπέδων προσέφυγαν το 2004 αρχικά στη Διεύθυνση Ρυμοτομίας της Νομαρχίας Αθηνών και στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Γλυφάδας και εν συνεχεία στη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών και ζήτησαν την άρση της απαλλοτρίωσης.
Προσφυγή
Καθώς δεν έλαβαν απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έκαναν προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, η οποία έγινε δεκτή και ακύρωσε τη σιωπηρή απόρριψη των αιτήσεών τους, ενώ ανέπεμψε την υπόθεση στη Διοίκηση, προκειμένου να άρει την αναγκαστική απαλλοτρίωση, διότι το χρονικό διάστημα των 34 ετών και 7 μηνών υπερέβαινε τον εύλογο χρόνο κατά τον οποίον είναι ανεκτή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η δέσμευση της ιδιοκτησίας χωρίς αποζημίωση. Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης η Διεύθυνση Πολεοδομίας Νοτίου Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών, συμμορφούμενη προς τη δικαστική απόφαση, ζήτησε από τον Δήμο Γλυφάδας, με το υπ΄αριθμόν 7135/7.6.2010 έγγραφό της, να προβεί εντός διμήνου στις απαιτούμενες ενέργειες για επιβολή νέας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ως προς τα δύο ακίνητα.
Ωστόσο, το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο -πριν από τη θητεία των κατηγορουμένων- είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία την επανεπιβολή απαλλοτρίωσης με αποζημίωση των ιδιοκτητών στην τιμή των 868€ ανά τ.μ. (αντικειμενική αξία).
Στη συνέχεια η Διεύθυνση Πολεοδομίας ζήτησε από τον Δήμο Γλυφάδας να της προσκομίσει και άλλα έγγραφα στοιχεία και αφού προσκομίστηκαν ζήτησε και συμπληρωματικά στοιχεία, όπως τυχόν ύπαρξη ενστάσεων, το διορθωμένο τοπογραφικό διάγραμμα, προϋπολογισμό 2011 με εγγραφή της απαιτούμενης πίστωσης.
Στο μεταξύ έληξε η θητεία της τότε Δημοτικής Αρχής και την 1η Ιανουαρίου 2011 ανέλαβε καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή με δήμαρχο τον πρώτο κατηγορούμενο.
Ο Δήμος Γλυφάδας έκτοτε αδράνησε και δεν απέστειλε εγκαίρως τα έγγραφα που ζητούσε η Διεύθυνση Πολεοδομίας, τα έστειλε δε ενάμιση χρόνο μετά, με αποτέλεσμα να αολοκληρωθεί η διαδικασία τον Μάιο του 2013, με τις αποφάσεις του περιφερειάρχη Αττικής.
Ομως από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε ενέργειες για την απευθείας αγορά των οικοπέδων, καθυστερώντας επιπλέον επί ενάμιση και πλέον χρόνο να αποστείλουν τα απαιτούμενα έγγραφα στην αρμόδια Υπηρεσία.
Οπως επισημαίνεται στο βούλευμα, η καθυστέρηση αυτή καταδεικνύει ότι τα αρμόδια όργανα του δήμου επιθυμούσαν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες γιά την απευθείας αγορά των οικοπέδων, πριν εκδοθεί σχετική απόφαση του περιφερειάρχη για την επανεπιβολή της αναγκαστικής τους απαλλοτρίωσης.
ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ
Στο σκαμνί του δικαστηρίου θα καθίσουν, εκτός από τον πρώην δήμαρχο και τα μέλη του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, και οι τέσσερις οικοπεδούχοι, οι οποίοι κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί στην απιστία των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής.
Υποσημείωση του Γιάννη Κουρδομένου: Η πραγματικότητα στο τόπο μας ακόμα και σήμερα είναι σαφής και ξεκάθαρη: Συνολικά οι ωφελημένοι εμπλεκόμενοι με τα κοινά και τη πολιτική συνήθως πέφτουν στα ''μαλακά'' και τους βγάζουν ''λάδι'',  η δικαιοσύνη φροντίζει την απαλλαγή τους για ζημία του κοινωνικού συνόλου πολλών εκατομμυρίων, και στον αντίποδα φορτώνει με χρόνια αθώους πολίτες οι οποίοι δεν αποκόμισαν ούτε μια δεκάρα. 

Κυρίες και κύριοι της κυβερνήσεως και της δικαιοσύνης, έχουμε τα πειστήρια των κακώς κειμένων τα οποία τελούν σε ισχύ, και αποτελεί υποχρέωσή σας να τηρήσετε στο ακέραιο τις υποσχέσεις σας για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Θα ασκείται ανεπηρέαστα ο έλεγχος της τέταρτης (4) εξουσίας, η θέλετε το αποκλειστικό μονοπώλιο ορισμένα κόμματα, παρατάξεις, και εν γένει το σύστημα στη χώρα μας ; ( Ειδικά εμείς, πλην ελέγχου και ενημέρωσης δεν έχουμε πράξει οτιδήποτε άλλο μέχρι σήμερα, και ορισμένοι με συνοπτικές διαδικασίες, επί δεκαετίες,  μας θέτουν εκτός )

* Πρέπει να θυμίζουμε ότι πρωτοστατήσαμε στα ερτζιανά του Ν.Αττικής, στα FM κύματα. Ήταν καθαρά μια πολιτική πράξη, επισημαίνοντας ενεργά ότι απαιτούνται αλλαγές σε σχέση με το κρατικό μονοπώλιο ενημέρωσης, εκείνης της περιόδου, και να γίνει περισσότερο πλουραλιστικό και πολυσυλλεκτικό. 

* Αναλογιστείτε πως αποκαλείται να θέτουν εκτός επί δεκαετίες αυτόν που πρωτοστάτησε σε μια χώρα για συγκεκριμένο λόγο, και να του στερούν με ποικίλους τρόπους και μεθοδεύσεις τη δυνατότητα ελέγχου, έρευνας, και ενημέρωσης. ( Από τη δεκαετία του 70 αξιώνουμε την αρωγή της πολιτείας, και μας γυρίζουν τη πλάτη )
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στο εδώλιο για απιστία ολόκληρο το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">