ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στο Καϊρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ

Μαζί με το Προεδρείο και επίλεκτα μέλη τη ελληνικής Κοινότητας Καϊρου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ παραβρέθηκε σήμερα (18.12.2016) στη χειροτονία του νέου Επισκόπου Βαβυλώνος (Καϊρου) κκ Θεόδωρου, την οποία πραγματοποίησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Η χειροτονία έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Υφυπουργός έκανε την εξής δήλωση στον ανταποκριτή του ΑΠΕ Νίκο Κάτσικα:

«Χάρηκα που το ταξίδι μου στην Αίγυπτο για να βρεθώ με τους εδώ Έλληνες, συνέπεσε με τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Βαβυλώνος, ο οποίος κατάγεται και αυτός από την Κρήτη, όπως και ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και καλός μου φίλος κκ Θεόδωρος. Η προσφορά του Πατριάρχη είναι απίστευτη. Δεν είναι ένας απλός Ιεράρχης, αλλά ένας Ιεραπόστολος, που προσφέρει στην Αφρικανική Ήπειρο τεράστιο έργο εν ονόματι και του Ελληνικού Έθνους και της Ορθοδοξίας.

Αυτός ο Κρητίκαρος από την Αλικαρνασσό Ηρακλείου, έχει δημιουργήσει 2.500 σχολεία σε όλη την Αφρική και τέσσερα Πανεπιστήμια. Και έχει ιδρύσει εκατοντάδες ενορίες. Είναι μία προσωπικότητα που ασχολείται με τα της Εκκλησίας του, δεν θέλει να μπλέκεται με την πολιτική, αλλά παρόλ’ αυτά είναι αγαπητός και γίνεται δεκτός από όλους τους ηγέτες των Αφρικανικών χωρών.

Στη συνάντηση που είχα μαζί του χθες Σάββατο - πριν έρθουμε στο Κάιρο - στο Πατριαρχείο στην Αλεξάνδρεια, συζητήσαμε για πολλά θέματα. Τον ενημέρωσα και για το νέο Νομοσχέδιο που αφορά το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, όπως και για την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας. Της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας, που έπεσε ως ιδέα πριν δυο χρόνια στην ελληνική Βουλή από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), επί Προεδρίας του κ. Γιάννη Κορίνθιου. Αυτή η σημαντική ιδέα υλοποιείται τώρα, άμεσα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση.


Ο Μακαριότατος χάρηκε πολύ για αυτήν την εξέλιξη, καθώς και ο ίδιος δίνει τον προσωπικό του αγώνα για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας οπουδήποτε υπάρχουν παροικίες, μικρές ή μεγάλες, σε χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου. Μπορώ να πω, επίσης, ότι άκουσε με πολύ ενδιαφέρον και το γεγονός ότι προχωράμε στην επανασύσταση, από μηδενική βάση, με νέο Νομοσχέδιο, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Τέλος, σήμερα είχα την ευκαιρία να ξανασυναντήσω τον Αρχιεπίσκοπο Σινά κκ Δαμιανό, ο οποίος με είχε βοηθήσει, όταν δυο φορές έκανα δημοσιογραφικό οδοιπορικό στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης».

Απόψε ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση Εργασίας με την ελληνική Κοινότητα Καϊρου, ενώ αύριο Δευτέρα, θα επισκεφθεί τους Έλληνες στην Ισμαηλία και το Πορτ Σάιντ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στο Καϊρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">