ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό για το Ελληνικό

Μάρτιος 2016

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απέστειλε η επιτροπή αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, επισημαίνοντας ότι η επιλογή παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου στον όμιλο Λάτση σε μια περίοδο έντονων κλιματικών αλλαγών δεν εξυπηρετεί με κανένα τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση με τη προσθήκη 3,700.000 τ.μ. μπετό.

Επίσης η επιτροπή αγώνα προσθέτει «η ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση του Ελληνικού έχει καταγγελθεί από στελέχη της κυβέρνησης σας, από βουλευτές και υπουργούς της, αλλά και από εσάς ως ένα σκάνδαλο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό».

Από την επιτροπή αγώνα τονίζεται «μένουμε σταθερά στη θέση μας ότι το Ελληνικό πρέπει να αξιοποιηθεί για την περιβαλλοντική ανάταξη της Αθήνας παραμένοντας δημόσια περιουσία, με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου».

Η επιτροπή αναφέρει στον πρωθυπουργό ότι «επιβάλλεται η άμεση ακύρωση της διαδικασίας ξεπουλήματος του Ελληνικού στον Όμιλο Λάτση, και η οργάνωση μιας ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης κατά την οποία θα αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού».

Η Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το Ελληνικό 

Κύριε Πρωθυπουργέ
Η κυβέρνησή σας προωθεί την παραχώρηση στον Όμιλο Λάτση για 99 χρόνια δημόσιας έκτασης 6.204 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και στην παραλία Αγίου Κοσμά προσπαθώντας παράλληλα να διαπραγματευτεί και να βελτιώσει τους όρους της παραχώρησης.

Είμαστε αντίθετοι με αυτή την επιλογή επειδή θεωρούμε ότι σε μια περίοδο έντονων κλιματικών αλλαγών, δεν εξυπηρετεί με κανένα τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος, το δημόσιο συμφέρον και την αειφόρο ανάπτυξη, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση με τη προσθήκη 3,700.000 τ.μ. μπετό και καθιστώντας σε λίγα χρόνια την Αθήνα μη βιώσιμη πόλη.

Υπενθυμίζουμε ότι η ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση του Ελληνικού και μάλιστα με τον τρόπο που προβλέπεται, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες, έχει καταγγελθεί έντονα στο πρόσφατο παρελθόν από στελέχη της κυβέρνησης σας, από βουλευτές και υπουργούς της, αλλά και από εσάς ως ένα σκάνδαλο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό.

Όσο μας αφορά, μένουμε σταθερά στη θέση μας ότι το Ελληνικό πρέπει να αξιοποιηθεί για την περιβαλλοντική ανάταξη της Αθήνας παραμένοντας δημόσια περιουσία, με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με παράλληλες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες.

Αλλά ακόμη και όσοι πιστεύουν ότι υποχρεώνονται από τους δανειστές της χώρας στην ιδιωτικοποίησή του, δεν μπορούν να παρακάμψουν το γεγονός ότι αυτή γίνεται μέσα από μια διαδικασία διάτρητη (καταπάτηση της βασικής συνθήκης ΣΛΕΕ της Ε.Ε. και άλλων συνθηκών) και με σοβαρότατες επιπτώσεις στο Περιβάλλον, οι οποίες δεν εξετάστηκαν κατά την έκδοση του Νόμου 4062/12.

Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η χώρα μας είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, μια αποικία όπου αγνοείται κάθε έννοια πρόνοιας, δικαίου, δημόσιου συμφέροντος και νομιμότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Θεωρούμε ότι επιβάλλεται η άμεση ακύρωση της διαδικασίας ξεπουλήματος του Ελληνικού στον Όμιλο Λάτση, και η οργάνωση μιας ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης (που δεν έγινε ποτέ ως οφειλόταν) κατά την οποία θα αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού. 

Θεωρούμε ότι η Μελέτη του ΕΜΠ αποτελεί μια επαρκή βάση για εκκίνηση της συζήτησης αυτής.

Αγωνιζόμαστε για να αναδειχθεί και να υποστηριχθεί η άποψη ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δικαιωμάτων των πολιτών δεν είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση, αντίθετα την μεταθέτει επικίνδυνα στις επόμενες γενιές.

Πιστεύουμε ότι το Ελληνικό μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως δημόσια περιουσία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


Εμείς ως Γλυφάδα web σας θυμίζουμε τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού - Αργυρούπολης «Ας το έχουν όλοι καλά στο μυαλό τους ότι η νέα Βουλή θα κρίνει το δημόσιο συμφέρον και δεν θα διστάσουμε να ακυρώσουμε ή να αναθεωρήσουμε συμβάσεις και ειλημμένες αποφάσεις».

Ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση είχε δηλώσει «τίποτα και κανένας δε θα ξεχαστεί, όσοι με πράξεις ή παραλήψεις έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, θα κριθούν από τη δικαιοσύνη για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους».

Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο Ελληνικό όλα αυτά τα χρόνια συγκρούονται δύο κόσμοι: 

«Αυτός που υπερασπίζεται με αγώνες το δημόσιο συμφέρον και αυτός που ευνοεί τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αυτός που υπερασπίζεται την ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και αυτός που προωθεί την Fast track εκποίηση. Αυτός που υπερασπίζεται τη βιώσιμη ανάπτυξη, τους ελεύθερους χώρους, τη πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο, τη προοπτική του μητροπολιτικού πάρκου και αυτός που στόχο έχει να μετατρέψει την περιοχή σε ένα θύλακα τζόγου, τσιμέντου και πλούτου για τους λίγους.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ελληνικό δεν είναι ένα πολεοδομικό, πόσο δε μάλλον οικονομικό πρότζεκτ», είπε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι για το κόμμα του, «το Ελληνικό, είναι κομμάτι της συλλογικής μας αγωνιστικής συνείδησης. Είναι το τοπόσημο των αγώνων των κινημάτων πόλης για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου».

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε το σχέδιο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το Ελληνικό επισημαίνοντας ότι είναι μια πρόταση «τεκμηριωμένη και κοστολογημένη που αποτρέπει την καταστροφή ενός ευλογημένου τόπου, του αττικού τοπίου».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Επιστολή προς τον πρωθυπουργό για το Ελληνικό Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">