ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Από τον Χαρίλαο στο χάρισμα του παραλιακού μετώπου

Από προχθές οι δήμοι στο μέτωπο από τον Άλιμο έως τη Βουλιαγμένη (με μελανή εξαίρεση τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης) είναι οι ιδιοκτήτες του παραλιακού μετώπου που τους ανήκει, όπως γράφει η ΑΥΓΗ.

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι η πραγματικότητα. Για πολλές δεκαετίες το παραλιακό μέτωπο από το Νέο Φάληρο έως τη Βουλιαγμένη έχει περάσει από... σαράντα κύματα.

Πάνω στα μπάζα που έριχναν στο Φαληρικό Δέλτα οι εργολάβοι επί χούντας, από την «ανοικοδόμηση» της Αθήνας, φτιάχτηκαν στάδια, χτίστηκαν ολυμπιακά ακίνητα, πέρασαν λεωφόροι, μπήκε το τραμ, αναπτύχθηκαν άναρχα, χωρίς ποτέ να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο, χωρίς ποτέ να έχουν οι πολίτες πλήρη πρόσβαση στην παραλία, χωρίς να απολαμβάνουν τα αγαθά μιας ανθρώπινης πόλης.




Οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης... άκουγαν, αλλά ποτέ δεν υλοποιούσαν το πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να περάσουν αυτές οι εκτάσεις εκεί που ανήκουν: Στους δήμους και τους δημότες της περιοχής.

Από προχθές οι δήμοι στο μέτωπο από τον Άλιμο έως τη Βουλιαγμένη (με μελανή εξαίρεση τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης) είναι οι ιδιοκτήτες του παραλιακού μετώπου που τους ανήκει.




Ως περιουσία της ΕΤΑΔ, οι κυβερνήσεις επί χρόνια αντιμετώπιζαν το παραλιακό μέτωπο ως “χαρτοφυλάκιο” και ως “χρηματοοικονομικό εργαλείο”. Τώρα πλέον οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν την ευθύνη να το αναμορφώσουν προς όφελος των πολιτών. Όχι μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά ταυτόχρονα με γνώμονα το περιβάλλον και τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης πόλης.

Αυτό το σημαντικό βήμα μαζί με την εν εξελίξει αναμόρφωση του Φαληρικού Δέλτα από την Περιφέρεια, μας επιτρέπουν να μιλάμε για μια συνολική λύση. Αφού σε αυτό το μέτωπο θα γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για να μην πνίγονται οι κάτοικοι στο Μοσχάτο, η ανακατασκευή της παραλιακής και φυσικά οι πολίτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στην παραλία.

Όλα αυτά σηματοδοτούν μια αλλαγή σελίδας, αφού, από το δόγμα του “πούλα”, περνάμε στην “αξιοποίηση για τους πολίτες”.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Για να οριστικοποιηθεί αυτή η αλλαγή, πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναμετρηθεί με τον κακό εαυτό της. Από όλα αυτά τα φαινόμενα που κατά καιρούς στιγματίζουμε όλοι μας: Γραφειοκρατία, αδιαφάνεια, λαϊκισμό.

Όλοι έχουν μια μεγάλη πρόκληση μπροστά τους. Αν τα καταφέρουν, οι πολίτες στη Νότια Αθήνα θα έχουν πόλη.

Υποσημείωση του Γ.Κ: Εμείς επισημαίνουμε ότι έπειτα από δεκαετίες αγώνων εκατοντάδων συμπολιτών μας, όσων αφορά την παραλία του Ελληνικού, όσα διαδραματίζονται επί ημερών μας στο δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, όπως και στους κόλπους της αριστεράς δεν πρεσβεύουν το δίκαιο, και ας αφήσουν ορισμένοι τα πικρόχολα σχόλια.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Από τον Χαρίλαο στο χάρισμα του παραλιακού μετώπου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">