ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Βαλαβάνη: Είμαστε μπροστά στο κακό τέλος μιας κυβέρνησης που θα μπορούσε να είναι καλή

Είμαστε μπροστά στο κακό τέλος μιας κυβέρνησης που θα μπορούσε να είναι καλή, δήλωσε η Νάντια Βαλαβάνη αναφερόμενη στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής εκπομπής η Νάντια Βαλαβάνη αναφέρει ''Ένα κίνημα από τα κάτω πρέπει να αποκρυσταλλωθεί τελικά σε μια κυβέρνηση'' και εμείς συμφωνούμε απόλυτα, διότι το ΣΥΡΙΖΑ δεν πλαισιώθηκε ως κυβερνητικό σχήμα από τα κάτω, και αδυνατεί να υπηρετήσει το λαό και να επιφέρει δικαιοσύνη και δημοκρατία στο τόπο.  

Κυρία Βαλαβάνη, δεν μπορεί να είναι αριστερά μια κυβέρνηση η οποία αδυνατεί να δημιουργήσει τις πολιτικές που υποσχέθηκε ως κόμμα στο λαό, και είναι απόλυτα κατά των αρχών της Αριστεράς, να υπάρχουν πολίτες επί χρόνια οι οποίοι εργάζονται χωρίς να αμείβονται, ενώ η κυβέρνηση υπηρετεί όσα δημιουργήθηκαν επί εποχής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και των αρχιερέων της διαπλοκής, χωρίς πολιτικές τόνωσης των πληττόμενων πολιτών, ώστε να επανέλθουν στην φυσιολογική τους επαναδημιουργία - επαναλειτουργία λειτουργώντας όσα εδίωκαν τα κόμματα παλαιοκομματισμού και διαπλοκής.

Δυστυχώς δεν βλέπουμε ούτε από τη πλευρά των αντιπολιτευομένων κομμάτων σχέδια - προτάσεις για ενδυνάμωση του πολιτεύματος, και τα ερτζιανά ( Ραδιοτηλεοράσεις ) είναι ο βασικός μοχλός για τη δημοκρατία.

Δεν έχετε καυτηριάσει στο βαθμό που απαιτείται τα δυο μέτρα και σταθμά από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με κομματικά μέσα, εκατοντάδες έμμισθους του κόμματος, και στον αντίποδα αντιλαϊκές πολιτικές κατά των υπολοίπων πολιτών.

Ο βασικός παράγοντας ώστε η κυβέρνηση να είναι καλή είναι αποκλειστικά τα στελέχη και οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται. Δεν καλύπτουν δημοκρατικά και δίκαια τα ερτζιανά, τα οποία κατέχονται από μια ολιγαρχία του πλούτου, δεν μπορεί να υπάρξει και πραγματική δικαιοσύνη - δημοκρατία. 

Σας καλώ συνολικά ως πολιτικούς, κόμματα, και πολίτες, να εξετάσετε επαρκώς την πρόταση ενός αριστερού πρωτεργάτη των FM κυμάτων ''Πρόταση - Ψήφισμα για την ραδιοτηλεόραση'' 

Η  πρώην υπουργός, κα Νάντια Βαλαβάνη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Αριστερά –Δεξιά» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Μαριάννα Πυργιώτη. 

Μεταξύ άλλων, δήλωσε: 

Ερωτηθείσα αν η παρουσία της στην ιδρυτική εκδήλωση του κόμματος της κας Κωνσταντοπούλου σηματοδοτεί την ένταξη της  στο νέο φορέα

Ν.ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Όχι, βεβαίως, αλλά τη στήριξή μου στο νέο φορέα και στον οποιοδήποτε άλλο φορέα έχει ένα αντίστοιχο περιεχόμενο. Πιστεύω ότι το αίτημα για απεμπλοκή από τα μνημόνια, εκφράζει ένα αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Εκφράζει με ένα τρόπο αυτό το 62% του δημοψηφίσματος. 

Νομίζω ότι και οι πιο δύσπιστοι, μετά και το τελευταίο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση και που δεν είναι καν το τελικό, είναι αυτό που η ίδια η κυβέρνηση προτείνει και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ακόμη χειρότερο με την τελική του κατάληξη, καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για αργό θάνατο. 

Μιλάω για τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και η ανάγκη είναι ότι αυτό το αίτημα πρέπει να βρει πολιτική έκφραση  στο πλαίσιο ενός ευρύτατου μετώπου, αν θέλει να εκφράσει τη διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της εργαζόμενης κοινωνίας. Και βέβαια για να είναι αποτελεσματικό ένα τέτοιο μέτωπο, καρδιά του θα είναι η ριζοσπαστική Αριστερά, δεν μπορεί να μην είναι, αλλά χρειάζεται και άλλες εκφράσεις για να αποκτήσει την ευρύτητα  του αξίζει. Πιστεύω ότι η κίνηση της κας Κωνσταντοπούλου είναι σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Ερωτηθείσα ποια ήταν η ανάγκη να φύγει η κα Κωνσταντοπούλου από τη ΛΑΕ και να δημιουργήσει ένα άλλο κόμμα που θα συμπράξει αργότερα και με τη ΛΑΕ
Ν.ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Καταρχήν δεν έφυγε από τη ΛΑΕ η κα Κωνσταντοπούλου, γιατί ήταν συνεργαζόμενη με τη ΛΑΕ. Δεύτερον, δεν απευθύνεται στον ίδιο κόσμο με τη ΛΑΕ. Φιλοδοξεί να απευθυνθεί κυρίως σε ένα κομμάτι νεολαίας, ένα τέτοιο προφίλ θέλει να οικοδομήσει. Ένα προφίλ κυρίως νέων ανθρώπων, αυτών των νέων ανθρώπων που πολλοί από αυτούς ψήφισαν για πρώτη φορά στο δημοψήφισμα και μετά τις γνωστές εξελίξεις αποσύρθηκαν ξανά στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Θα έλεγα ότι δεν απευθύνεται σε αυτό που λέμε ριζοσπαστική Αριστερά, και για αυτό ακριβώς υπάρχει και χώρος και ανάγκη συμπόρευσης.

ΔΗΜ: Με όλες αυτές τις κινήσεις και τα κόμματα πάτε να επαναλάβετε το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ; 
Ν.ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Η ΛΑΕ είναι ένα μέτωπο, αλλά είναι ένα μέτωπο δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μακάρι να διευρυνθεί περισσότερο, αλλά τέτοια είναι τα χαρακτηριστικά της. Η ΛΑΕ μπορεί να απευθυνθεί με αποτελεσματικότητα, αν βγει γρήγορα με δημοκρατικές διαδικασίες, ξεκαθαρίσει τη γραμμή της, η οποία είναι ασαφής σε πολλά ζητήματα, το κάνει αυτό μέσα από μια συζήτηση που θα συμπεριλάβει όλους όσοι ενδιαφέρονται και εντάσσονται στις  πολιτικές κινήσεις της, αλλά είναι φανερό ότι είναι πολύ δύσκολο να πιάσει το σύνολο του κόσμου που εκφράζει ένα αίτημα απελευθέρωσης της κοινωνίας από μια «προοπτική θανάτου». Εγώ αισθάνθηκα τόσο άσχημα, όταν η ίδια η κυβέρνηση προχθές παρουσίασε τη δική της πρόταση για το ασφαλιστικό - είναι τραγικό αυτό!- που σκέφτηκα εκείνη την ώρα ότι αν καθόμουνα να γράψω ένα άρθρο, θα του έδινα τίτλο «Το κακό τέλος μιας κυβέρνησης που θα μπορούσε να είναι καλή». 

Ερωτηθείσα στις επόμενες εκλογές ποια πιστεύει ότι θα είναι η εικόνα των κομμάτων αυτών και ποια θα είναι η πολιτική τους  
Ν.ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Δεν πιστεύω ότι οι εκλογές είναι μια υπόθεση των επόμενων μηνών, δεν ξέρω πως  ακριβώς θα έχει διαμορφωθεί αυτός ο χώρος γιατί υπάρχουν πολλές δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν αυτή τη στιγμή πάρει έκφραση, και επίσης υπάρχει μια σοβαρή δουλειά που γίνεται στο πλαίσιο της ίδιας της ΛΑΕ, άρα δεν μπορώ να σας πω ποια μορφή θα έχει αυτό το αντι-μνημονιακό μπλοκ. Μπορώ να σας πω ότι στις επόμενες εκλογές είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν τέτοιες μετατοπίσεις ή καταρρεύσεις μέσα στην ελληνική κοινωνία, ώστε να υπάρχει θέμα κυβερνητικής εξουσίας σε μια άλλη κατεύθυνση. Που είναι ένας θεμιτός στόχος, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αλλάξουν τα πράγματα. Ένα κίνημα από τα κάτω πρέπει να αποκρυσταλλωθεί τελικά σε μια κυβέρνηση η οποία δεν θα επαναλάβει το ΣΥΡΙΖΑ. 

…Έχουμε μια εμπειρία, υπάρχει η εμπειρία του πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η ιστορία της ανάθεσης. Το Δημοψήφισμα ήταν εκεί που πήγε να σπάσει η ιστορία της ανάθεσης με την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να δικαιωθεί αυτό το κύμα ελπίδας που διέτρεχε τους πρώτους μήνες όλη την ελληνική κοινωνία, χωρίς να έχουν αλλάξει στην πραγματικότητα παρά ελάχιστα πράγματα μόνο ως προς τις όποιες μονομερείς ενέργειες που είχε κάνει η τότε  Κυβέρνηση. Η ελπίδα τρεφόταν από το ότι θα μπορέσει  να υπάρξει μια άλλη πορεία της χώρα από αυτή που διαγράφεται σήμερα.

Για το δημοψήφισμα
Ν.ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Θα σας πω ότι το δημοψήφισμα είναι η σημαντικότερη αγωνιστική παρακαταθήκη της μεταπολίτευσης και το σημείο που βρέθηκε πιο κοντά ο κόσμος στο να υπάρξει διάρρηξη αυτής της ιστορίας της ανάθεσης, αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δρούσε διαφορετικά - αλλά δεν έδρασε διαφορετικά. Αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα που πήραμε όλοι όσοι βρεθήκαμε να είμαστε μέλη της κυβέρνησης τότε και που αναγκαστήκαμε να παραιτηθούμε.  Αυτό είναι το μεγάλο μάθημα, που το ξέραμε θεωρητικά πριν, αλλά βιώσαμε τις συνέπειες,  όταν η κυβέρνηση αποκόβεται και από το κόμμα και από τα κινήματα και από αυτό που λέγαμε παραδοσιακά εργατικό λαϊκό κίνημα. 
Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τέτοιες μετατοπίσεις στην ελληνική κοινωνία, ώστε αυτό  το αντιμνημονιακό μπλοκ να μπορέσει να θέσει κατευθείαν το αίτημα της διακυβέρνησης, το οποίο βεβαίως θα υπάρχει στο πρόγραμμά του… 

Για τις προηγούμενες εκλογές 

Ν.ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Ήταν εκλογές εκκαθάρισης της αριστερής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ , γι’ αυτό γίνανε με τέτοιο τρόπο  ώστε να εκφραστεί  η λαϊκή θέληση με πολλές αυταπάτες, έτσι που να βγει μια Βουλή καταθλιπτικά μνημονιακή. 

Είναι αναμφίβολο όμως ότι δημοκρατικά βγήκε αυτή η Βουλή και δημοκρατικά θα ανατραπεί και η κατεύθυνση που έχει. Άρα το ζητούμενο σήμερα είναι να μπορέσει να υπάρξει αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, η οποία να θέσει τα ζητήματα μιας άλλης πορείας της χώρας, γιατί  η σημερινή πορεία είναι θάνατος. 

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Βαλαβάνη: Είμαστε μπροστά στο κακό τέλος μιας κυβέρνησης που θα μπορούσε να είναι καλή Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">