ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Λ. Κρέτσος: Συνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες και θα προχωρήσει

Για τεράστια ζημιά στην εθνική οικονομία που έχουν προκαλέσει μιντιακοί ολιγάρχες έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, σε ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα "Μ.Μ.Ε. και Διαπλοκή" που διοργανώθηκε χθες από την Ο.Μ του ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Παρασκευής και Χαλανδρίου.

«Μπλοκάρουν τη χώρα, όπως βέβαια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έπραξαν ακόμη ένα έγκλημα, διότι μιλάμε για υπηρεσίες οικονομικού συμφέροντος. Πρόκειται για απιστία σε βάρος του δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα προχωρήσει. «Εμείς λειτουργούμε απολύτως συνταγματικά κι ό,τι κάνουμε είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο» δήλωσε και υπογράμμισε ότι η τηλεόραση έχει μια κοινωνική αποστολή.

Ο κ. Κρέτσος μίλησε για φαινόμενα ολιγοπωλιακών ή μονοπωλιακών καταστάσεων στον τρόπο μέτρησης της τηλεοπτικής συμπεριφοράς ή στις ακροαματικότητες για το ραδιόφωνο. «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεχόμαστε επιθέσεις πολλές φορές με πολύ ανόητα επιχειρήματα και μάλιστα με μια τεράστια υποκρισία. 

Είναι ντροπή να προσπαθούν να βρούνε τρόπους για να υποστηρίξουν ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδεις δεν είναι συνταγματικός. Στον χώρο των ΜΜΕ οφείλω να πω αυτή η κυβέρνηση έχει να επιδείξει έργο. Δυστυχώς η συζήτηση που δεν έγινε είναι για το τι τηλεόραση επιθυμούμε, πώς θα προαχθεί η κριτική σκέψη των πολιτών, πώς θα αναδειχθούν οι τοπικές ιδιαιτερότητες κι αυτός ο πλούτος που έχει αυτός ο τόπος κι από λαογραφικής πλευράς κι από πολιτιστικής κι από γλωσσικής».

Όπως αποκάλυψε Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας «μαζί με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες προχωρούν κι άλλες σημαντικές ρυθμίσεις όπως το μητρώο live media που θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου. 

Θα αφορά για επιχειρήσεις που λειτουργούν στο διαδίκτυο. Θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας και μηχανισμός διαφάνειας για την κρατική διαφήμιση. 

Έχουμε ξεκινήσει διαβούλευση για τις άδειες του ραδιοφώνου, έχουμε προχωρήσει κάποιες διαδικασίες όσον αφορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες κι αυτές χειραγωγούν την κοινή γνώμη, προσπαθούμε να περιορίσουμε τα φαινόμενα αργομισθίας και πολυθεσίας στα δημόσια ΜΜΕ και έχουμε την σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων που θα συμβάλλει ώστε να διασωθεί, να ψηφιοποιηθεί οτιδήποτε υπάρχει είτε ως εικόνα, φωτογραφία, ήχος, και θα ενισχύσει αυτό που λέμε δημιουργική ‘βιομηχανία'

Υπάρχει και η πρωτοβουλία του κ. Δραγασάκη για την υποχρέωση να βγαίνουν στην Διαύγεια διαφημιστικές δαπάνες των τραπεζών, και τέλος ενώ υπήρχε ο νόμος Βενιζέλου που έλεγε ότι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να καταθέσουν στον υπουργό Τύπου την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης ανά Μέσο Ενημέρωσης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Για πρώτη φορά κατέθεσε ο ΕΟΤ διαφημιστική δαπάνη, όπως και η Περιφέρεια Αττικής».

Ο κ. Κρέτσος επεσήμανε ότι οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό «για αυτό και κάνουμε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό. 

Όπως η Cosco δίνει ένα τίμημα έτσι κι ο καναλάρχης γιατί να μην δώσει ένα τίμημα; 

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μίλησε και για την δημιουργία μιας ανοιχτής βάσης δεδομένων «να μπορεί κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε 400.000 καταχωρήσεις άρθρων για το τι έχει γράψει ο διεθνής Τύπος για την Ελλάδα από το 2007 μέχρι το 2015», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει μεταξύ άλλων κάποια «πολύ ηχηρά νούμερα» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Τα συσσωρευμένα χρέη των καναλιών είναι γύρω στα 950 εκατομμύρια, οι δημοσιογράφοι έχουν ένα ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης σε ποσοστό 50%, η διαφημιστική αγορά έχει μειωθεί κατά 60 %».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Υποσημείωση του Γιάννη Κουρδομένου: O γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αναφέρθηκε σε μείζονος σημασίας ζητήματα, με σαφή τοποθέτηση, όμως, το ζήτημα είναι περισσότερο σύνθετο και πολύπλοκο.

Κύριε Κρέτσο ποτέ δεν αναφέρθηκε, ειδικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η ληστεία που συντελέστηκε στο τόπο μας κατά όσων πρωτοστάτησαν στα ερτζιανά FM από τη δεκαετία του 70. Συγκεκριμένα, εμείς πρωτοστατήσαμε στο χώρο από το 1977, χωρίς να υφίσταται στη χώρα μας θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο για την ραδιοφωνία. 

Το 1989 καταθέσαμε σύννομα μια από τις πρώτες αιτήσεις και παράβολα για Ιδρυση, Εγκατάσταση, και Λειτουργία τοπικού Ραδιοφωνικού Σταθμού, όμως την χώρα μας την κυβερνούσαν τα κόμματα παλαιοκομματισμού και η διαπλοκή, και ενώ παρείχαν το δικαίωμα λειτουργίας σε ημέτερους και διαπλοκή εμάς που πρωτοστατήσαμε στο χώρο πριν από όλους τους υπολοίπους χωρίς αιτιολόγηση μας εξαίρεσαν.

Δεδομένης της διαβούλευσης για την ραδιοφωνία, και όσων έχουν ισχύσει εις βάρος ημών επί δεκαετίες με διώξεις και κατασχέσεις, όσο κυβερνούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας αντισυνταγματικά διαπλεκόμενα με σειρά μέσων της ιδίας και άλλης μορφής, και σύμφωνα του γεγονότος ό, τι εμείς είμαστε Αριστεροί, θέτουμε υπόψιν σας, όπως θέσαμε και υπόψιν του πρωθυπουργού, και των αρμόδιων υπουργών, ό, τι δικαιοσύνη χωρίς επιστροφή της ληστεμένης μας δημοκρατίας από τα νότια προάστια δεν λογίζεται.

Αξιώσαμε την συνδρομή της πολιτείας στην διάσωση της τοπικής μας δημοκρατίας, και πολιτισμού, τα οποία βάλλονται από τα πολικά κόμματα παλαιοκομματισμού, τα  οποία κακοδιοικούν στη Γλυφάδα, και διαχειρίζονται το δημοτικό χρήμα κατά το δοκούν, αποκλειστικά υπέρ ημέτερων και διαπλοκής.

Τονίζεται ό, τι η αδράνεια της Ελληνικής κυβερνήσεως, και των αρμοδίων, στην αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνεπάγεται συνέχιση προσβολής του Συντάγματος. Επί τέσσερις δεκαετίες φρόντιζαν για κομματικούς ημέτερους, και τα διαπλεκόμενα, ενώ παρανομούσαν σε  δεκάδες δικές μας αιτήσεις, και παράλληλα δεχόμαστε επανειλημμένα διώξεις και κατασχέσεις.

Επισυνάπτουμε για τη δική σας ενημέρωση το σύνδεσμο: ΓΛΥΦΑΔΑ FM, όπως και την αίτηση ''Αίτηση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ''

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Λ. Κρέτσος: Συνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες και θα προχωρήσει Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">