ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στη διεθνή συνάντηση στο Μπιλμπάο η Εναλλακτική Δράση ( Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού )

Από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο του Μπιλμπάο η 3η Διεθνής Συνάντηση των Οικοσοσιαλιστών (το πρόγραμμα βρίσκεται στο link που ακολουθεί)

http://alterecosoc.org/programme/?lang=en

Η Εναλλακτική Δράση θα παραβρεθεί στη συνάντηση και θα κάνει παρέμβαση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27/9)

Από την Εναλλακτική Δράση αναφέρετε ''Είναι αναγκαίος ο συντονισμένος αγώνας των κινημάτων για  μια τουριστική ανάπτυξη που θα διασφαλίζει την ευημερία των κατοίκων. Ένα τουρισμό που  οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε κάθε απόφαση'', και σαφέστατα συμφωνούμε απόλυτα, δεδομένου ότι το μεταδώσαμε πριν από χρόνια τοπικά, ενώ στον αντίποδα οι κομματικοί δήμαρχοι, όπως και οι κυβερνήσεις, έχουν άλλα στο μυαλό τους, χωρίς να εκπροσωπούν όπως απαιτείται το κοινωνικό σύνολο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (27/9)

ΑΓΩΝΙΖΩΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Τα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κατάσταση στον τουρισμό σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι από τη μια μεριά οι  πολυεθνικές  τουριστικές επιχειρήσεις αποκομίζουν τεράστια κέρδη, ενώ από την άλλη μεριά οι αποδοχές των εργαζόμενων στο τουριστικό κλάδο μειώνονται και τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα καταργούνται, ενώ παράλληλα πλήττεται βάναυσα το φυσικό περιβάλλον και κινδυνεύουν σημαντικά ιστορικά μνημεία. 

Είναι φανερό ότι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός επιχειρεί να επιβάλει σε όλες τις χώρες το μοντέλο του  all inclusive και τηςfast truck” ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει  δημιουργία τεράστιων τουριστικών μονάδων, στις οποίες οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν σαν “σκλάβοι”, τα ξενοδοχεία και οι υπόλοιπες υποδομές θα καταλαμβάνουν χιλιάδες στρέμματα παραθαλάσσιων ή ορεινών και δασικών εκτάσεων και θα δέχονται ”έγκλειστους” τουρίστες, ξεκομμένους από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα πλήττονται οικονομικά και οι παραδόσεις τους θα μετατραπούν σε κερδοσκοπικά θεάματα “folklor” 

Στην Ελλάδα η κατάσταση έχει οξυνθεί και εξαιτίας της πολιτικής της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας για δημιουργία  τεράστιων  τουριστικών  εγκαταστάσεων all inclusive, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. 

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα με τη σημερινή κυβέρνηση   είναι η πώληση στην πολυεθνική εταιρεία Minoan Group έκτασης 26000 στρεμμάτων με 44 αρχαιολογικούς χώρους στη χερσόνησο του Κάβο-Σίδερο στην Κρήτη,  η πώληση έκτασης 10000 στρεμμάτων στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, η οποία εκτός από αρχαιολογική επιπλέον χαρακτηρίζεται από  τον Ελληνικό Στρατό ως “κρίσιμη για την άμυνα της χώρας”, το π. αεροδρόμιο του Ελληνικού,  ο μεγαλύτερος ελεύθερος χώρος 6500 στρεμμάτων στην Αττική,  που πωλείται  στην πολυεθνική εταιρεία Lamda Development και ολόκληρη η χερσόνησος της Βουλιαγμένης με πλούσιο δάσος και ιστορικά μνημεία, που πωλείται στην πολυεθνική εταιρεία Jermyn Real Estate. Αυτά δε συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά  και στην Ισπανία και σε πολλές άλλες χώρες.

Για όλους αυτούς τους λόγους  πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμένος αγώνας των κινημάτων σε όλες τις χώρες για  μια τουριστική ανάπτυξη που θα διασφαλίζει την ευημερία των κατοίκων,  θα  προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και θα προβάλλει  την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου ενώ θα  αξιοποιεί τα τοπικά προϊόντα. 
Ένα τουρισμό που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις και θα λειτουργεί σαν γέφυρα ειρήνης και φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Ένα τουρισμό που  οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε κάθε απόφαση.  

ΕΝΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
www.enallaktiki-drasi.gr                        facebook  enallaktiki drasi

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στη διεθνή συνάντηση στο Μπιλμπάο η Εναλλακτική Δράση ( Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού ) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">